StoryEditorOCM
ForumPRESS KONFERENCIJA

Stožer: U tjedan dana umrlo 85 zaraženih, njih 65 nije primilo niti jednu dozu cjepiva... U pripremi je novi korona protokol za škole

Piše PSD
24. rujna 2021. - 10:58

Press konferencija Nacionalnog stožera počela je u 11 sati.

Danas je 578. dan od pojave korone, rečeno je.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.291 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.517.

Među njima je 678 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 92 pacijenata, devetero novih na respiratoru u odnosu na jučer, i 64 više u bolnicama.

Preminulo je 12 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 397.761 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8.566 preminulo, ukupno se oporavilo 380.678 osoba od toga 1.377 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 23.749 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.772.055 osoba, od toga 10.201 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih je 12.7 posto.

“Među preminulima su tri osobe cijepljene, dvije s dvije doze, jedna s jednom. Radi se o osobama s komorbiditetima i prosječne dobi 85 godina”, rečeno je na pressici.

Više od 80 posto pacijenata na respiratoru je necijepljeno

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je izvijestio: “Gotovo ne bilježimo porast novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Trenutna incidencija je 386,9. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji 585,8. U EU smo prema incidenciji na 24. mjestu. Najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Slovenija i Litva. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 2.107,8 što nas stavlja na 20. mjesto u EU.

Naglasio je i da smo u zadnjih 7 dana imali smo 518 hospitaliziranih, njih 73 posto nije bilo cijepljenjo. Na respitaru su 72 osobe, 60 ih nije bilo cijepljeno, što je 83 posto,

Preminulo je 85 osoba, 65 njih, odnosno 76,5 posto, nije primilo niti jednu dozu.

Virus u školama

Na pressici je bilo riječi i o zaraženim školarcima.

Novih slučajeva u toj populaciji danas je 260, a podaci od 14. rujna potvrđuju da je najviše zaraženih u dobi od 10 do 19 godina.

- Među osobljem u školama imamo 46 oboljelih među nenastavnim osobljem, s nastavnim 225 ukupno - rekao je Capak.

- 7. rujna je objavljen dokument prema kojem je istaknuto da ne mora cijeli razred u samoizolaciju ako jedna osoba oboli, već se treba utvrditi bliski kontakt i onda ta oosba ide u samoizolaciju. Često se postavljaju pitanja zašto je toliki broj djeci u izolaciji. U pripremi je novi dokument o postupanju u tim situacijama, u samoizoolaciju će ići samo učenici koji su sjedili u istoj klupi i na udaljenosti od dva metra i oni koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali kraj učenika koji je obolio - objasnio je.

Razvija se cjepivo za delta soj

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao: “Osjećam potrebu reći da ovo nisu samo brojevi, to su naši sugrađani, prijatelji, susjedi...

- Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno, ali 9 od 11 osoba na respiratoru nije cijepljeno. To pokazuje nebrigu za zdravlje i za naše zdravstvene djelatnike koji spašavaju živote.

Ovo je cjepivo dizajnirano za ranije varijante. S obzirom da dominira nova varijanta, delta virus, učinkovitost prema CDC-ju je oko 70 posto. Moramo gledati širi kontekst. Sreća je populacije da nova varijanta reagira na ovo cjepivo, moglo se dogoditi drugačije i ugroza bi bila enormna. Razvija se i cjepivo dizajnirano prema delta soju koje će biti još više učinkovito.”

Naglasio je da su bolnice spremne, no primjerice u Splitu je opterećenje već veliko. “Opterećenje sustava utječe na pružanje ostale zdravstvene zaštite. Svjesni smo zaostataka u pogledu pružanja zdravstvene zaštite. Radimo sve da upogonimo sustav i riješimo zaostatke - naglasio je.

Covid potvrde u bolnicama

O obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama ministar je rekao:

“Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje laniramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom.”

- Nijedna odgovorna osoba ne bi smjela pribjegavati krivotvorenju. Koliko znam, u zdravstvenom sustavu nije bilo krivotvorina - rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je naglasio da se covid potvrde ne mogu krivotvoriti.

Beroš nije znao odgovoriti koliko će dugo test zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti, biti besplatan. “Sredstva su osigurana, no ne mogu gooriti o tome o kolikom se iznosu radi. Zna se da postoji kontrola bolovanja, za to morate imati opravdanje, a ne željeti testirati se zasad nije obuhvaćeno klasifikacijom bolesti”, kazao je.

Potvrde će trajati 12 mjeseci

O produženju covid potvrda govorio je Capak:

“Trajat će 12 mjeseci, to će biti doneseno u dokumentima u listopadu.”

Neke podatke nema smisla komunicirati dnevno, naglasio je. Dokument za učenike bit će završen do kraja tjedna, a kad će biti objavljen, još se ne zna točno, dodao je Capak.

O samoizolaciji učenika nižih razreda osnovne škole Capak je rekao: “Epidemiolog treba napraviti procjenu na temelju podataka iz škole. Ako je taj kontakt trajan i blizak, u tom slučaju će se propisati samoizolacija.”

O uvođenju covid potvrda u zdravstvu Beroš je dodao: “Prošli tjedan je prosječna cijepljenost povećana dva i pol puta. Ne znam je li to posljedica najavljenih covid potvrda, no mislim da je zdravstveni sustav pokazao adekvatnu svjesnost. Cijepljenje u zdravstvu ide dobrim putom.”

Obveza za sve koji ulaze u bolnički krug

“Zadnjih dana bilježimo pojačani interes za cijepljenjem. U zadnja 24 sata dali smo 5.800 prvih doza što se nije dogodilo od prije ljeta. No, još su to male brojke i ne možemo s tim biti zadovoljni”, dodao je Capak.

Beroš je komentirao kako će serviseri, dostavljači i svi drugi u zdravstvenom sustavu trebati imati covid potvrde.

- Svi koji ulaze u bolnički krug moraju imati potvrdu - dodao je Capak.

Zaraznost cijepljenih

O razlici u zaraznosti cijepljenih i necijepljenih osoba Capak je rekao:

“I cijepljene osobe mogu prenijeti virus, no koji je to postotak, teško je reći jer takve studije ne postoje. Najslabija karika u covid potvrdama su oni koji se testiraju. Kod njih nema garancije. Oni u trenutku kad je uzet uzorak, nemaju virus na sluznici to otprilike vrijedi 24 ili 48 sati. No, oni su osjetljivi i mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji.”

“Količina virusa u osobi koja se cijepila, ako su oboljeli, vjerojatno je ista kao i kod osobe koja se nije cijepila, ali to nije ni bitno”, rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' je rekla da je bitno kako se virus ponaša.

- Ako imamo nekog ranjivog pored sebe, imamo veliku šansu ako oboli da to završi smrću. Imamo nekoliko mehanizama, jedno je cijepljenje, jedno je držanje distance, treba imati masku. Bitno je koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu, koliko je netko poslao virusa prema van, bitno je je l' netko kašlje ili govori prema vama normalno. Nema ništa 100 posto, ali može pomoći.

Na pitanje hoće li potvrde trebati i u školskom sustavu, Capak je rekao da ne misli da su oni izvor zaraze, iako je broj oboljelih veći nego prošle godine.

- Ušli smo u školsku godinu s nešto većim brojem oboljelih i normalno da se to prenosi i na djecu. Ne razmišljamo o covid potvrdama, no ta je mogućnost uvijek otvorena.

Antivakseri u zdravstvenim ustanovama

Ministar Beroš komentirao je i činjenicu da i među medicinskim osobljem imamo one koji šire lažne informacije i govore da su antivakseri:

- Muči me to jako kao ministra i ne mogu opravdati nekoga tko je unutars sustava protivnik cijepljenja. U školama se uči o važnosti cjepiva. Ministarstvo se obratilo Komori medicinskih sestara i tražimo očitovanje. Trebamo izbjegavati takve izjave.

Vladin Znanstveni savjet

Davor Božinović je rekao da se sastav Savjeta nije promijenio.

“Sastav savjeta je kakav je i bio, nije on nikad bio u nekom redovitom zasjedanju. Kad će se opet sastati, ne znam. Sva pitanja koja ste naveli, o njima smo i danas komunicirali, Stožer sve prati. Ima sve više razlika u intentizetu mjera koje pojedine države primjenjuju. Neke koje imaju 70-80 posto procijepljenost otvaraju sve više toga, mi smo tu negdje u situaciji da i dalje nastavljamo sa svojim balansiranim pristupom, da život koliko je god moguće teče normalno. Da učinimo sve da se smanji mogućnost zaraze u zatvorenim prostorima. Znamo da u nekim sektorima postoje nezadovoljstva, mi mjere donosimo na način da se zaštitimo od nekih situacija. Još uvijek zato postoje mjere, hoće li to ići prema daljnjoj liberalizaciji, najbrži put je cijepljenje”, rekao je Božinović.

“Tko je mogao predvidjeti deltu? Tko može predvidjeti da se neće pojaviti nova varijanta za mjesec dana. Treba biti racionalan, cjepivo je najbolja prevencija. Temeljne mjere se neće mijenjati”, naglasio je ministar unutarnjih poslova.

16. travanj 2024 05:05