StoryEditorOCM
KalelargaŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Hoće li vijećnici u četvrtak dati zeleno svjetlo za početak podjele Narodnog muzeja između Grada i Županije? Nisu svi zbog toga oduševljeni...

Piše I.I.
20. rujna 2023. - 19:22

Na sutrašnjoj Županijskoj skupštini naći će se Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Narodnom muzeju Zadar da s Gradom Zadrom krene u pripremu prijedloga Sporazuma o građi i djelatnicima Narodnog muzeja Zadar s ciljem osnivanja nove muzejske ustanove kojoj će osnivač biti Grad Zadar, poznatijoj kao ustanova Dvije palače.

Iako Županijska skupština tek daje suglasnost Narodnom muzeju da krene pregovarati s Gradom Zadrom oko uvjeta "preuzimanja" građe Muzeja grada Zadra i Galerije umjetnina te pripadajućih djelatnika koje će smjestiti unutar prostora Dvije palače – Kneževe i Providurove palače - Upravno vijeće NMZ-a na čijem je čelu Radomir Jurić nije zadovoljno trenutno predloženim sporazumom o cijepanju institucije osnovane prije 191 godine. Glavne zamjerke se odnose na izdvajanje muzejskih odjela u novu ustanovu te se izražava zabrinutost oko budućeg korištenja palača od strane NMZ-a, ali i zbirki koje muzej čuva.  

Svoje nezadovoljstvo pojedinim dijelovima okvirnog sporazuma članovi Upravnog vijeća (Vesna Sabolić, Žan Morović, Snježana Vujčić-Karlo i Hrvoje Perica) izrazili su na sjednici UV-a održanoj početkom ove godine. 

Nakon što Skupština izglasa davanje suglasnosti NMZ, kreće se u izradu sporazuma koji će se nakon izrade ponovno naći pred županijskim vijećnicima na potvrđivanje. 

03. svibanj 2024 22:55