StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTOGALERIJA

U Zemuniku dodijeljen letački znak pilota, a evo i kojim kadetima je uručen; Krila oluje premijerno nastupila s novom dimnom instalacijom

Piše MORH
19. lipnja 2020. - 17:56

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, u petak je održana svečanost dodjele letačkog znaka pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota koji su uspješno završili školovanje za hrvatskog vojnog pilota.
Uz članove obitelji i prijatelje mladih pilota, svečanosti su prisustvovali i državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, uz ostale visoke vojne i državne uzvanike.

Školovanje je završilo osam polaznika, od čega četiri pilota aviona i četiri pilota helikoptera. Letački znakovi svečano su uručeni kadetima Antoniju Donadiću, Lovri Krniću, Mirku Kekezu, vojnicima Michaelu Cvjetoviću, Bruni Bulumu, Goranu Crničkom te poručnicima Martinu Škrtiću i Ivanu Lončaru.

Mladi piloti školovali su se u Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin”, dok se letačka obuka odvijala u 392. eskadrili aviona na avionu Pilatus PC-9M i 393. eskadrili helikoptera 93. krila HRZ na helikopteru BELL-206 B 93.

image
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

Najbolji polaznik obuke, kadet Antonio Donadić, zahvalio je u ime svoga naraštaja predavačima, instruktorima, rodbini i prijateljima na potpori i poticajima koje su im pružali tijekom svih godina školovanja i izobrazbe: “Ovo je za sve nas veliki dan, dan kada s krilima koje dobivamo postajemo čuvari hrvatskog neba”, kazao je kadet Donadić prisjetivši se s tugom i poštovanjem tragično preminulih kolega – Marina, Tomislava, Marka i Luke.

Po završetku dodjele održan je letački program uz nastup akrobatske grupe “Krila oluje” s novom dimnom instalacijom i prelet MiG-21, a svojim izvedbama događaj je uveličao Jazz orkestar Hrvatske vojske.

19. travanj 2024 02:00