StoryEditorOCM
ForumZORAN MILANOVIĆ

"Ove mjere više nemaju smisla. Ja bih to pametnije, kao što je to od početka radila Švedska!"

Piše JL
26. kolovoza 2021. - 13:16

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kijevu je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice stradanja civilnih žrtava iz Kijeva u Domovinskom ratu, nakon čega je dao kratku izjavu novinarima.

Novinari su ga pitali što očekuje od popisa stanovništva koji uskoro počinje u Hrvatskoj.

- Popis stanovništva će pokazati da nas je u zemlji manje nego što nas je bilo na prošlom popisu. Hrvata ima 4 milijuna s našim sunarodnjacima koji ne žive u Hrvatskoj, ako znamo s tim, možemo napraviti čuda. Kao i ovdje u Kijevu...

U Zagrebu je otvorena godišnja Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika, a jedno od pitanja novinara Milanoviću, bilo je i je li pozvan na Konferenciju kao njegova prethodnica. Predsjednik je rekao kako će svi uzvanici Konferencije sutra biti kod njega na Pantovčaku.

Upitan o dogovoru s premijerom oko imenovanja veleposlanika, kazao je kako je to proces koji već mjesecima nepotrebno stoji.

- To stoji već mjesecima i na kraju će se to rasplest na poluzadovoljstvo dionika... Ja u tome ne sudjelujem, ali koliko znam nešto se radi. Isto se moglo raditi i prije osam mjeseci, rekao je Milanović.

Novinari su ga pitali i očekuje li otpor oko svog kandidata za šefa Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

- Ja sam svoje rekao, a on je rekao svojim radom, životom, djelom... Neka oduče...

Upitan o povećanom broju novozaraženih i mjerama, odnosno treba li uvoditi oštrije mjere kao u nekim drugim zemljama, Milanović je rekao kako mu se ne sviđa smjer u kojem idu Njemačka i Francuska te je ponovno pozvao građane da se cijepe.

- Da, to ne znači da ih moramo kopirati. Ali ne možemo svojeglavo raditi jer živimo u većoj zajednici. Mislim da trebalo pametnije nego što to rade Njemačka, Francuska... Ja bih to radio kao što je to radila Švedska od početka. Oni si to očito mogu priuštiti, a mi ne možemo. Ove mjere same po sebi više nemaju nikakvog smisla, osim ako nije ugrožen zdravstveni sustav i jedinice intenzivne mjere. A koliko vidim - nisu. Cijepljena je većina ugroženih ljudi, ljudi koji se nisu cijepili se izlažu riziku. Moja poruka je opet - cijepite se, mislite na sebe. Onaj tko se cijepio, za njega praktički ne postoji šansa da će ozbiljno razboljeti.

Na pitanje o graničnim sporovima sa Srbijom, rekao je kako je jedino što ga zanima sudbina nestalih.

- Od toga ne mislim odstupiti. Od Srbije ne možemo tražiti ratnu odštetu, ali tu su ljudske duše, ne više tijela. Oni te informacije imaju i morat će nam ih dati. Idemo se usredotočiti na bitno, a to su nestali. To nam ekipa u Beogradu može dati ako želi.

Na pitanje o dolasku Tonyja Blaira, koji savjetuje i Aleksandra Vučića, u Zagreb, odnosno zna li nešto o njegovim poslovima u Hrvatskoj, Milanović je rekao kako se i on susreo s bivšim britanskim premijerom.

- Bio je on jučer kod mene, ali to nisam objavljivao u medijima. On je jedan od najvećih likova politike u zadnjih 30 godina. Neke stvari mu zamjeraju, njegov pogled na imigrantsku politiku je i dalje isti, zbog toga se dogodio Brexit... Ne bih mu htio napakostiti, neka čovjek dobro radi, ali mislim da ta vrsta odnosa Hrvatskoj više ne treba, kao što to treba Srbiji i Albaniji. Ali o tome ne odlučujem i ne znam detalje, rekao je.

16. travanj 2024 19:48