StoryEditorOCM
ForumPOSAO U PARIZU

Osobna karta novih hrvatskih borbenih aviona: Rafale uzleti s Plesa i dok trepneš - eno ga već nad Jabukom! Jednog ‘Francuza‘ zadužit će njih trojica

Piše Krešimir Žabec
30. svibnja 2021. - 09:05

Hrvatska kupuje 12 aviona Rafale F3R za 999 milijuna eura, objavio je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Premijer je tako potvrdio pisanje Jutarnjeg lista, koji je prije tjedan dana prvi objavio da se Vlada odlučila za francuski avion.

– Imat ćemo najnaprednije borbene avione u ovom dijelu Europe – kazao je premijer, te je potvrdio da će avioni u Hrvatsku dolaziti sukcesivno.

Prvi će stići 2024. godine, kad istječu resursi postojećim MiG-ovima.

image
INFOGRAFIKA Boško Vestić

Premijer je jučer tek na novinarski upit otkrio da će Hrvatska avione platiti u pet godina, a prva rata bit će plaćena sljedeće godine.

– Svejedno je iz proračuna ili kroz zaduženje, možemo ih bez poteškoća servisirati. Do 2025. godine sve ćemo ih isplatiti. Ovaj sustav obročnih otplata takav je da nas neće ugroziti da postanemo članica eurozone – objasnio je premijer.

Priznao je i kako će postojati dodatni troškovi prilagodbe infrastrukture za prihvat aviona na zagrebačkom Plesu, gdje će avioni biti stacionirani.

– Ali to nisu neki veliki troškovi – zaključio je premijer.

– Nabavom borbenih aviona Hrvatska stječe moćno strateško sredstvo odvraćanja. Nabava višenamjenskog borbenog aviona osnažit će položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije.

Time ćemo prvi put dosegnuti dva posto BDP‑a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a – kazao je premijer na sjednici. Uz 12 aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu "obuka obučavatelja", sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od dvanaest mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

image
Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Premijer jučer ni riječju ni spomenuo mogućnost gospodarskih benefita koje bi Hrvatska mogla kupnjom aviona dobiti zauzvrat od Francuske. Na prošlom natječaju ponuda industrijske suradnje bila je jedna od glavnih kriterija za odabir, a sada se ni ne spominje.

Francuska je svojoj ponudi priložila i prijedlog ugovora o kojem će sada pregovarati hrvatski i francuski predstavnici. Ugovor bi trebao, barem je na tome donedavno inzistirala francuska strana, biti potpisan do kraja godine kako bi Francuska 2024. isporučila prvih šest aviona. Premijer je jučer kazao da će tako i biti.

S hrvatske strane u pregovorima će sudjelovati predstojnik premijerova Ureda Zvonimir Frka Petešić, glavna tajnica Vlade Ivona Ferenčić i njezin zamjenik, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, državni tajnik u Ministarstvu obrane, glavni državni rizničar, savjetnica premijera te načelnik Sektora za naoružanje i opremu MORH-a. Dakle, u timu za pregovore nema predstavnika Ratnog zrakoplovstva ni Glavnog stožera

Avioni F3R koje Hrvatska kupuje stari su do 10 godina, s preostalim resursom od 3800 od 7000 sati i s potencijalnim produljenjem vijeka uporabe do 9000 sati. Nakon potpisivanja ugovora s Hrvatskom, 12 aviona bit će izdvojeno iz sastava francuskih zračnih snaga i proći će detaljan pregled i pripremu za primopredaju.

image
Mario Goldman

Prvih šest aviona Francuzi bi isporučili 2024. godine, a preostalih šest godinu poslije. U prvoj isporuci najvjerojatnije će biti i dva dvosjeda. Također je u sklopu paketa i isporuka simulatora. Nakon potpisivanja ugovora trebala bi početi i obuka pilota i mehaničara, ali i prilagodba infrastrukture u vojnoj bazi Pleso, gdje će avioni biti smješteni.

Obuka pilota traje 18 mjeseci. Prema uvriježenim standardima, na jedan avion trebala bi na raspolaganju biti tri pilota. No pitanje je može li Ratno zrakoplovstvo "proizvesti" toliko mladih pilota za ovaj novi avion. Nakon prvog kruga obuke vjerojatno će se pokrenuti ona postupna kako bi se što više pilota tijekom nekoliko godina obučilo za ovaj novi avion.

image
Fred Tanneau

Tehnički gledano, F3R je sjajan avion. Primjerice, ima mogućnost da, kad ugasi radare, ne može ga se otkriti po radarskom zračenju, a on može obarati protivničke letjelice i gađati ciljeve udaljene i 90 kilometara. Rafale ima iskustva i u borbenim operacijama, u Libiji, Afganistanu, Maliju, Iraku i Siriji. Velika mu je prednost što mu ne treba zaštita drugih zrakoplova kad u akciju kreće kao bombarder, niti mu je potrebna elektronička zaštita AWACS-a.

Također ima mogućnost istovremenog bombardiranja i gađanja ciljeva na zemlji te rušenja ili odvraćanja letjelica koje ga napadaju, i elektronički ometa protuavionske rakete.

Jedna mu je od važnih mogućnosti tzv. superkrstarenje, kad bez uporabe dodatnog izgaranja (i trošenja goriva) probija zvučni zid. Pri tome postiže maksimalnu brzinu od 1,4 macha (više od 1700 km/h), a s forsažom 1,8 macha (2223 km/h). Zahvaljujući nabavi ovog dvomotorca, HRZ će bez rizika moći nadzirati i naš dio Jadrana.

image
Karim Sahib

Ponuditelji su na natječaju u paketu morali dati paket osnovnog naoružanja. Što su Francuzi ponudili, za sada je nepoznanica. Uz rotirajući top od 30 milimetara, avion može koristiti više vrsta raketa i krstarećih projektila kratkog dometa, te dometa do 50 i više od 100 kilometara. To uključuje i više od milijun eura vrijednu raketu Meteor, koja gađa izvan vidnog polja, na udaljenostima većima od 300 kilometara.

U kokpit je ugrađen i integrirani sustav izravnog glasovnog unosa (DVI) pa pilot zrakoplovom može upravljati i glasovnim naredbama. No ispaljivanje raketa ipak se obavlja ručno.

23. travanj 2024 19:01