StoryEditorOCM
ForumPROMJENA TAKTIKE

Veliki preokret u Izraelu - ukidaju li se Covid potvrde? Ministar financija: ‘Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica‘

Piše Anita Belak Krile
19. siječnja 2022. - 11:10

Unatoč visokoj procijepljenosti Izrael bilježi velike brojke zaraženih koronavirusom, jučer ih je bilo preko 65 tisuća. Omikron dobro zaobilazi cjepiva, no pozitivno je što su simptomi bolesti blaži. U zemlji koja je među prvima na svijetu uvela zelene putovnice, odnosno covid-potvrde sad se otvara rasprava o njihovom mogućem ukidanju.

Kako piše The Jerusalem Post protiv zelenih propusnica istupio je izraelski ministar financija Avigdor Liberman.

On se zajedno s premijerom Naftalijem Bennettom i ministrom zdravstva Nitzanom Horowitzom obratio javnosti i poručio da će više od 25 milijuna kućnih brzih antigenskih testova biti distribuirano Izraelcima.

Nakon toga se na Twitteru javio o covid-potvrdama.

- Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci. Ono čega ima, to je izravna šteta gospodarstvu i dnevnom funkcioniranju, a zelene propusnice usto značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas – poručio je Lieberman.

image
 Ministar Avigdor Lieberman
Gil Cohen-magen/AFP

Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, u razgovoru za UnHerd izjavio da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale irelevantne te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

"Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako. Morate shvatiti da zelene propusnice, a to nije tajna, nisu nužne samo kako bi spriječile transmisiju virusa. One su tu i da ohrabre ljude na cijepljenje. I ne bih sada htio govoriti o političkim aspektima zelene propusnice, ali to je realnost – konstatirao je Cyrille Cohen.

20. travanj 2024 11:36