StoryEditorOCM
ForumVELIKO SRCE OTOKA

Poginuli Mile iz Majskih Poljana godinama je živio na hvarskom deponiju da bi prehranio obitelj: Nije sramota to raditi... Sada će im pomoći otočani

Piše M.CRNČEVIĆ/PSD
8. siječnja 2021. - 12:53

Komunalna tvrtka "Jelkom" iz Vrboske pokrenula je akciju prikupljanja pomoći obitelji Mile Jurkovića, koji je u 62. godini poginuo u potresom pogođenim Majskim Poljanama kod Gline.

Riječ je o čovjeku koji je posljednjih petnaestak godina živio na otoku Hvaru i na odlagalištu otpada "Prapatna" sakupljao plastičnu ambalažu, željezo i druge sekundarne sirovine da bi prehranio svoju sedmeročlanu obitelj.

Njihova kuća na Banovini bila je oštećena već u prvom potresu, ali su kobnog 29. prosinca "povirili" u svoj dom koji su teškom mukom stvarali i dogodilo se ono najgore...

Baš kada je "grunuo" onaj najrazorniji potres, Mile je poput kapetana broda brzo pokupio svoje unuke, sina i suprugu Anku (59), tjerajući ih da iziđu na sigurno. Njemu je nedostajao tek korak da prekorači kućni prag, ali prst sudbine bio je jači, ostao je pod ruševinom, a da tragedija bude veća, dogodilo se to još i četvorici mještana.

Upravo je Jurković bio toliko samozatajan da ga je malo otočana i poznavalo, a nedavno nas je zaustavio kod Jelse, dok smo se vozili prema Sućurju. Ukrcali smo ga i pitali kamo će, a on je uzvratio "do Prapatne".

- Zar živite tamo, na deponiju - upitali smo sugovornika koji je odgovorio:

- Da, prijatelju, moram, ne može se drukčije, prehranjujem obitelj. Nije ništa sramota raditi, sramota je krasti. Ja ne kradem, ali me opet nitko neće da ukrca. Prije vas sam zaustavljao nekoliko automobila i nitko mi nije stao... Jesam li vam štogod dužan za vožnju, platit ću vam prijevoz.

Takav je čovjek bio Mile iz Majskih Poljana, na Hvaru nismo znali odakle je, a prvih dana nakon potresa niti da je poginuo. Obitelj mu je u svoj toj tuzi ostala i bez krova nad glavom.

Supruga mu je teška srčana bolesnica, djeca su na ledini, pa se za njih, kao i za sve stradale, u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Jelsa" prikupljaju donacije u hrani, odjeći, higijenskim potrepštinama ili novcu.

Otočani su pokazali veliku solidarnost s nastradalima s područja Petrinje, Gline, Siska, Dvora i Hrvatske Kostajnice.

Ustupili su i nekoliko kamp kućica, a kako doznajemo, učinili su to Luka Huljić i Marko Fistonić iz Jelse, te Antun Tonči Carić s prijateljima iz Svirača i Vrisnika, Boris Plenković iz Svete Nedjelje, zatim Goran Begović iz bogomoljskih Selaca...

U prevoženju kućica angažirao su i Mustafa Zilić iz Rudine, čovjek ima vučnu službu pa je tri puta vozio do Banovine i natrag, a sa svojom kamionskom dizalicom je sudjelovao i u sanaciji dimnjaka u tom kraju.

Članovi Lovačke udruge otoka Hvara su pobratimi s kolegama iz petrinjskog "Fazana", čiji je lovački dom također oštećen, pa se na škoju prikuplja novčana i sva druga pomoć za prijatelje.

Treba spomenuti Ljubomira Barbića, Roka Bracanovića i Antea Mošića, koji su danima pomagali unesrećenima na području Petrinje, angažirala se i forska Torcida, a tamo je bila i ekipa Marinko Gamulin, Darko Matijević, Petar Vraničić, braća Josip i Jurica Huljić, Jakša i Boris Plenković, Stipe Kolumbić, Josip Kolumbić, Matej Mileta i Jure Novak.

Oni su u suradnji s Lukom Huljićem prikupili novac i u Novoj Drenčini podigli tri drvene kućice za zbrinjavanje nastradalih obitelji.

20. travanj 2024 05:23