StoryEditorOCM
FotoreportBODULSKA LJEPOTICA

Savršeno obnovljena kuća stara 200 godina u blizini Hvara: Osvaja estetikom i terasom iz snova

Piše I. NOVAK/JL
21. veljače 2021. - 14:24

U ljupkom selu u blizini grada Hvara pronašli smo savršenu kamenu kuću kao iz najljepših snova vezanih za dugo i toplo ljeto

Vlasnik, marketinški stručnjak iz Omiša koji već dugi niz godina živi i radi u Parizu, priča nam kako je došlo do ovakvog šarmantno bodulskog finalnog izgleda kuće.

- Nedavno sam ovu kuću od 180 četvornih metara unutarnjeg prostora, stariju od 200 godina, u potpunosti obnovio. Tijekom adaptacije nismo mijenjali kuću što se tiče gabarita, a naglasak je stavljen na zidove koji su sada presloženi i nanovo fugirani - objašnjava i ističe kako je riječ o kući na čak tri etaže koja je smještena na velikoj čestici zemlje s prostranim privatnim parkingom, vrtovima i terasama s predivnim, dugačkim bazenom idealnim za plivanje i rashlađivanje na najsunčanijem otoku u Hrvatskoj. Površina imanja na kojem se nalazi kuća proteže se na 835 četvornih metara.

image
Kamena vila na Hvaru
Tom Dubravec/CROPIX

- Službeno ime kuće je Mulberry House, a ime je dobila po starom stablu murve koje je zasađeno ispred kuće tijekom njezine gradnje, a koje osigurava dubok, prirodan hlad tijekom dana - otkriva nam vlasnik i vodi nas u detaljno razgledavanje ovog opuštajućeg objekta.

Naša tura kreće u prizemlju koje je koncipirano kao jedinstveni otvoreni prostor, a sastoji se od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Ovim dijelom dominiraju veliki otvoreni kamin i udobni kutak gdje se može uživati u lijenim popodnevima uz dobru knjigu. Podovi su izrađeni od kamena travertina. Na glavnu terasu, koja se prostire čitavim prednjim dijelom kuće i idealna je za bezbrižna ljetna druženja, izlazi se kroz troja dvostruka vrata.

Razgledavanje nastavljamo na prvom katu gdje se nalaze dvije spavaće sobe s en-suite kupaonicama i otvoreni dnevni boravak koji prelazi u volat, sjenovitu, tihu terasu u stražnjem dijelu kuće. Upravo je ovo mjesto koje nudi romantičan pogled na more s veličanstvenim zalascima sunca.

image
Kamena vila na Hvaru
Tom Dubravec/CROPIX

Dvije dodatne spavaće sobe smještene su na drugom katu kuće, a povezane su s otvorenom galerijom s koje se pruža pogled na dnevni boravak na prvom katu. Podovi na prvom i drugom katu napravljeni su od masivnih drvenih hrastovih dasaka. Kameni zidovi, koji se prostiru kroz cijelu kuću, zadržavaju njezin izvorni šarm, a interijer je pažljivo dizajniran kako bi se stvorio jedinstveni prostor ugode i ljepote.

Kuća je uređena u "mid century" stilu koji se prepoznaje u dizajnerskim komadima pretežno danskih, ali i švedskih dizajnerskih imena, tumači vlasnik koji je izrazito ponosan na činjenicu da je kompletnu obnovu i uređenje odradio samostalno, u skladu sa svojim željama i prema svom ukusu, bez pomoći stručnjaka odnosno arhitekata i dizajnera.

- Uživao sam u svakom trenutku osmišljavanja ove kuće iz snova i htio sam da ona u konačnici bude baš to: bajkovita kuća u svakom svom segmentu. Što se tiče interijera, htio sam da u svakoj prostoriji prevladava eklektični spoj dizajna, stilova iz sredine stoljeća, posebice onog danskog iz 60-ih godina, ali i da sve ima duh autentične dalmatinske kamene kuće. Posebno mi je drago što sam u tome uspio. Nije bilo lako, ali s veseljem sam kupovao namještaj i detalje za dom te ih potom kombinirao - priča ponosni vlasnik i dodaje kako je baš svakom segmentu uređenja kuće, svakom detalju, posvetio svu svoju pozornost.

image
Kamena vila na Hvaru
Tom Dubravec/CROPIX

Tako su vanjski stolovi i stolci pokraj kreveta od stare hrastovine rađeni po mjeri, kuhinja je potpuno opremljena radnim površinama od tradicionalnog kamena, jastuci pokraj kamina napravljeni su od kilim tepiha iz Istanbula, slike su zapravo stare nautičke karte iz 50-ih godina koje je potpisao jedan profesor, zidne lampe u glavnoj spavaćoj sobi s potpisom su Hans-Agne Jakobssona, stolić u dnevnom boravku s potpisom Grete Jalk, a blagovaonski stol i stolci od Nielsa Møllera.

- Ništa što se ovdje nalazi nije odabrano slučajno i površno. Sve je smisleno i planirano stavljeno upravo na određeno mjesto - kaže vlasnik i otkriva nam da mu je najizazovnije u cijelom ovom projektu obnove i uređenja bilo to što on živi i radi u Parizu pa je većinu vremena od tamo koordinirao radove.

Iako mu se u njegovoj kući sviđa baš sve, za kraj nam otkriva kako malu prednost ipak daje bazenu od 12,5 metara, koji ima upečatljiv bazenski mozaik, djelo Milana Pranjića iz Duća.

image
Kamena vila na Hvaru
Tom Dubravec/CROPIX

- Posebno sam zadovoljan i umivaonicima po mjeri u kupaonicama od Petrokamena iz Solina. Oni su bili zaduženi za sve kamene površine u kupaonicama i kuhinji, radili su i travertin podni kamen u prizemlju te kamen oko bazena - dodaje vlasnik.

Više o ovoj kući možete saznati na web adresi www.mulberryhousehvar.com i Instagramu @mulberryhousehvar

20. travanj 2024 03:43