StoryEditorOCM
ForumMALI, ALI POMNO UREĐEN MOMAČKI STAN

Što možemo naučiti od mladog grafičkog dizajnera?

Piše Dom i dizajn
28. veljače 2018. - 21:26
stan

Skandinavski stil definitivno je poharao planetom, ali u svakom dijelu svijeta dobije malo drugačiji štih. Nije čudo što je argentinski grafički dizajner taj stil prilagodio sebi i svome podneblju dodavši mu puno više detalja i boje. Njegov stil je ipak, kako sam opisuje, i dalje skandinavski uz nešto vintage elemenata.

Lucas ima tridesetak godina i radi u multinacionalnoj kompaniji, a zbog posla dosta putuje. Za svoj stan bira samo stvari koje mu nešto znače. - Volim kad me moj dom opisuje, kaže. Punim imenom zove se Lucas Ortega Navarro, svoja vrata otvorio je časopisu Apartment Therapy i tako omogućio i nama da, dok pada snijeg po Europi, zavirimo u jedan mali momački stan u toplom Buenos Airesu.

Svojih 45 kvadrata iznajmljenog stana Lucas je pomno osmislio. U najmu je ovdje tek godinu dana, a stan u cijelosti prožima osjećaj doma. Prije je, pripovijeda Lucas, stanovao u puno više kvadrata, ali nije se osjećao ovako zadovoljno.

Njegova ljubav prema jasnim bojama i grafičkom izrazu odražava se kroz čitav stan. Odlučio je, kaže, svaku sobu tematski odrediti jednom bojom kako bi postigao koherentniji izgled stana u kojem je, ipak, puno toga napravljeno njegovim vještim rukama. Skromni Lucas tvrdi da nije neki majstor, ali sve ovo je njegov "uradi sam" projekt, pogotovo kuhinja. Naslijeđeni radni stol koji je koristio od djetinjstva transformirao je u stolić za dnevnu sobu; obična dva noćna ormarića postavio je u spavaću i učinio da budu inspiracija za čitavu kolorističku shemu te sobe.

Sav krupniji namještaj je dobio ili naslijedio od obitelji, a sve što je kupio, kupljeno je na buvljacima.

Najveća mu je inspiracija – Pinterest. – I to što puno promatram izloge trgovina dok putujem – nadodaje.

U stanu ne može izdvojiti jedan omiljeni element, ali može dva: bijeli komad namještaja iz kupaonice koji je pripadao njegovom djedu, a on ga je obnovio i preuredio. – Drugi je moj stolić u dnevnoj. Oba su mi najdraža, ne mogu odlučiti kojeg više volim, kaže ovaj grafički dizajner.

Najveći izazov kod uređenja stana bio mu je kako urediti svoj dom iz snova, a ne potrošiti na to milijun novaca. – Ponosno mogu izjaviti da sam u tome uspio – smije se Lucas. Kada mu dođu u goste, prijatelji ga znaju zezati da se tu dogodila prava eksplozija Pinteresta. To Lucasu naravno, veoma godi, a ističe kako njegovi prijatelji u stanu najviše vole ono što se na slikama ne vidi. – Dakle, sviđa im se što je moj stan odraz moje osobnosti, a zato ga i sam volim. I uvijek govore kako dobro miriše. Moj stan uvijek miriše!

Što bi poručio drugim mladim prezaposlenim ljudima koji vole uređivati svoje prostore? – Zabavljajte se u svome domu, zaboravite trendove, pomiješajte sve i uživajte! Napravite si da vam je dom takav da vam izmami osmijeh svaki put kad uđete.

Što je on još u stanu napravio, pogledajte u galeriji fotografija ispod.

Foto: Federico Paul

Izvor: Apartment Therapy

10. siječanj 2025 18:24