StoryEditorOCM
ForumUZLAZNI KRAK

Ovoliko novozaraženih nismo imali već puna tri mjeseca! Usporedbe radi, lani na današnji dan bilo je zaraženo pet puta manje osoba nego danas

Piše Anita Belak Krile
1. rujna 2021. - 13:43

Na današnji dan, 1. rujna prošle godine imali smo 145 novozaraženih u 24 sata, a danas ih imamo 805, što je 550 posto više nego lani. Među njima je 440 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 59 pacijenata. Na isti dan prošle godine, u bolesničkim posteljama zbog korone je bilo 258 pacijenata, a na respiratoru samo 14.  

Ovoliko novozaraženih nismo imali duže od tri mjeseca, odnosno više od 100 dana. Zadnji put, veću brojku od današnje imali smo 18. svibnja. 

Do sada su brojke zaraženih galopirale u Dalmaciji i Zagrebu, a danas imamo i situaciju velikog porasta u Slavoniji. Jučer je u Osječko-baranjskoj županiji bilo 29 pozitivnih, a danas 63.

Visoke su brojke opet i u Splitsko - dalmatinskoj županiji gdje je danas 221 novozaražena osoba. Najviše ih je iz Splita i Sinja, a u bolnici se liječi 86 zaraženih. 

image
Davor Pongracic/Cropix

Imamo procijepljeno 40 posto ukupnog stanovništva, odnosno nešto više od 50 posto odraslih, što s obzirom na zarazniji delta soj virusa, nije ni približno dovoljno da zaustavimo novi val koji nas čeka na jesen, a koji je već na uzlaznom kraku. Da bi se pandemija zaustavila, minimalna procijepljenost stanovništva s ovim sojem virusa je 80 posto.

Prošli smo utorak imali 470 novih slučajeva u jednom danu, a od tada, osim subote i nedjelje kad su testiranja smanjena pa su tako i brojke niže – konstantno bilježimo rast broja zaraženih i hospitaliziranih te onih najtežih slučajeva na respiratorima. U prošlu srijedu zaraženih je bilo 677, a hospitalizirano 356, a danas ih imamo dvjestotinjak više.

25. travanj 2024 05:36