StoryEditorOCM
ForumVIDEO: UGLEDNI PSIHIJATAR O PRALJKOVOM ČINU KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET

Ta odluka dugo je sazrijevala u njemu, a jedan detalj sa snimke najbolje pokazuje u kakvom se stanju general nalazio u tom trenutku

30. studenog 2017. - 18:32
Capture_praljak.JPG

 

Što se generalu Praljku moralo događati “u glavi” i zašto se odlučio na pogibeljan potez kojim je šokirao javnost, pojasnio je dr. Ivan Urlić, poznati splitski psihijatar za Slobodnu Dalmaciju.

– Čini mi se da je kompletna ova priča generala Praljka odvela u očaj i da nije mogao prihvatiti presudu da su oni organizirali nekakvu zločinačku organizaciju koja je radila protiv ljudi. U jednu ruku je general Praljak prihvatio činjenicu da je on unutar mreže odgovornih, ali je apsolutno isključio mogućnost da je on osobno odgovoran za stradavanja ljudi i ljudske patnje – kazuje Urlić.

Je li to bio čin koji se smišljao danima, mjesecima ili je počinjen “u trenu”?

 



– Odluka o ovom tužnom činu sazrijevala je u generalu Praljku. Mnogima u Haagu nije jasno da se hrvatski narod u BiH branio i da je bio ugrožen.

Ovo je poruka i svijetu da pravda i pravo nisu uvijek ista stvar. Osobnog sam mišljenja da se pitanje pravde moralo riješiti na neki kompetitniji način i da je pravda u Haagu ovim činom puno izgubila – kazuje dr. Urlić.

Na dramatičnoj snimci iz Haaga vidi se kako se generalu Praljku zatresla ruka prije negoli je popio otrov koji ga je ubio.

– To je pokazatelj u kakvom se stanju general Praljak u tom trenutku nalazio. To je stanje napetosti, tjeskobe i osjećaj žrtvovanosti jer je očito smatrao da su on i njegovi kolege žrtvovani za neke interese koji su skriveni, ali koji će izići na vidjelo kada se otvore arhivi – zaključuje dr. Ivan Urlić.

24. travanj 2024 01:39