StoryEditorOCM
ForumEPILOG SUĐENJA

Što će sve država oduzeti Ivi Sanaderu? Obitelj ima čak 78 računa, vilu u Zagrebu, zemljište na Braču, stanove u Splitu, voćnjake, umjetnine...

Piše PSD
13. studenog 2020. - 12:04

Ivo Sanader, nekadašnji premijer, bog i batina, današnju je  presudu za aferu Fimi-Media dočekao na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama. Tamo je poslan na oporavak nakon što mu je ovo ljeto, u KBC Sestara milosrdnica, obavljena operacija kralježnice. Odavno je bivši HDZ-ov vođa i 'domoljub' ispario kao duh iz stranačke povijesti, no desetogodišnja pravosudna trakavica u slučaju Fimi-Media današnjim izricanjem presude još nije gotova.  

Županijski sud u Zagrebu bivšeg je premijera osudio na osam godina zatvora, no riječ je o nepravomoćnoj presudi.

USKOK je dokazao da je HDZ na čelu s bivšim premijerom Sanaderom bio upleten u političku korupciju i to od kraja 2004. pa do Sanaderovog naprasnog odlaska s funkcije u srpnju 2009. godine. Sanader je prema presudi nezakonito zaradio 275.000 kuna, a cijeloj obitelji oduzet će se više od 15 milijuna i 873 tisuća kuna jer za taj iznos nije dokazano podrijetlo.

Bivšem premijeru i njegovoj obitelji novac se može oduzeti  tek nakon pravomoćnosti presude. A, kad će to biti, samo nebo zna. Nakon današnje usmene objave odluke, sud obrazloženje može pisati još puna dva mjeseca, a kad dobiju obrazloženje, sve strane u postupku imaju 15 dana roka za žalbu. Obje su strane već najavile žalbe. 

Odavno su na Sanaderovim računima blokirani milijunski iznosi i dionice, kako njemu tako i užoj obitelji, a sud je dao nalog da ih se prebaci u državni proračun 15 dana nakon što presuda postane pravomoćna. Sanaderu su oduzete i slike i umjetnine koje su ranije pronađene u njegovim stanovima i kućama. Riječ je o kolekciji oko 450 umjetničkih slika i ostalih predmeta.

Među njima su i djela Vlahe Bukovca procijenjena na oko 200 tisuća eura. U aferi Fimi-Media, Sanaderu i njemu povezanim osobama imovina je blokirana primjenom odredbi o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi. Tako je, uz njegovu, blokirana i imovina njegovih kćeri, supruge Mirjane te pokojnog punca Ive Šarića.

A najveći dio blokirane imovine ne glasi na njega. Od ukupno 78 računa obitelji Sanader, samo sedam se vodi na Sanaderovo ime. Najveći novčani iznosi blokirani na bankovnim računima Sanaderova punca koji je u međuvremenu preminuo.

Radi se o ukupno 1,15 milijuna eura na računima u Raiffeisen-Landesbank Tirol. I vila u Kozarčevoj ulici upisan je na Mirjanu Sanader i na njezinog oca.

Blokirani stanovi u Splitu također glase na članove Sanaderove obitelji, kao i kuća s voćnjakom i oranicom u Krapju te gotovo 30.000 kvadrata zemljišta na otoku Braču.

Prema optužnici, Ivo Sanader je organizirao izvlačenje novca preko poslova s Fimi Medijom koju je vodila Nevenka Jurak. Sve je koordinirao Mladen Barišić.  Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković danas je, između ostaloga, zamjerila sudu što je skupa dizajnerska odijela koja su pronađena u pretresu kod Barišića, stavili na teret Sanaderu.  

Teško je i pronaći državno ili javno poduzeće koje nije surađivalo s Fimi Medijom.

image
Damjan Tadić/Cropix

Između 2004. i 2009., klijenti su im bili Hrvatske šume, HEP, Hrvatska poštanska banka, HAC, Autocesta Rijeka-Zagreb, Fond za zaštitu okoliša, MUP, Hrvatska lutrija, Hrvatska pošta, Plinacro, Crosco, STSI, Ina, Janaf, HŽ, Hrvatska turistička zajednica, Proplin, Viadukt, Hidroelektra niskogradnja, Kontruktor, Hrvatske ceste, Croatia airlines, Croatia osiguranje, Narodne novine, Ecos trgovina, Fina, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te ACI.

Prema optužnici Nevenka Jurak, koja je u međuvremenu preminula, nešto više od 24 milijuna kuna koje je dobila za poslove s tim firmama predala je Barišiću.

Sanader je dio novca zadržao za sebe, dok je gotovo 18,5 milijuna kuna, prema sumnjama istražitelja, iskorišteno za tajno financiranje HDZ-a. Prema optužnici, HDZ je primio i 9,6 milijuna kuna nezakonitih donacija. Zbog toga se među optuženima našla HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Ukupno je HDZ, piše u optužnici, nezakonito došao do 24,3 milijuna kuna, a Sanader 15,3 milijuna kuna.

Sutkinja Irena Kvaternik navela je kako je Sanader grubo zloupotrebljavao svoj položaj i moć.

„Uživao je privilegije, ali je imao nezasitne potrebe i to je činio na štetu svih građana pa i onih koji su ga izabrali. Stvorio je priču da je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak. Sud smatra ove kazne primjerenima i one utječu ja svijest počinitelja i da se kriminal ne isplati, rekla je na sutkinja. Objasnila je kako je Sanader koristio svoju poziciju premijera da bi osigurao stranci novac iz nelegalnog izvora, potom odlučivao kako će se taj novac u stranci koristiti iako je to trebalo odlučivati Predsjedništvo.

„Čuli smo iz iskaza nekih svjedoka da u stranci nije bilo moguće bez Sanaderovog dopuštenja kupiti ni jedan CD – podsjetila je sutkinja.

HDZ je današnjom nepravomoćnom presudom kažnjen s tri milijuna i 500 tisuća kuna, a oduzima im se 14 milijuna i 609 tisuća kuna. Dio novca već im je blokiran, riječ je o dva milijuna kuna i 300 tisuća eura te će nakon pravomoćnosti presude biti prebačeni u državni proračun. HDZ-u ostaje za platiti još oko deset milijuna kuna. Bivši HDZ-ov rizničar Barišić osuđen je na ukupno dvije godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević s godinu dana i četiri mjeseca zatvora.

Sud je odbio optužbu prema kojoj je Ratko Maček bio dio Sanaderove kriminalne grupe, a oslobođen je i za pomaganje u zloporabama. 

“Ovaj postupak se vodio zbog političke korupcije Sanadera i HDZ-a. Dokazano je da je Sanader oformio grupu ljudi da sebi i stranci nezakonito stekne dobit”, obrazložila je sutkinja Irena Kvaternik. 

image
Goran Mehkek/Cropix
18. travanj 2024 08:19