StoryEditorOCM
ForumVLADIN PAKET MJERA

Plenković objavio nove, zamrznute cijene namirnica: Dva artikla uklanjaju se s popisa

Piše PSD
14. ožujka 2023. - 12:47

Vlada RH danas predstavlja 4. paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, koji bi trebao vrijediti godinu dana, a težak je 1.7 milijardi eura.

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio okvir novog paketa mjera,danas održava prezentaciju.

- Cilj Vlade je dati odgovor za krizu s kojom smo suočeni, ona je globalna, energetska kriza i želimo mjerama postići 3 cilja. Prvo je građanima i gospodarstvima ublažiti rast cijena energenata, drugo je zaštititi od inflacije i treće je dati potopore i poticaje ciljanim skupinama, rekao je Plenković, prenosi N1.

Plenković se osvrnuo na cijenu struje.

- Potrošnja preko 1400 kWh je 0,088 eura. Ova se mjera odnosi na više od dva milijuna mjerna mjesta, vrijednost mjere je 82 milijuna eura. U ovu godinu ne ulazi struja potrošena od 1. siječnja do kraja ožujka, kreće se 1. travnja. Za javni i neprofitni sektor i idemo na cijenu 0,062 eura/kWh. Na ovaj način osiguravamo priuštivu cijenu za vrtiće, škole, fakultete, udruge itd. Za malo poduzetništvo je 0,062 euro/kWh, dodao je premijer.

Kada je riječ o plinu, Plenković kaže da je po porastu cijena plina Hrvatska predzadnja u EU, a iza nje je samo Mađarska.

- Osigurali smo priuštive cijene plina za naše građane. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. Vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024., rekao je.

Kada je riječ o potpori za poduzetnika što se tiče plina, ona ostaje ista za one poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom don 10 GWh.

- Slijede porezne olakšice za energente za grijanje, vrijednost mjere je 35 milijuna eura. Ostaje nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave za vrijeme trajanja Uredbe, istaknuo je Plenković.

Vrijednost mjere za potporu umirovljenicima je 64 milijuna eura, a isplata je u travnju ako su korisnici obveznog mirovinskog osiguranja. Ukida se dodatan doprinos za zdravstveno osiguranje za 32.000 umirovljenika, prenosi N1.

Kada je riječ je o mjesečnoj naknadi, premijer je rekao da Vlada najugroženijima daje 70 eura mjesečno za struju i plin.

- Jeftinije ogrjevno drvo se produžuje za kućanstva u visini od 20% cijena po prostornom metru. Vrijednost mjere je 4 milijuna eura, rekao je Plenković i dodao:

- Jednokratne novčane naknade za ublažavanje rasta troškova života imat će 167.000 osoba od 150 eura. Pružatelji socijalnih usluga dobit će od 70 do 540 eura mjesečno.

Isplata posebnih novčanih naknada krenut će od 1. travnja.

Premijer je najavio neke modifikacije kada je riječ o ograničenju cijena namirnica.

- Suncokretovo ulje će biti nešto jeftinije. Zbog moguće nestašice prizvoda svinjskog mesa (lopatica i vratina) shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene da ih možda neće biti, pa ćemo ih maknuti u četvrtak s liste, ali smo stavili carsko meso po cijeni od 3,79 eura, najavio je Plenković.

image
Ranko Suvar/Cropix

Najavio je i nastavak pomoći stradalima u potresu.

- Jednokratna novčana pomoć od 265 eura po osobi, najviše 1327 eura po kućanstvu, rekao je Plenković i dodao da je ukupna vrijednost ovog paketa mjera 1,7 milijardi eura, dok su svi dosadašnji paketi zajedno bili vrijedni 5,1 milijardi eura.

- Moj najdraži slajd, da se vidi u čijem smo društvu, a tamo nismo došli poklonima nego radom, zaključio je premijer i prikazao slajd o Hrvatskoj u Eurozoni.

Upitan o rebalansu proračuna, Plenković kaže:

- Dio će ići preraspodjelama, a kad dođe trenutak za rebalans, napravit ćemo ga, to doživljamo više kao tehničko sredstvo da financije budu stabvilne kao što jesu, rekao je.

Na pitanje je li ovo predizborni paket, premijer kaže da je ovaj paket ‘jednako predizboran kao i onaj za Božić, onaj u rujnu i onaj za covid‘.

Na novinarsko pitanje o visokoj inflaciji unatoč svim mjerama, Plenković kaže:

- Ne smije se nitko zaigrati, svatko mora odigrati svoju ulogu. Ovo što radimo je kontinuirani državni intervencionizam jer smatramo da postoje trenutci kada jedino država može pomoći građanima i gospodarstvu.

19. travanj 2024 04:49