StoryEditorOCM
ForumSJEDNICA VLADE

Plenković: Dao sam državnom tajniku nalog da popis sudionika obnove kuća nakon rata ustupi javnosti. Ne vidim zapreke za to

Piše PSD
14. siječnja 2021. - 12:57
Zagreb, 140121 Nacionalna i sveucilisna biblioteka. Sjednica Vlade RH. Na fotografiji: Andrej Plenkovic.Davor Pongracic/Cropix

Vlada RH danas održava sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje će biti riječi o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi, a izvijestit će i o aktualnom stanju vezanom uz potres i koronavirus.

“Ukupno je zabilježeno 849 potresa od čega 75 jačine 3 ili više, 11 iznad 4 i tri magnitude veće od 5. Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane. Zahvaljujem svima koji pomažu našim sugrađanima”, rekao je premijer nakon usvajanja dnevnog reda, donosi N1.

“Dosad je prijavljeno 41.500 šteta, pregledano je 18.370 zgrada i kuća. To je u usporedbi sa Zagrebom učinkovito i brzo. Zadovoljni smo što je Stožer restrukturiran, što su potpredsjednici Medved i Milošević gotovo svaki dan na terenu. Ministar Medved će detaljnije o brojevima vezanim uz kontejnere i kućice.

Osigurava se intenzivnije cijepljenje sugrađana na covid-19 s obzirom na posebne okolnosti i teže pridržavanje mjera. Nastavak školske godine na dijelovima Sisačko-moslavačke županije ovisit će o okolnostima od škole do škole. Inače se na nastavu vraćaju učenici od 1. do 4. razreda OŠ i maturanti.

Podsjećam da je Vlada osigurala jednokratnu pomoć unesrećenima”, dodao je. Zahvalio je i svima koji pružaju psihološku pomoć.

“Spomenuo bih da je nabavljeno 20 novih seizmografa. Važno je ubrzati aktivnosti za privremeni smještaj zbog zime. Kad je riječ o koracima dalje od upravljanja ovom krizom, Vlada je intenzivno radila na pripremi zakonskog okvira. Odlučili smo se na izmjene i dopune Zakona, širimo polje primjene i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Još nemamo precizne razmjere šteta, bit će poznato kroz neko vrijeme. Ovim zakonom posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, dostavu privremenih pokretnih objekata, jedinice u državnom vlasništvu…

S obzirom na to da se radi o ruralnom kraju u kojem su stradale obiteljske kuće i dijelu Hrvatske koji spada pod kategoriju potpomognutog područja, sve je prilagođeno tim posebnim okolnostima. Riječ je o oslabljenom dijelu Hrvatskog ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Uz prijedlog zakona oformit ćemo radnu skupinu za društvenu i gospodarsku revitalizaciju koju će voditi ministri Tramišak i Ćorić s predstavnicima resora. Vlada će uz ovu radnu skupinu napraviti i program mjera nastavno na donošenje Zakona u roku od 14 dana. Zakon bi trebao biti na dnevnom redu u Saboru u srijedu”, rekao je Plenković.

Koronavirus

Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom: “Što se tiče pandemije, nakon mjera krajem studenog i odgovornost uspjeli smo osigurati ohrabrujući trend. Hrvatska ima najveći dvotjedni pad broja novozaraženih u EU. Ipak, treba zadržati oprez. Cijepljeno je više od 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oksfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku. Tako se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja.”

Obnova nakon rata

“Ja sam jučer dao nalog državnom tajniku za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se taj popis učini dostupnim javnosti. Ne vidim zapreku da to ne bude dostupno javnosti. To treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata. Tu je bilo puno modela, važno je ući u detalje prije donošenja zaključaka”, rekao je Plenković.

“Uspostava i djelovanje Stožera na otklanjanju posljedica katastrofe bila je primjerena aktualnom stanju”, rekao je Tomo Medved i dodao: “Stožer je kontinuirano angažiran. Stožer redovito obilazi cijelo područje, organizira sastanke s operativnim snagama i lokalnim vlastima. Donijeta je odluka o angažiranju tvrtke Pleter. Podjela hrane za stanovništvo obavlja se na četiri lokacije – u Sisku, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Kravarskom, a od danas i u Glini na lokaciji Banovac.”

Dnevni red sjednice Vlade

Na dnevnom sjednice Vlade su redu izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Uz informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, na dnevnom redu Vladine sjednice je i odluka o pokretanju postupka izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, te odluka o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na sjednici Vlade je i prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

15. travanj 2024 16:32