StoryEditorOCM
KalelargaTEMA JE PRORAČUN

Akcija mladih (AM) tražila sastanak s gradonačelnikom Dukićem: "Ovo nije uvjet ili ucjena, ne tražimo ništa za sebe već za građane"

Piše A. V. Š.
11. lipnja 2024. - 13:44

Vijećnici Akcije mladih (AM) u Gradskom vijeću - Ante Rubeša, Marjana Botić i Roko Tadin - pozvali su danas, u utorak, na sastanak gradonačenika Branka Dukića i pročitali mu svoje prijedloge za izlaz Zadra iz proračunske krize. 

- Klub vijećnika akcije mladih je glasao protiv proračuna, ali sebe ne smatramo krivi za blokadu proračuna. Vi iz HDZ-a ste najveći krivci za to i zato smatramo da je neozbiljno nama slati pisma što se događa u školama, vrtićima, sportskim klubovima i kulturnim organizacijama. Činjenica je da je Grad Zadar ima veliki proračun, a da mi koji živimo u Zadru imamo najmanje koristi od njega - počeo je Rubeša koji je potom govorio o amandmanima AM.

- Ako ste preko noći pronašli 7 milijuna eura prostora u proračunu, pretpostavljamo da će se pronaći i 3 i po milijuna što je ukupan iznos naših 21 amandmana. Obrt Dadilje, besplatni pokaz srednjoškolcima i umirovljenicima što je i prilika da se podigne stabilnost i osiguraju radnička prava u gradskoj prijevozničkoj tvrtki, stanove za najam i za mlade, podizanje broja stipendija nisu uvjeti i prohtjevi gradonačelniče već potrebe koje su uzimajući visinu proračuna već odavno trebale biti primijenjene - nabrojio je Rubeša, posebno ističući problem prostornog plana.

- Postojeći prostorni plan trenutno vrši urbicid u prostoru, devastirana je Puntamika, Vitrenjak, Belafuža, Maraska, penetrira se u park Žmirići. Iako su odrađene sve predradnje u obliku javnog uvida i vremena za prigovore, postoji bojazan i osnovana sumnja da se konačni prijedlog prostornog plana u obliku točke dnevnog reda neće pojaviti za vrijeme ovog saziva u kojem se navodno ne zna većina. Mi smo kao klub vijećnika predali svoje prigovore a oni se sastoje od dvije osnovne stvari h2 (ha pola) i 30 % okrupnjene zelene površine, a za mjesta veće gustoće (uži centar Grada) 40 % okrupnjene zelene površine. Smatramo da h2 zadovoljava osnovni uvjet urbanizacije prostora jer onaj tko gradi obiteljsku kuću na dva kata se mora udaljiti tri metra od ceste i susjeda a onaj što gradi zgradu od 50 metara se mora udaljiti najmanje 25 metara od ceste i susjeda. U tih 25 metara onda ima mjesta i za parking, zeleni park, autobusnu stanicu, dječje igralište i prostor za rekreaciju građana - kazao je Rubeša, ističući i potrebu da Mornarica zauvijek ostane sportsko rekreacijska zona u centra grada.

- Ne želimo da ovo shvatite kao uvjet, ucjenu ili štogod, ne tražimo ništa za sebe. Želimo da naši sugrađani osjete dobrobiti naših pretežno socijalnih a prije svega društvenih prijedloga i programa. Želimo sačuvati grad od daljnje betonizacije. Nama je naša riječ svetinja i nismo kao neki koji nakon jednog uvjeta postavljaju novi. Jasno izjavljujemo da ćemo na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj će točka prostorni plan s našim sugestijama, prethoditi točci proračuna, podržati naše amandmane koji će biti sastavni dio proračuna - poručio je Rubeša. 

Gradonačenik Dukić kazao je kako puno problema i projekata čeka na proračun te da je svaka inicijativa oko dogovora dobrodošla.

- Dosadašnji razgovori na ovu temu bili su poprilično nezreli, zato se ovaj put nadam konstruktivnom razgovoru. Uzet ćemo nekoliko dana i proučiti o čemu se radi, ništa od ovoga što je rečeno ne zvuči neizvedivo - poručio je gradonačenik. 

21. lipanj 2024 22:14