StoryEditorOCM
ForumOBRANA SA SLOBODE

Ukinut istražni zatvor nad vozačem Hitne iz Zagreba koji je imao prometnu nesreću na intervenciji: ‘Imali smo pravo!‘

Piše PSD
30. lipnja 2023. - 13:32

Ukinut je istražni zatvor nad 62-godišnjim vozačem Hitne pomoći koji je prošli tjedan na Bundeku izazvao prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđeno troje maloljetnika. Kako saznajmo, istražni zatvor je ukinulo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici na temelju žalbe njegovog odvjetnika Marina Ivanovića.

Istražni zatvor je određen prošle subotu nakon privođenja sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici. Procijenjeno je da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela te utjecaja na svjedoke.

image

Vozač Hitne pomoći prilikom privođenja

Darko Tomas/Cropix

Privođenje vozača s lisičinama na rukama i određivanje istražnog zatvora s obzirom na to da se nesreća dogodila tijekom obavljanja posla je među njegovim kolegama izazvalo nezadovoljstvo i ogorčenost. Prosvjedovali su uključenjem sirena na vozilima Hitne u Zagrebu u subotu u 12 sati prilikom privođenja te u četvrtak okupljanjem pred zatvorom u Remetincu.

Nesreća se dogodila prošli tjedan, u srijedu, oko 22 sata kada je Hitna pomoć pozvana zbog intoksikacije jedne maloljetnice. Kada su pacijentici pomogli u vozilu, vozač je krenuo vozilom Hitne preko travnato-zemljane površine prema kolniku za izlaz.

image

Vozač i ostali djelatnici Hitne pomoći upalili su sirene i okupili se ispred Remetinca u znak podrske njihovom kolegi vozacu koji je u pritvoru

Zeljko Puhovski/Cropix

Pritom je vozilom Hitne ozlijedio troje maloljetnika koji su sjedili i ležali na travi. Mladić koji je ležao u travi je u nesreći teško ozlijeđen te je bio u opasnosti po život, a sada mu je stanje stabilno.

Jedna djevojčica u bolnici u Klaićevoj čeka operaciju zdjelice, dok je druga lakše ozlijeđena i puštena na kućnu njegu. Od prvog dana su iza svog kolege stale strukovne udruge pa tako i Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći te Sindikata hitne medicine.

image

Vozači hitne pomoci su upalili sirene na vozilima prilikom privođenja u znak podrške za svojeg kolegu

Goran Mehkek/Cropix

Njihove predsjednik Danijel Šota potvrdio nam je da su čuli vijest koja je potvrdila da su njihovi prosvjedi bili opravdani.

- Čuli smo, valjda su nadležni shvatili poruku. Pokazalo se da nije imalo smisla da su ga zatvorili, kao što smo od početka govorili.

Moram napomenuti kako je Ravnateljstvo Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba preuzelo troškove odvjetnika.

S druge strane, Ravnateljstva Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i glavna ravnateljica, saborska zastupnica Maja Grba - Bujević nije se oglasilo od prvoga dana, niti pružilo ikakav vid pomoći - kazao nam je.

Upravo stoga su i tražili njihovu smjenu u pismu koje su uputili premijeru Andreju Plenkoviću početkom tjedna.

Na Facebook stranici "Udruga uživo 194" objavili su prvo najavu sretne vijesti, a potom fotografiju kolege na slobodi:

02. svibanj 2024 11:35