Mnogi će zaljubljenici u bakalar s pravom "zažugati" zašto ga se u našim kućanstvima sprema najčešće samo u prosincu i na Badnjak, kad bi se u tom tako finom ribljem mesu moglo guštati bilo kad tokom cijele godine?
I u pravu su, tim više što bakalar najčešće obožavaju čak i oni koji nisu inače "toliko od ribe".
Bakalar je i odličan izbor za sve koji brinu o zdravlju i kalorijama jer sadrži važna dijetoterapijska svojstva i visoko je kvalitetna namirnica u nutritivnom smislu.
Obiluje kalcijem, jodom i željezom, s vrlo malo masti. U bakalaru ima vrlo malo ugljikohidrata, a 100 grama bakalara sadrži tek 80 kalorija.
Masti koje sadrži iz reda su esencijalnih, omega 3 masnih kiselina, koje su najprihvatljivije i utječu na neželjene promjene na arterijama, smanjuju razinu kolesterola, snižavaju krvni tlak i djeluju protuupalno.
Kao protutežu najklasičnijim receptima za spremanje bakalara na našem području, onom "na bijelo" (ili "bianco), te "na brujet" (ili "crveno"), donosimo sjajan recept za bakalar "ala musaka".
SASTOJCI:
50 dag kuhanog i očišćenog bakalara
1 kg krumpira
20 dag usitnjenog luka
maslinovo ulje
malo češnjaka i peršina
3 dl polusuhog bijelog vina
3 dl vrhnja za kuhanje
3 jaja
sol
papar
PRIPREMA:
Luk usitnite i popržite ga na malo maslinova ulja kako bi omekšao, a krumpir ogulite i izrežite ga na tanke ploške.
U lim ili vatrostalnu zdjelu premazanu maslinovim uljem složite red krumpira pa red bakalara pomiješanog s lukom, češnjakom i usitnjenim lišćem peršina, pa opet krumpir i tako dok ne potrošite sve sastojke.
Svaki red krumpira blago posolite i popaprite.
Sve podlijte vinom i prelijte još kojom žlicom maslinova ulja te pecite 25 minuta u pećnici na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih.
Vrhnje pomiješajte s jajima i prelijte po musaki.
Pecite još 25-30 minuta na istoj temperaturi ili dok ne dobije željenu koricu.