StoryEditorOCM
KalelargaZADAR KAO VENECIJA

Brodovi stoje u razini rive, Trpimirova obala je poplavljena, Mul je nestao ispod površine, Vruljica se umalo izlila iz korita. Evo što se dogodilo...

Piše Zadarski.hr
22. studenog 2022. - 14:59

Zbog nevremena problemi diljem obale. Državni hidrometeorološki zavod za područje cijelog sjevernog Jadrana najavio je crveni alarm, uz jaku kišu i olujno jugo. Problema, očekivano, ima i u pomorskom prometu, otkazane su brojne trajektne i katamaranske linije.

Zadar danas izgleda pomalo kao Venecija, razina mora toliko se podigla da brodovi stoje u razini rive, a more se na određenim mjestima, poput Trpimirove obale, prelio po cesti i time otežao prometovanje. Mul na rivi je nestao ispod površine, ispod mosta se nije moglo prići, a Vruljica se umalo izlila iz korita...

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Razgovarali smo s meteorologom Duškom Kreljevom koji je rekao kako je velika plima posljedica nekoliko faktora.

- Preko Jadrana prolazi duboka ciklona, uz to je i tlak izuzetno nizak i iznosi 984 hektopaskala. Dodajmo tome i jugo i dobijete idealnu kombinaciju za povećanje razine mora – pojasnio nam je Kraljev dodavši kako ipak ovako vrijeme, kao i plima, nije ništa ne uobičajeno za studeni.

- Često se u ovom mjesecu izmjenjuju vjetrovi, osobito jugo i bura. Bilo je prije ovakvih plima koje su plavile naš grad. Ipak, uz globalno zatopljenje, odnosno zbog sve viših temperatura, sve češći su češći ekstremi. Ne opametimo li se, bit će ih još više – istaknuo je Kraljev te zaključio kako nam već sutra slijedi smirivanje vremena a pred vikend suho i sve hladnije vrijeme.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
 

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

 

27. travanj 2024 21:41