StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: NA SJEVERU UGLJANA

Evo kako samo jedna boja može prostor učiniti čarobnim, zavirite s nama u vilu u Čeprljandi...

20. siječnja 2019. - 22:52
10647252

Na sjevernom dijelu otoka Ugljana, u mjestu Čeprljanda, 200 metara od mora, smjestila se kamena dvokatnica koja odiše starim mediteranskim duhom. Opasana kamenim zidićem, zelenilom i primorskim biljem, postala je ljetna oaza brojnim gostima za odmor u tom mirnom kamenom zdanju s tri spavaće sobe i dvije kupaonice te velikom blagovaonicom, kuhinjom i dnevnim boravkom - piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o novogradnji, ali, naglašava vlasnica Katarina Križanić, i o jako dobro izgrađenoj kući. Ponosna vlasnica prisjeća se trenutka kada se "rodila ljubav".

– Iz Zagreba sam, ali već deset godina ljetujem s obitelji na Ugljanu. Prolazili smo pored te kuće i vidjeli da je na prodaju, a kako su tada djeca bila mala i upravo sam prestala raditi, odmah sam se zamislila kako iznajmljujem i uređujem tu kuću, te shvatila da je to posao kojim bih se voljela baviti – prisjeća se Katarina.
Kuća je građena od benkovačkog kamena, a nekadašnji vlasnik je napravio tri iste dvokatnice, no, njihova je sada posebna, jer su odlučili sve uložiti u interijer i dvorište.
– Kupili smo je, dogovorili se s dizajnericom te je odlučili urediti tijekom šest mjeseci, kako bi se na sezonu 2017. godine počeli baviti turizmom – dodaje naša sugovornica.

No, priznaje da su se malo preračunali, uređenje nije bio nimalo lagan posao, a oni su ga otežali jer su odlučili uvesti rezervacije prije nego je sve bilo uređeno.

Podcijenili količinu posla

– U studenom 2016. započelo je kompletno uređenje interijera i dvorišta te kopanje bazena, a sve je privedeno kraju u svibnju 2017. godine. Ali, dok još nije bila gotova kuća, prema računalnim fotografijama gosti su izvršili rezervaciju.

Fotografije su bile identične krajnjem rezultatu, jer nismo htjeli prodati proizvod koji nećemo moći pružiti gostu, ali je bilo iznimno teško ispoštovati rokove te se uskladiti s brojnim majstorima koji su radili na uređenju. Bilo je stresno.

Možda smo malo podcijenili količinu posla misleći da je pola godine dovoljno vremena, ali kada radite s mnogo različitih majstora, bude "drži-ne daj" do samog kraja. Srećom, sve je dobro prošlo – govori Katarina.

Kako bi posao bio gotov na vrijeme, a ljetnikovac uređen u skladu s najnovijim trendovima, naša sugovornica se odlučila za pomoć stručnjaka i – nije požalila.

– Stvarno smo to htjeli dobro napraviti, pa smo se odlučili za dizajnericu koja je radila prema našim smjernicama i uvelike nam pomogla. Nismo znali za sitnice koje puno znače, kao za korištenje detalja koji se provlače kroz cijelu kuću, ili primjerice uvođenje maksimalno triju boja.

Toplina parketa

Nismo znali za dojam topline koju stvara parket, a kada nam je ona to otkrila, odlučili smo ga staviti po cijeloj kući, čak i u kuhinji – pojašnjava 34-godišnja Zagrepčanka. Odabrali su, kaže, uljani parket koji daje rustikalan dojam i osjećaj topline. Posebno se ističe sjajna tirkizna boja.

– Sebi je ne bih stavila u kuću, ali gostima djeluje luksuzno i hotelski. Pa, kad su već došli na odmor, neka se tako osjećaju. Dakle, htjela sam da u toj kući imaju nešto što nemaju u svojoj, da uživaju u nečemu drugačijem. Vjerojatno se ljudima koji su našu kuću odabrali za odmor to jako sviđa.

Materijal je hotelski, otporan na gorenje i habanje, pa nam je s takvim detaljima dizajnerica uvelike pomogla – kaže Katarina te spominje još jedan primjer: na jednom zidu u dnevnom boravku dizajnerica se "poigrala" kamenom oblogom, a isto je napravila i u hodniku kako bi se "elementi povezali".

Posebnu su pažnju posvetili dvjema kupaonicama.

– Htjeli smo minimalistički urediti tu prostoriju, ali smo ubacili malo rustikalnih detalja. Iskreno, htjela sam kadu, ali bi se prostor uvelike smanjio. Ovako smo s velikom tuš kabinom željeli da se gost osjeća slobodno, da sve izgleda kao jedan prostor. I time smo htjeli našim gostima omogućiti da uživaju u nečemu što većina nema doma – ponavlja vlasnica.

Ono što posebno plijeni pažnju je prostrana kuhinja i blagovaonica, na se čiji spomen Katarina odmah nasmijala.

– Ja živim u malom stanu i htjela sam veliku kuhinju – kaže vlasnica, ali ističe da se gostima prostranstvo tamnijih boja i svijetlog drva iznimno sviđa, no i njoj, kada uhvati priliku za kuhati u tako velikom prostoru.

Krevet u stepeništu

Dizajnerica im je također pomogla pametno iskoristiti i manje prostorije u kući, kao što je jedna od soba u kojoj su odlučili "bračni" krevet "spremiti" u stepenište, tako da izgleda kao da je u podu.

– Zamislite je kao normalnu sobu! Bila je mala, pa da gosti ne bi imali dojam da ne mogu proći uz krevet, dizajnerica je podigla pod i "utopila" madrac. Tako da gore, kada hodate uz krevet, imate tu slobodu, da ne osjećate uz noge rub kreveta ili da je skučeno. To je super ispalo jer djeca ne mogu pasti s kreveta – objašnjava.

Osim takve zanimljive spavaće sobe, u podrumu uredili prostor za opuštanje i tjelovježbu.

– Imamo pikado, stolni nogomet i nekoliko sprava za vježbanje, ali shvatila sam da gosti to pretjerano ne koriste, jedino možda stolni nogomet vani na terasi. Ljeto je, pa valjda nitko ne želi biti zatvoren – iskreno će naša sugovornica, a goste možemo razumjeti jer pored bazena i prostranog dvorišta te blizine mora tko bi htio boraviti u kući?

– Imamo dosta vanjskog prostora, a dio gdje su bazeni i ležaljke, okrenut je prema šumi, pa gosti imaju privatnost i nitko ih ne gleda. Oko naše kuće nema nikakvih putova kojima bi mogli šetati prolaznici – ističe Katarina. Osim kamene dvokatnice koju su kupili, odlučili su se na izgradnju još jedne manje u koju su smjestili još malo luksuza.

– U posebnoj kućici koja nije bila u planu napravili smo saunu, jacuzzi i veliki tuš. Sauna je želja moga muža, on ih jako voli, ali kako nam ljeti dolaze gosti iz Austrije i Njemačke, koji baš ne koristite saune, kućica se ne koristi često. Svakako je lijepo ima to kao dodatnu ponudu – objašnjava naša sugovornica te ističe da je osim sadržaja unutar dvorišta kupila i bicikle, kako bi rekreativci mogli uživati u prirodnim ljepotama otoka.

– Zbog turizma sam primorana biti pola godine na otoku te sam se zaljubila u spokoj otoka, miris zraka, najljepše izlaske i zalaske sunca te zvjezdano nebo koje vi na Jadranu možete gledati svako veče – na kraju je zaključila Katarina, koja se možda, jednoga dana odluči zadržati kuću samo za sebe i svoju obitelj te uživati u njezinim ljepotama kao i gosti koji je imaju priliku iznajmiti putem "Croatia Luxury" rent agencije.

20. travanj 2024 08:16