StoryEditorOCM
ForumPOGLEDAJTE OVE UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Želite znati kako beba u trbuhu reagira dok majka uvlači dim cigarete?

Piše Zadarski.hr
7. ožujka 2019. - 22:15
trudnoća trudnica pušenje

Jedan od najodbojnijih prizora dobrom dijelu ljudi jest - trudnica s cigaretom među prstima. Sve i da nikad nitko nije ni proučavao ni snimao kako dijete reagira na nadirući nikotin i katran na samu pomisao svatko razuman bi se stresao.

Ovisnost o cigaretama nezgodna je stvar i kioliko god imali razumijevanja za partnera koji drhturi na balkonu da ne bi zakadio životni prostor koji dijeli s nepušačem pa bi ga, s vremena na vrijeme, pustili da ostane unutra i "gušta kao čovjek", toliko bi za toksiciranje djeteta bili spremni potpisati ozbiljnije sankcije.

Istraživači sa Sveučilišta Durham i Lancaster objavili su 4-D snimke ultrazvuka koji pokazuje reakciju djece u majčinom trbuhu u trenucima dok njihova mama udiše cigaretni dim, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Acta Paediatrica.

Znanstvenici su, naime, proučavali 80 snimki ultrazvuka 20 beba, snimljenih između 24. i 36. tjedna trudnoće. Od 20 slučajeva, 16 beba imalo je majke koje nisu pušile tijekom trudnoće, dok su četiri bebe imale majke koje su pušile, u prosjeku oko 14 cigareta na dan.

UZV snimke su otkrile kako bebe majki pušačica, u trenucima uživanja u nikotinu, prekrivaju svoja lica i miču usnama.

"Ovi rezultati ukazuju na činjenicu da izloženost nikotinu ima veći utjecaj na razvoj fetusa nego što imaju izloženost stresu i depresiji" - komentirala je dr. Nadja Reissland.

25. travanj 2024 17:32