StoryEditorOCM
ForumBUDUĆI LIDER

Tko je Damir Vanđelić, čovjek kojega neki jednog dana vide na mjestu premijera? No, najprije će morati pričekati da Plenković ode u Bruxelles

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
5. prosinca 2021. - 19:33

Damir Vanđelić ne ulazi u politiku. Ne sad. I ne u ovim okolnostima. Direktor Fonda za obnovu koji se prošloga tjedna zahvalio na dužnosti definitivno se vraća u privatni sektor. Potvrdilo nam je to nekoliko sugovornika iz njegova kruga. To je, uostalom, rekao i sam Vanđelić, prvo na konferenciji za novinare na kojoj je najavio svoju ostavku, a onda i u intervjuu za "24 sata". Prvo odmor, onda poduzetničke vode. Tamo gdje mu je teren poznat, gdje nema ministara čiji službenici po ministarstvima ne uspijevaju donositi odluke u razumnom roku. Ni premijera da mu s visine drži lekcije.

Ipak, vrata prema politici nije sasvim zatvorio. Iako se iz njegovih istupa vidi da mu nije do svađe, on ne bježi od iznošenja jasnih stavova. Ne sviđa mu se što je hrvatski BDP upola manji nego u susjednoj Sloveniji. Upozorava da država troši više nego što uprihodi. Želi Hrvatsku koja će u deset godina udvostručiti BDP, u kojoj će stasati mala i efikasna državna uprava i postojati jasna svijest o borbi protiv korupcije. Koja je, Vanđeliću nije bilo nevažno ni to istaknuti, glavni razlog zbog čega je hrvatski BDP po glavi stanovnika praktički izjednačen s onim što u SAD-u smatraju granicom siromaštva.

Zvuči pomalo premijerski?

U igri za tehničkog premijera

Svakako, ali taj put, bar zasad, Vanđelić nije odabrao. Nego s njim još uvijek samo koketira.

Svojedobno je, 2015. godine, bio u igri za tehničkog premijera, u vremenima kada je tadašnja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović željela ubrzati dogovor o koaliciji HDZ-a i Mosta, pa je na papiru okupila niz poznatih imena za prijelaznu tehničku vladu. Tada je prvi put njegovo ime ostavilo traga u široj javnosti.

Vanđelić se početkom godine spominjao i kao HDZ-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika. No dogovor nije postignut. Prema jednima, zato što je tražio da sam bira suradnike, na što u HDZ-u nisu željeli pristati. Prema drugima, zato što je suradnju uvjetovao jasnim odmakom od Milana Bandića. Što HDZ nije želio podržati. Njegovo ime spominjalo se i u kombinaciji s Domovinskim pokretom, koji je nakon razlaza s Miroslavom Škorom tražio lidera. Vanđelić je to demantirao, a Domovinski pokret je izabrao Ivana Penavu.

image
Boris Kovacev/Cropix

Licitiranje politike njegovim imenom nije, dakle, nešto na što javnost nije navikla. No Vanđelić je uvijek pokazivao da mu nije prvenstveno do fotelja. I da, bar za sada, ima druge planove. Iako se uz njegovo ime vežu razne političke kombinacije, a mnogi bi ga željeli vidjeti i na čelu trusta mozgova koji bi Hrvatsku katapultirao sa začelja Europske unije, sam Vanđelić o politici, to nam je jasno i poručio, ne želi pričati

– Otkako je njegovo ime bilo u igri za gradonačelnika Zagreba, bilo je jasno da Vanđelić smatra da ima određeni socijalni i politički kapital. Njegov posljednji nastup dosta je širok i moglo bi se reći da pozicionira sebe za neku buduću poziciju, premijersku ili za početak nešto nižu – kaže nam stručnjak za politički marketing Gordan Turković. Ovdje je, prema njegovim riječima, na djelu pripremanje terena za eventualni Vanđelićev ulazak u politiku.

– To su probni baloni, kako bi se vidjelo kako će javnost reagirati na njegove istupe. Povlačenje iz Fonda za obnovu jasan je znak da se želi odmaknuti od projekta koji ne ide najbolje, kako to ne bi utjecalo na njegov imidž. To je politički oportun potez – ocjenjuje Turković. O Vanđeliću je ovih dana pozitivno govorio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, potvrdivši da je njihova suradnja bila dobra. Što izravno implicira da Fond kojemu je Vanđelić bio na čelu nije usko grlo u poraznoj priči s obnovom Zagreba od potresa.

Ministarstvo graditeljstva zaprimilo je 14 tisuća zahtjeva za obnovu. Riješivši do sada samo njih četiri posto. A bez odluka Ministarstva, i Fondu su vezane ruke. Kada se pojavila mogućnost da Fond za obnovu napravi nešto bez čekanja Ministarstva – kao što je slučaj s ovlastima koje je dobio u takozvanoj nekonstrukcijskoj obnovi – odmah je bilo jasno da sustav može biti itekako efikasan.

Računi na internetu

Još i prije donošenja zakona Vanđelić je, koncem listopada, raspisao poziv na koji je pristiglo 1300 prijava. Do sada su, u dakle samo mjesec dana, već raspisani natječaji za projektiranje više od 300 zgrada. Vanđelić je pokazao da Fond može dobro funkcionirati ako ga se pusti da radi. Pokazao je i kako se može biti transparentan – objavljujući svaki račun Fonda na internetu – ali i kako se može ustrojiti sustav da ima osigurače protiv korupcije. Za što je Fond za obnovu dobio poseban antikorupcijski certifikat, kako se na potresu ne bi ponovilo profiterstvo koje je obilježilo privatizaciju u devedesetima.

Dok je bio direktor Fonda, Vanđelić nije koristio službeni automobil, nego se vozio u vlastitu. Poziciju nije koristio da bi se bogatio ni pajdašima namještao poslove. Trudio se pokazati da se može drukčije i bolje. Odlazi bez afera i s imidžom stručnjaka koji se pokušao boriti protiv neefikasnih HDZ-ovih ministara i trome državne administracije. I sada očito važe hoće li njegov dosadašnji angažman javnost honorirati. I podržati ga ako se jednoga dana odluči u politici napraviti korak više.

U međuvremenu Vanđelić testira mogućnost da okupi politički nezavisne stručnjake koji bi govorili o reformama nužnima Hrvatskoj: od javne uprave do gospodarstva. Još se uvijek ne zna hoće li Vanđelić sa suradnicima i formalno osnovati udrugu koja bi djelovala kao neka vrsta stručne "think-tank" platforme.

Ono što je izvjesno, a to su nam i potvrdili i iz njemu bliskih krugova, jest da se Vanđeliću javlja niz stručnjaka željnih takve jedne platforme koja bi im omogućila da upozoravaju na istinske probleme koje država ima i ponude načine kako se oni mogu riješiti. A da se pritom izravno ne upletu u neku od recentnih političkih stranaka.

Ako bi ova priča zaživjela, i ako bi bila pozitivno dočekana u javnosti, ona bi i Vanđeliću mogla postati odskočnom daskom. Danas Andrej Plenković potpuno dominira političkom scenom u Hrvatskoj. Oporba na desnici je glasna, ali nemoćna. Oporba na ljevici se bavi sama sobom i svojim unutarstranačkim ratovima, pa ne uspijeva biti niti glasna. Dok je Plenković na čelu HDZ-a, teško je očekivati proboj novih lica u vrh hrvatske politike. No kada on jednom odluči otići u Bruxelles, na političkoj sceni nastupit će čistina. I otvorit će se prostor za neke nove lidere.

– Vanđelića i njegov daljnji smjer odredit će njegova sljedeća funkcija. No puno toga zapravo ovisi o Andreju Plenkoviću i tome kada će se on povući s mjesta premijera, više nego što to ovisi o bilo čemu drugom. HDZ je pasivizirao sve ostale političke pretendente, a do idućih parlamentarnih izbora je još dosta dugo, pa nitko ne želi istrčavati prije vremena – ističe Turković. I Plenković se, podsjeća ovaj stručnjak za politički PR, u javnosti afirmirao korak po korak. I za njega se pripremao teren u javnosti, godinama prije nego je došao na ovu funkciju "šuškalo" se da bi on mogao postati predsjednik HDZ-a.

image
Boris Kovacev/Cropix

Nevezan uz stranke

S tim da Vanđeliću, kao menadžeru koji nije vezan ni uz jednu stranku, to može biti dodatni kapital među građanima zasićenima političarima opće prakse, koji o svemu znaju sve, a zapravo ni o čemu ne znaju ništa.

– To može biti određeni kapital ako se bude radilo na Vanđelićevoj prepoznatljivosti. Jednoga dana u kampanji bi se javnosti trebalo predstaviti gdje je sve on radio i što sve zna rješavati. Kada menadžer u svojim istupima koristi podatke poput onog da Hrvatsku po BDP-u stiže Srbija ili neka druga zemlja, onda to nešto znači, jer ekonomija je njegovo područje i tu on zna što govori. Želi se nametnuti kao autoritet u području koje je na kraju dana ipak najvažnije, a to je ekonomija – zaključuje Turković.

Vanđelića očito frustrira što Hrvatska može biti Monte Carlo, a na razini je jedne od najslabije razvijenih država u Europskoj uniji. Pa je spreman ponuditi svoje znanje i iskustvo. Ako to, naravno, netko u ovoj razočaranoj, zavađenoj i korupcijom optočenoj zemlji može prepoznati.

Sa studija u rat

Damir Vanđelić prošao je u životu sve i svašta. Nije se rodio sa zlatnom žlicom, niti je bježao od toga da je odrastao u financijski skromnim uvjetima. Studirao je na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, dobio i Rektorovu nagradu. A onda 1991. godine, kao apsolvent, otišao u rat. Zajedno sa šezdesetak suboraca branio je položaj na brdu Djed iznad Hrvatske Kostajnice.

Tu je 12. rujna 1991. i zarobljen, odveden u zatvor u Glinu i iduća 173 dana sustavno mučen, premlaćivan i zlostavljan. Razmijenjen je nakon šest mjeseci, no nije klonuo duhom. Završio je studij s prosjekom 5.0, zaposlio se u Plivi, a potom i za belgijski Interbrew vodio investicije u Centralnoj Europi.

Bio je i direktor investicija u ADRIS grupi, direktor tvrtke Abilia, direktor Adria Resortsa, direktor Tvornice duhana Zagreb, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, predsjednik Nadzornog odbora zadarskog Cenmara, Cromarisa, Marimirne, CO Zdravlja d.o.o., Croatia osiguranja Ljubuški, član Nadzornog odbora Croatia osiguranja d.d. te predsjednik Savjeta HANFA-e.

Uz dužnost ravnatelja Fonda za obnovu, obavlja i funkciju predsjednika Nadzornog odbora Ine. Sa suprugom Patricijom kod Bala u Istri razvio je uspješan OPG sa šest i pol tisuća stabala maslina.
Koliko se iz dosadašnjih istupa moglo nazrijeti, Vanđelić je suverenistički nastrojeni centrist za kojega domoljublje nije ogrtanje zastavama, nego pošten i predan rad za dobrobit zemlje. Kako bi bilo bolje svima, a ne samo nekima.

19. travanj 2024 11:14