StoryEditorOCM
ForumZAUSTAVLJANJE BIJEGA

Predsjednica predstavila dugoočekivane demografske mjere: Cijena njihove neprovedbe je nestanak Hrvata. Nema čekanja!

Piše PSD
11. lipnja 2018. - 17:42
kolinda

NOVO 15:03  - Držim da nijedna od tih mjera nije preskupa, jer budućnost je neprocjenjica, u što ćemo ulagati ako ne u ljude. Krah školstva, krah mirovinskog sustava, krah obrazovanja, sve nas to čeka ako ne zaustavimo iseljavanje. Nemam projekcije koliko što košta, neke se mjere mogu uvesti odmah, no ono što je najbitnije, mjere koje su trenutno socijalne, moraju postati poticajne demografske mjere. Za neke mjere nema čekanja: reforma poreznog sustava, ukidanje svih suvišnih birokratskih činjenica ne može čekati, istaknula je predsjednica odgovarajući na pitanje novinara.

- Umjesto da se međusobno optužujemo, idemo postići nacionalni kosenzus. Ovo je želja za konstruktivnim dijalogom, rekla je.

14:53 - Ključni uvjet za provedbu mjera je središnji ured, jedan model je osnivanje ministarstva demografske revitalizacije. Postojeće ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bavi se socijalnom, a ne razvojnom politikom. Ukoliko je to nemoguće, predlažem Ured vlade za demografsku revitalizaciju ili ministra s užim krugom suradnika, rekla je predsjednica.

Jedna od mjera je bolje iskorištavanje sredstava iz europskih fondova. Spomenula je kako su slabi administrativni kapaciteti za iskorištavanje europskih fondova, nedostaje vizije za njihovu provedbu.

- Pozivam sve dionike javnog života u Hrvatskoj, pozivam Vladu, lokalnu samoupravu, saborske zastupnike, oporbu, poduzetnike, sindikate, akademsku zajednic, iseljenike, pozivam da se svi zajedno uključimo u raspravu za izgradnju bolje Hrvatske, rekla je na kraju izlaganja Kolinda Grabar-Kitarović.

14:48 - U okviru mjera iseljavanja predlažem izmjene zakona o hrvatskom državljanstvu.

- Jednake mjere treba omogućiti svima, i povratnicima iz dijaspore i imigrantima, kriterij poznavanja hrvatskog jezika trebalo bi modificirati, rekla je.

14:47- Govorila je i o instituta naknade dječjeg doplatka.

- Moj je stav da moramo poput razvijenih država uvesti univerzalni dječji doplatak koji će biti u funkciji rasta nataliteta. Svi će pitati koliko to košta, odgovaram protupitanjem: koliko košta budućnost?, rekla je predjednica.

- Treba delimitirati naknadu drugog dijela rodiljnog dopusta na razinu plaće. Vrtić za svako dijete, produženi boravak i besplatni prvijevoz za školsku djecu, obiteljske kartice za popuste za npr. muzeje i raznorazne olakšice, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

14:44 - Mjere obiteljske politike svrstavala u tri segmenta:

- financijske naknade i olakšice: porezne olakšice, rodiljne naknade, jednokratne naknade. Spomenula je i primjere dobre prakse u lokalnim samoupravama.

- Usluge skrbi o djeci,

- Vrijeme predviđeno za obiteljske dopuste i slobodne dane.

14:38 - Prva skupina mjera su gospodarske mjere.Porezna reforma je ključ svega, glavni cilj je smanjiti trošak rada za poslodavce, a povećati plaće za zaposlene, pernosi Jutarnji list.

- Reforma javne uprave koja mora postati istinski uslužni centar građanima i društvu umjesto ponekad represivnog aparata. Digitalna transformacija tu je ključna.

- Promjena strukture gospodarstva, tu je ključno usklađivanje obrazovnog susatava s potrebama gospodarstva. Ljudski kapital najvrjedniji je kapital modernog društva. Ako ne provedemo prethodne mjere nećemo moći zadržati taj kapital.

- Problem blokiranih, predlažem drastičan zaokret, u najvećoj su mjeri prijedlozi udruge blokiranih, koji su pridonijeli savjetima. Predlažem da se ovršni postupak vrati u nadležnost sudova i isključiti posrednike, koji ostvaruju ogromne zarade. Uvođenje instituta apsolutne zastare, izmijeniti zakon o stečaju potrošača, regulirati područje zateznih kamata...

14:30 - Predsjednica je navela opću društvenu klimu koja pridonosi negativnim demografskim trendovima.

- Opću društvenu klimu karakteriziraju malodušje, apatija, nedostatak perspektive i osjećaj nesigurnosti, ideološke podjele, nepovjerenje u institucije države, sveprisutni klijentelizam, nepotizam i korupcija, ukratko, osjećaj da je država nekima majka, a nekim maćeha.

- Nezaposlenost, mala plaća, neisplata plaća, diskriminacija prema mladim ženama, problem blokiranih.

Istaknula je da će predstaviti ne samo neposredne mjere, nego i posredne mjere, kako bi se pokušao zaustaviti snažan depopulacijski val kroz koji prolazi Hrvatska.

- Cilj mjera je postići životne uvjete približne onima kakvi su u državama u koje se iseljavaju Hrvati.

14:20 - U svom je govoru istaknula da je 2011. godine prema popisu stanovništva u Hrvatskoj živjelo 4 milijuna i 280 tisuća stanovnika, a danas živi manje od 4 milijuna stanovnika. Dodala je da će, nastavkom sadašnjih demografskih trendova, do 2015. u Hrvatskoj živjeti 3 milijuna i 150 tisuća stanovnika.

14:15 - Riječ je o pitanju opstanka države Hrvatske i hrvatskog naroda, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović na početku konferencije za novinare.

- Odmah po stupanju na dužnost, pozvala sam sve dionike javnog i političkog života na razgovore u prvim mjesecima mandata u kojima smo definirali 7 temeljnih problema. Na 1. mjestu bilo je pitanje negativni demografski trendovi, nastavila je.

Istaknula je da je demografska revitalizacija, prioritet čemu je posvetila svoj mandat.

- Nakon tri godine nastojanja, triju vlada za postizanje konsenzusa, predstavljam prijedlog mjera populacijske politike. Želim naglasiti kako je rješavanje demografskog problema sastavni dio rješavanja demografske politike, to je pitanje razvojne politike.

- Želim potaknuti javnu raspravu o žurnoj potrebi načinima rješavanja problema, u to moraju biti uključene sve pore našeg društva. provedba tih mjera ima svoju cijenu,  ali njihova neprovedba ima još veću cijenu, cijena je nestanak hrvatskog naroda i države u ne tako dalekoj budućnosti, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

PRVA VIJEST - U ponedjeljak u 14 sati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predstavit će dugoočekivane demografske mjere. Ranije je održan sastanak Vladinog tima za izradu strategije za demografiju, a voditelj radne skupine, Ivica Bošnjak, nakon sastanka poručio je kako je glavni cilj strategije 'pomoći Hrvatskoj što prije'.
Od konkretnih mjera izdvojio je financiranje izgradnje novih vrtića i produženi rad, te izmjene zakona o dječjem doplatku kojima će se povećati broj korisnika.

20. travanj 2024 02:35