StoryEditorOCM
ForumPRATITE UŽIVO

Počinje veliki prosvjed protiv COVID potvrda u Zagrebu! Skandira se ispred HDZ-a. Stiglo je preko 20 autobusa iz cijele Dalmacije, pet ih je iz Zadra

Piše PSD
20. studenog 2021. - 15:24

15:14 Dolaskom na polazišnu točku kod sjedišta HDZa povorka je počela izvikivati: 'Lopovi! Lopovi! Čuvate bagru!'

15:09 Prosvjednici nazad hodaju ispred kamiona prema Trgu žrtava fašizma. Iz kamiona trešti 'Let the sunshine' i 'Lupi petama' Prljavog kazališta.

image
Dragan Matic/Cropix

- Mislio sam da će ih biti 500 uvrh glave - kaže jedan policajac okupljenim kolegama koji budno prate situaciju i pritom sve snimaju kamerama.

15:03 Prosvjednici su se nakratko zaustavili, kako bi otišli po kamion koji je bio zaustavljen. Nakon što je kamion 'preuzet' iz njega se počela puštati glazba.

14:54 Blokiran je tramvajski promet, kolona je krenula prema Bauerovoj po Zvonimirovoj ulici.

Prosvjednici viču: 'U boj, u boj, za narod svoj!'

Među prosvjednicima je i dr. Zlatko Hasanbegović.

image
Prosvjed u Zagrebu
Hanza Media

14:45 Prosvjednici su se počeli okupljati na Trgu žrtava fašizma.

- Samo gledajte policijo. Nema predaje. Vidite što se događa i ne vjerujete jel? - ponosno je izvikivao mladi Mate iz Šibenika dok je hodao oko okupljene mase i ispred policije.

- Vukovar, Vukovar Vukovar..., spontano izvikuju ljudi kojih je sve više i više.

I policije je zbog toga sve više.

- Živjeli, jeste dobro? Upitao je veselo policajce sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Ostali prosvjednici izvikuju policiji: 'Dečki, na krivoj ste strani ulice'.

U Zagrebu se danas organizira prosvjed protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera. Prosvjednici će se okupiti u 15 sati na dva mjesta u samom središtu Zagreba.

image
Dragan Matic/Cropix

Prvo će se prosvjednici okupiti na Trgu Francuske Republike, a zatim na Trgu žrtava fašizma. S tog mjesta prosvjednici će krenuti prema Trgu Bana Jelačića, koji je ujedno i središnje mjesto prosvjeda.

Organizatori prosvjeda iz Inicijative Prava i slobode prije prosvjeda objavili su kako iz Splita stiže čak 10 autobusa. Prema njima, iz Zadra je došlo pet autobusa, iz Šibenika, Rijeke, Osijeka i Istre po četiri, iz Vinkovaca i Varaždina po dva, a Bjelovara i Dubrovnika po jedan. To je ipak nešto manje od stotinu buseva koje je večer prije na Markovom trgu najavio je medijski najeksponiraniji član organizacije prosvjeda Andrija Klarić.

- Ovo što će se dogoditi u subotu, u Hrvatskoj još nije viđeno. Stotinu buseva doći će u Zagreb iz svih gradova, a pune se i večeras. Oni nas se boje, govorio je Klarić uoči prosvjeda.

Klarić je početkom ove godine postao poznat javnosti kada je, unatoč mjerama, otvorio svoju teretanu. Zbog toga je prenoćio u pritvoru i dobio dvije kaznene prijave. Protekli tjedan, istaknuo se kao najčešći govornik na prosvjedima u 17:30 sati na Markovom trgu.

Po svojim govorima istaknuo se i vjeroučitelj u Drvodjeljskoj školi Zagreb, Josip Tomičić. Često spominje štetne učinke maski, iako se prošle godine, čini se pridržavao mjera. S kolegama nastavnicima i učenicima fotografirao se s maskom.

- Odvojite vrijeme za molitvu, pokoru i post. Uzmimo svi oružje jer ovo je duhovna borba, govorio je u četvrtak nakon što je zajedno s prosvjednicima izmolio krunicu.

Današnji prosvjed podržava konzervativno katolička udruga Vigilare. Njen čelnik, Vice Batarelo, govorio je da se nameće prisilno cijepljenje. On je pak predstavio Tomislava Stockingera, pravnika koji je nedavno dao otkaz u Ministarstvu zdravstva. Stockinger je rekao kako je u tijeku najveći specijalni rat u povijesti čovječanstva.

19. travanj 2024 14:48