StoryEditorOCM
ForumSJEDNICA VLADE

Popuštanje mjera: kafićima se dopušta prodaja kave za van, otvaraju se i teretane, škole za strane jezike, ali i kladionice i kazina

Piše JL
11. veljače 2021. - 12:43
Zagreb, 040221. Nacionalna sveucilisna knjiznica, Hrvatske Bratske Zajednice 4. Odrzana 42. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na fotografiji: Andrej Plenkovic.Damir Krajac/Cropix

NOVIJE: 

Na sjednici Vlade uvodno se obratio premijer Andrej Plenković:. 

- Nekoliko riječi o koronavirusu i trendu pada koji se nastavlja. Danas smo treći po redu u EU po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika. Imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih. Istodobno smo i dalje u zimskim mjesecima i najavljen je snažan val zahlađenja. Identificiran je i britanski soj virusa u RH, mnoge Europske zemlje produžuju ili postrožavaju svoje mjere. Nakon početnih zastoja u isporuci cjepiva imamo naznake da će doći do ubrzanja dinamike esporuke Pfizerovog i cjepiva AstraZenece te možemo očekivati veće količine do kraja ožujka. Do sada smo dobili oko 150 tisuća doza, a očekujemo više od 600 tisuća doza do kraja ožujka što znači da ćemo moći procijepiti znatno veći broj sugrađana. S te strane važno je da ministarstvo zdravstva i HZJZ sa županijskim ZJZ i bolnicama na kvalitetan način osiguraju masovnije cijepljenje sugrađana. S te strane želim napomenuti da smo razgovarali i s Maticom umirovljenika Hrvatske, Sindikatima umirovljenika, HSU-om, vidim da su imali konferenciju i želim u ime Vlade nakon konzultacija s ministrom zdravstva, epidemiolozima, radili smo provjere i po pitanju cjepiva AstraZenece. Važna poruka javnosti i građanima starije dobi je da su sva tri cjepiva, Pfizerovo, Modernino i AstraZenecino 100 posto učinkoviti protiv onoga što je najbitnije, smrtnog ishoda, situacije biti na respiratoru i težih simptoma. Prema informacijama koje imamo nema prepreka da sugrađani stariji od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece, dapače - kazao je premijer.

- Što se tiče mjera, mislim na mjere ograničenja, mi smo proteklih dana kao što smo najavili, pratili razvoj epidemiološke situacije. Rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače i nakon analiza i razgovora članova Vlade sa Stožerom, epidemiolozima, smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje će biti određeni signal popuštanja uz veliku dozu opreza. Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima prestanka odgovornog ponašanja svih građana. Te mjere se odnose na sljedeće: da se ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme jela, pića i slastica omogući prodavanje kave za van i na taj način omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost, s tim da mjere koje imaju i naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec - kazao je premijer.

- Drugo je da se omogući otvaranje teretana i fitness centara uz poštivanje epidemioloških mjera - kazao je.

- Treće je da se omogući djeci nastava u školama za strane jezike, radionicama, mogućnost da najmlađi uz školske aktivnosti mogu redovito, ne online nego fizički ići u van kurikularne aktivnosti koje su im korisne.

Zadnje je da se uz poštivanje epidemiološkog okvira omogući otvaranje kladionicama, automat klubovima i kasinima uz ograničenja koja će se odnositi na konzumaciju pića i svega što će Stožer preciznije sutra propisati - kazao je premijer.

- Nastavit ćemo s praćenjem epidemiološke situacije. Iduće prolazno vrijeme će biti 1. ožujka, vidjet ćemo što će se zbivati s dinamikom kretanja broja novozaraženih i donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, hrvatskog gospodarstva i poslovne aktivnosti što većeg broja ljudi - kazao je. 

RANIJE:

U podne se održava sjednica Vlade na kojoj će se govoriti o popuštanju mjera. Otvaranje fitness centara i teretana te omogućavanje kafićima izdavanja kave za van najizglednije su mjere popuštanja koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, potvrdilo je za Jutarnji list više sugovornika iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković jučer je u Dnevniku Nove TV kazao da treba nagraditi sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja i odgovornosti te da Vlada razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka po pitanju mjera. 

Jučer se okupio i Znanstveni savjet na kojem se raspravljalo o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Iznosila su se različita razmišljanja, od toga da mjere treba popustiti, do toga da ne treba 15. veljače ništa dirati.

Znanstvenici Gordan Lauc, Miroslav Radman, Dragan Primorac, te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, kako je doznao Jutarnji list, zastupali su stav o popuštanju mjera, dok su se drugi sudionici sastanka protivili bilo kakvom većem popuštanju mjera zbog novog britanskog soja koji je potvrđen u Hrvatskoj, te zbog hladnijeg vremena koje se predviđa u idućem razdoblju.

Međutim, Plenković smatra da ipak treba na neki način „poslati signal” građanima koji su se od studenog pridržavali mjera.

Na sjednici Vlade uvodno se obratio premijer Plenković. 

- Nekoliko riječi o koronavirusu i trendu pada koji se nastavlja. Danas smo treći po redu u EU po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika. Imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih. Istodobno smo i dalje u zimskim mjesecima i najavljen je snažan val zahlađenja. Identificiran je i britanski soj virusa u RH, mnoge Europske zemlje produžuju ili postrožavaju svoje mjere. Nakon početnih zastoja u isporuci cjepiva imamo naznake da će doći do ubrzanja dinamike esporuke Pfizerovog i cjepiva AstraZenece te možemo očekivati veće količine do kraja ožujka.

Do sada smo dobili oko 150 tisuća doza, a očekujemo više od 600 tisuća doza do kraja ožujka što znači da ćemo moći procijepiti znatno veći broj sugrađana. S te strane važno je da ministarstvo zdravstva i HZJZ sa županijskim ZJZ i bolnicama na kvalitetan način osiguraju masovnije cijepljenje sugrađana. S te strane želim napomenuti da smo razgovarali i s Maticom umirovljenika Hrvatske, Sindikatima umirovljenika, HSU-om, vidim da su imali konferenciju i želim u ime Vlade nakon konzultacija s ministrom zdravstva, epidemiolozima, radili smo provjere i po pitanju cjepiva AstraZenece.

Važna poruka javnosti i građanima starije dobi je da su sva tri cjepiva, Pfizerovo, Modernino i AstraZenecino 100 posto učinkoviti protiv onoga što je najbitnije, smrtnog ishoda, situacije biti na respiratoru i težih simptoma. Prema informacijama koje imamo nema prepreka da sugrađani stariji od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece, dapače - kazao je premijer.

Beroš uoči sjednice: 'Razgovarali smo o svemu'

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice kazao je da će premijer izvijestiti o situaciji s mjerama. 

- Razgovarali smo o svemu, epidemiološkoj situaciji, elementima s njom u vezi, sve smo to stavili u kontekst aktualnog trenutka i epidemioloških reperkusija na neke mjere, vrlo brzo ćete dobiti od premijera informacije - kazao je Beroš. 

Novinari su tražili od Beroša da komentira sudjelovanje Alemke Markotić na okupljanju pred zagrebačkom katedralom u povodu Stepinčeva na kojem se okupilo više od 25 ljudi, koliko je pak maksimalno dozvoljeno prema važećim epidemiološkim mjerama.

- Nisam upoznat s okolnostima, kakva je bila epidemiološka situacija. Kako ja, tako i svatko drugi može pogledati te fotografije, ali ih s obzirom na obaveze čitao portale. Epidemiološke mjere su kristalno jasne i trebale bi važiti za sve. Nekakvo mjesto nekonzistentnom ponašanju nema - kazao je. 

Osvrnuo se i na cjepivo AstraZenece.

- Svjetska zdravstvena organizacija misli da je AstraZenecino cjepivo učinkovito u svim dobnim skupinama. Umirovljenicima smo rekli da smo usmjereni na najrizičnije i najvulnerabilnije skupine. Sigurno kao vlada ne bismo napravili korak da im ne pružimo sigurnost, a to je cijepljenje. Svi koji propagiraju drugačije moraju biti svjesni da snose rizik krive poruke koja nekog može koštati života - kazao je ministar. 

- Proizvođač se obvezao podastrati nove informacije. Nema medicinskog razloga da neko cjepivo koje djeluje na dob od 55 godine ne djeluje na nekog tko ima 65 godina. Sva tri cjepiva koja su u Hrvatskoj odobrena štite u najvećem opsegu od smrti i težeg oblika bolesti. Ukoliko biramo zaštitu života u komparaciji s izbjegavanjem nekog minornog simptoma tu razloga za promišljanje nema. Objasnili smo predstavnicima umirovljeničkih udruga da je najvažnije cijepiti stariju populaciju - kazao je.

Ponovio je, komentirajući rektora Borasa, da oštro osuđuje svako cijepljenje preko reda te da se time oduzima pravo nekome na cijepljenje.

- Ukoliko bude informacija da je to bilo u većoj mjeri, ne isključujem mogućnost kontrole koje postoje - kazao je Beroš. 

20. travanj 2024 05:40