StoryEditorOCM
KalelargaSELO I OBIČAJI

Hoće li Zadarska nadbiskupija objaviti godišnje financijsko izvješće? Pitali smo nadbiskupa Zgrablića

Piše I. I.
31. srpnja 2024. - 16:56
Zadar, 310324. Na svetkovinu Uskrsa koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stosije predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablic. Na fotografiji: nadbiskup Milan Zgrablic.Zvonko Pavic/Cropix

Riječka nadbiskupija po prvi put javno je objavila godišnje financijsko izvješće. Izvješće riječke nadbiskupije kojoj je na čelu nadbiskup Mate Uzinić obuhvaća poslovanje Ekonomata i Ustanove za uzdržavanje klera i drugih službenika te financijska izvješća neprofitnih pravnih osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. 

Nadbiskup Mate Uzinić tako je nastavio s praksom koju je kao prvi biskup u Hrvatskoj započeo još u Dubrovniku. Tamo je u svibnju 2015. godine, kao dubrovački biskup, prvi put objavio godišnje financijsko izvješće za svoju biskupiju, što je ujedno bilo i prvo javno objavljeno financijsko izvješće neke biskupije u Hrvatskoj.

Objavljivanje godišnjih financijskih izvješća za vjerske zajednice nije zakonska obveza, ali je, istaknuli su iz Riječke nadbiskubije, važan znak odgovornosti prema vjernicima i građanima, i doprinosi što kvalitetnijem upravljanju materijalnim dobrima Crkve.

Zadarsku nadbiskupiju smo upitali planira li slijediti primjer Riječke nadbiskupije i objaviti financijsko izvješće? 

- Zadarska nadbiskupija nema običaj javno objavljivati financijsko izvješće, poručili su u svom kratkom odgovoru. 

Očito zadarski nadbiskup Milan Zgrablić ne dijeli mišljenje s kolegom nadbiskupom Uzinićem kako bi objava finacijskog izvješća bila znak odgovornosti prema vjernicima pa će se, vjerujemo, i u budućnosti nastaviti držati svojih običaja. Jer "bolje da umre selo, nego običaji".  

19. rujan 2024 21:25