StoryEditorOCM
ForumJE LI POLICIJA USPJELA NAĆI 320.000 KUNA KOJEG JE UKRALA OVA BANDA?

Treći dan nakon spektakularne pljačke zaštitarskog kombija u jednom Golfu...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Dušan Miljuš / Jutarnji list
21. prosinca 2017. - 09:34
pljckasi_

Treći dan nakon spektakularne pljačke zaštitarskog kombija Mediteran Securityja u Ulici grada Gospića i još spektakularnijeg uhićenja peteročlane bande, koja je u pola minute i uz prijetnju automatskim puškama ukrala oko 320.000 kuna, policija je u Golfu na području Novog Jelkovca pronašla zatvoreni kofer.

Udario zaštitara

No, je li u njemu bio novac, ostaje nepoznanica jer u PUZ-u ističu da je kriminalističko istraživanje i dalje u tijeku. Željko Vrbat (54), Romeo Tole (44), Branislav Kovačević (32), Denis Šagud (40) i Jasmin Mujkić (29) nepopravljivi su tandem koji do daljnjeg ostaje u pritvoru zbog razbojništva, krivotvorenja isprava jer su na autima koristili lažne tablice i prisile prema službenoj osobi kad su policajcu koji ih je pratio zaprijetili oružjem i naredili da legne.

Policija sumnja da su se neutvrđenog dana tijekom prosinca dogovorili zajednički odraditi razbojništvo pa su od nepoznate osobe nabavili Audi A6 na koji su stavili nepripadajuće njemačke tablice. Mujkić je u ponedjeljak u Passatu Sesvećanina L. K. pratio zaštitarski kombi s novcem koji je išao iz banke Budakovom ulicom prema Ulici grada Gospića. O kretanju kombija javljao je ostatku ekipe koja se vozila u Audiju. Točno u 7.45 sati presreli su kombi i jedan od njih je kundakom puške razbio staklo na vozačevim vratima, zaštitara N. S. udario u glavu i zatražio novac. Drugom zaštitaru B. Ć. drugi je razbojnik za to vrijeme uperio pištolj u glavu.

Obojicu su istjerali iz vozila i prisilili ih da im daju kofer s novcem. Tijekom pljačke Vrbat je na papučici gasa čekao kolege s plijenom da bi ih odvezao na Radničku cestu 282 gdje je Vrbat predao torbu neutvrđenog sadržaja M. J. koji tamo živi. Zamolio ga je da torbu spremi i pričuva te im je ustupio i VW Golf koji je koristio. Dok su bježali Golfom prema Petruševcu, uočio ih je policajac u Škodi te ih pokušavao zaustaviti svjetlećim signalima “STOP policija”. Oglušili su se i nastavili bijeg prema Domovinskom mostu gdje su se iznenada okrenuli i produžili prema Zagrebu, a kako ih je policajac uporno slijedio, lopovi su se zaustavili kako bi mu zaprijetili da ih više ne prati, i to uz zapovijed: “Lezi dolje”. Prestravljeni je policajac u međuvremenu alarmirao pojačanje, dignut je i policijski helikopter, a pljačkaši su se odvezli prema Jelkovcu gdje su pola sata poslije i uhićeni.

Osim Vrbata, koji već ima niz postupaka i često je “gostovao” na stranicama crnih kronika, još dvojica prijavljenih za pljačku dostavnog vozila također su poznati po svojim nedjelima, a to su Romeo Tole (44) i Denis Šagud (40).

Romeo Tole bio je 29. ožujka 2012. pritvoren na mjesec dana zbog sumnje da je 6. lipnja 2009. u 9.25 sati naoružan automatskom puškom i maskiran kapuljačom ušao u mostarsku poslovnicu Volkbanke BiH zajedno s još jednom osobom te zaprijetio zaštitaru tvrtke Redarstvenik. U njega je uperio pušku, kao i u službenike banke, a njegov je pomagač iz blagajni i nezaključanog sefa ukrao 4660 eura i 8000 KM. Bio je osuđivan zbog različitih kaznenih djela, među ostalim i zbog prevare i utaje.

Osuđeni ubojica

Denis Šagud je 18. travnja 1999. u diskoteci Viva u Svetom Ivanu Zelini bez ikakva povoda grlom razbijene pivske boce ubo u vrat i ubio 17-godišnjeg Miroslava Sušeca iz Hrastja. Nepravomoćno je bio osuđen na 14 godina zatvora.

- Ne znam na koliko je osuđen jer ga nisam željela niti vidjeti. Još i danas mi je teško kad se svega sjetim - rekla nam je Zlatica Sušec, majka ubijenog Miroslava.

Šagudu je u međuvremenu bilo suđeno zbog još jednog razbojstva, ali je pravomoćno oslobođen. Pod istragom je zbog razbojstva i ta je istraga još u tijeku. Jasmin Mujkić, kako neslužbeno doznajemo, bio je osuđivan zbog zloporabe droga.

 

Tagovi

24. travanj 2024 01:44