StoryEditorOCM
KalelargaOD NEDJELJE

Dom na Sfingi ponovno zatvoren za posjete i izlaske. Ravnatelj Buljat: "Nismo imali izbora, zaraženo je 35 štićenika i 15 djelatnika"

Piše AVŠ
18. siječnja 2022. - 12:18

“Zašto korisnici Doma za starije i nemoćne osobe na Sfingi imaju zabranu izlaska na dvorište ako su svi cijepljeni s tri doze? Ograničiti im izlaz iz zgrade doma ponovno, i nakon cijepljenja, nekima od njih jako je teško palo jer ih te svakodnevne šetnje spašavaju”. Ovakvih i sličnih upita zadnjih je dana stiglo nekoliko, a što je razlog za ovakvu odluku pitali smo ravnatelja Doma na Sfingi Marka Buljata.   

- Točno je da smo ponovno ograničili izlaske, čemu je prethodila zabrana posjeta. Razlog je između 35 i 40 pozitivnih štićenika. Točno je i da su ljudi cijepljeni, ali oni su unatoč tome zarazni i mogu širiti korona virus. Mi našim “šetačima” ne možemo zabraniti da ulaze u kafiće i druge objekte, niti im možemo nadzirati kretanje. Zato smo na našem internom kolegiju donijeli odluku kako je u ovom trenutku najbolje ograničiti izlaz dok se situacija malo ne smiri. Ta odluka nije dugotrajna, već u četvrtak ili petak ponovno će se moći normalno izlaziti. Korisnici moraju shvatiti da ova odluka nije donesena na njihovu štetu već u njihovu korist- kaže ravnatelj Buljat.

 Osim pozitivnih štićenika, problem su i zaraženi djelatnici, trenutno njih 15. Među njima i cijepljenih što znači da necijepljeno osoblje nije razlog zatvaranja Doma, kako se prvotno mislilo.

- Imamo mi i korisnika i djelatnika koji nisu cijepljeni booster dozom. To je njihova odluka, ja ne mogu nikoga prisiliti na cijepljenje. Dok je ovakva situacija s omikronom koji se tako brzo širi, najlogičniji potez bio je zabraniti posjete i ograničiti kretanje na kraći period. Međutim, kad ta odluka prestane vrijediti, svatko mora preuzeti odgovornost, i paziti na sebe i na druge- kaže Buljat.

Zadarski Dom za starije i nemoćne, skupa s depandansama u Preku i Salima, ima ukupno 420 štićenika, a zapošljava ukupno 120 djelatnika.  

02. svibanj 2024 17:23