StoryEditorOCM
ForumODLUKE O MINUSIMA

Plenković o prešutnim minusima: Donijet ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana; Premijer otkrio i kome ostaju potpore nakon 1. rujna

Piše PSD
2. rujna 2021. - 11:11

Redovna sjednica Vlade RH počela je iza 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Premijer se prije sjednice Vlade susreo s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem kako bi s njim razgovarao o problemu prešutnog prekoračenja pa je u uvodnom obraćanju otkrio detalje.

Rekao je kako će im HNB te da će donijeti rješenje koje neće ugroziti egzistenciju ljudi te da će, ukoliko bude potrebno, mijenjati i zakon.

- Želim se osvrnuti na temu prešutnog prekoračenja. Imali smo sastanak s guvernerom i dogovorili da će HNB dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao vlada tražiti najbolje rješenje. Postoji dopušteno prekoračenje, ovaj dodatni instrument je očito zadnjih godina u raširenoj upotrebi i doveo je do situacije da neki sugrađani nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Rješenje omogućuje i moguću zakonsku izmjenu na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste to prešutno prekoračenje dnevno - kazao je Plenković.

- Organizirat ćemo sastanak sa svim bankama koji imaju takve klijente, važno je da su te kamatne stope na razini prosjeka u EU, a sam nominalni iznos minusa se smanjio za 2 mlrd kuna. Vlada je odlučna raditi na zaštiti potrošača, rekao je premijer.

Premijer je komentirao i rast BDP-a te govorio o ukidanju državnih potpora.

- Kad je riječ o gospodarskom rastu od 16,1 posto, Hrvatska je ostvarila peti najbolji rast u EU i tu smo brži nego prosjek koji je 13,2. Rezultati su dobri, svi indikatori turističke sezone upućuju na zaključak da će i treći kvartal biti dobar. Očekujemo da će rast biti i bolji od očekivanja. Hrvatska se brže od očekivanja oporavlja od covida. Kad se zbroji iznos za očuvanje radnih mjesta, došli smo do iznosa od 18 milijardi kuna i potporama obuhvatili gotovo svako drugo mjesto u Hrvatskoj. Govorim to zato da dobijemo osjećaj masivnosti potpore. Hrvatska ima 52.000 zaposlenih i 6000 više nego prošle godine. Potvrda je rasta da je prosječna plaća u Zagrebu koja je dosegla iznad 8200 kn, rekao je Plenković.

- Za kolovoz potpore će biti 4200 kuna, no s obzirom da dolazimo do novog režima rada, u rujnu će mjere ostati za putničke agencije, event industriju i noćne klubove. Ostat će i mjere skraćenog radnog vremena do nove godine, a pokriva se maksimalno 3600 kn s doprinosima, rekao je premijer.

Komentirao je potom i obnovu nakon potresa na Baniji.

- Učinit ćemo sve da se proces ubrza, danas i sutra kreću novi natječaji za oko 4000 kuća. Ministarstvo će izaći s cjelovitim mjerama koji će proces obnove učiniti učinkovitijim i bržim, najavio je Plenković.

Osvrnuo se i na početak nove školske godine.

- Povećao se broj cijepljenih u obrazovnom sustavu. Oni daju dobar primjer i motiv - kazao je pa dodao kako će ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirati detalje o provođenju nastave.

23. travanj 2024 11:24