StoryEditorOCM
ForumSEZONA ZA ZABORAV

Njemačka u problemu: Povratnici s odmora donose virus i šire zarazu. Neki predlažu uvođenje karantene za povratnike, spominje se i Hrvatska...

Piše Mirela Goreta/SD
28. srpnja 2021. - 21:57

Hrvatska se našla na petom mjestu njemačkog popisa zemalja iz kojih se povratnici s godišnjih odmora kući najčešće vraćaju zaraženi koronavirusom, govore aktualni podaci tamošnjeg Instituta "Robert Koch".

Prvo mjesto na neslavnoj ljestvici drži Španjolska u kojoj se trenutno odmara nekoliko stotina tisuća Nijemaca. Prema podacima Instituta "Robert Koch" iz Hrvatske se u Njemačku u razdoblju od 21. lipnja do 18. srpnja vratilo 106 osoba zaraženih koronavirusom (primjerice, više nego iz Grčke), a iz Španjolske je evidentiran 821 slučaj.

Osim što redovito izvještava o trenutačnim brojkama novozaraženih u pandemiji koronavirusa, njemački Institut "Robert Koch" prati i ključne uzroke sve većeg broja infekcija, pri čemu značajnu ulogu u porastu broja novozaraženih na domaćem tlu imaju stanovnici Njemačke, koji su se ovih dana vratili s godišnjih odmora iz pojedinih zemalja.

Francuski četvrti val

"Turisti iz nekih zemalja često sa sobom u Njemačku donose infekcije", kažu u Institutu "Robert Koch" u čijim se aktualnim izvješćima navodi kako su se infekcije značajno povećale među putnicima koji su se vraćali s godišnjih odmora od 21. lipnja do 18. srpnja. Većina zaraženih povratnika u Njemačku, utvrdili su na institutu, uz najrizičniju Španjolsku dolazi iz sljedećih zemalja: Rusija (171), Nizozemska (124), Turska (122), Grčka (93), Portugal (51), Francuska (48) i Italija (40).

"Oko deset posto trenutno prijavljenih infekcija koronom su oni koji su se vratili s godišnjeg odmora", piše u aktualnom izvješću Instituta "Robert Koch" uoči čije je objave predsjednik Kršćansko-socijalne unije u Bavarskoj (CSU) Markus Söder u intervjuu za "Augsburger Allgemeine" još ranije predložio karantenu za povratnike, i to od sljedeće nedjelje.

"Nova pravila za one koji se vraćaju s putovanja moraju se prenijeti od 1. kolovoza do 11. rujna, jer odredba o karanteni nakon praznika nema smisla", rekao je Söder, koji smatra kako se u kolovozu mora početi razgovarati i o programu cijepljenja školaraca. Promotor cijepljenja djece i adolescenata u Njemačkoj drži i kako oni koji odbiju cijepljenje u budućnosti više ne bi trebali dobivati besplatne testove.

image
Passengers with face masks and suitcases walk in the BER Willy Brandt airport in Brandenburg, near Schoenefeld and Berlin, on July 28, 2021. - When the general testing requirement for travelers entering German will start remains undetermined. The plan is to make testing compulsory for all travelers without proof of vaccination nor proof of recovery - regardless of which country they are traveling from and on which means of transport. (Photo by STEFANIE LOOS/AFP)
Stefanie Loos

Obvezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv COVID-a 19 i uvođenje zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktivnosti u međuvremenu je već usvojila francuska vlada, koja vodi bitku s četvrtim valom širenja koronavirusa. Zakonske mjere trebale bi trajati do 15. studenoga, a prije njihova stupanja na snagu, bit će potrebno konačno zeleno svjetlo Ustavnog suda.

Posjetiteljima muzeja, kina ili bazena u Francuskoj već je zabranjen ulaz u navedene objekte ako nemaju propusnicu kojom dokazuju da su cijepljeni protiv COVID-a 19, ili su nedavno imali negativan test, a Francuzima je propusnica potrebna i za velike festivale i klubove. Od početka kolovoza bit će potrebna i za ulazak u restorane i barove, te za daleka putovanja vlakom i avionom.

Oštro u Austriji

I ministarstvo zdravstva u Austriji naložilo je pojačane kontrole provođenja korona-mjera u ugostiteljskim objektima – svatko tko želi koristiti njihove usluge mora posjedovati certifikat o cijepljenju, potvrdu o preboljenom COVID-u 19 ili negativan test.

Pravila se mijenjaju i kod južnih susjeda – u Crnoj Gori noćni život će od 30. srpnja biti moguć, ali će u klubove, diskoteke i unutrašnjost ugostiteljskih objekata moći ući samo oni koji imaju nacionalnu digitalnu COVID potvrdu, napravljenu po uzoru na EU certifikat. Crnogorska COVID potvrda je digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, a sadržavat će podatke da je osoba cijepljena ili je primila prvu dozu cjepiva, da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, da je preboljela bolest ili ima negativan rezultat na brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati.

image
Passengers stand in line with suitcases to check in at the BER Willy Brandt airport in Brandenburg, near Schoenefeld and Berlin, on July 28, 2021. - When the general testing requirement for travelers entering German will start remains undetermined. The plan is to make testing compulsory for all travelers without proof of vaccination nor proof of recovery - regardless of which country they are traveling from and on which means of transport. (Photo by STEFANIE LOOS/AFP)
Stefanie Loos
Španjolci u strahu: Valjda nam Nijemci neće pobjeći!


Španjolci već čupaju kosu zbog novih mjerenja Instituta "Robert Koch", jer su Nijemci jedni od njihovih glavnih mušterija, pa se pribojavaju kako bi ih do kraja sezone mogli zaobići u širokom luku.
Španjolskim ugostiteljima još su svježe slike lanjskog bijega turista. Još jednu opustjelu sezonu mnogi među njima neće izdržati. U konstantnom stresu su i turoperatori, jer se neprestano moraju prilagođavati i nemoguće je predvidjeti koja će zemlja biti proglašena zonom visokog rizika. Uz to se većina njih turistima obvezala omogućiti promjenu odredišta ili na neki drugi način stornirati odmor koji su već knjižili.
Španjolske muke ćuti i Nizozemska, također omiljena ljetna adresa brojnih Nijemaca. Tamo se od početka srpnja indeks broja zaraženih povećao za 500 posto. Novi delta soj virusa osobito se brzo širi među osobama mlađim od 29 godina, koje odlaze u klubove i na partyje, koji su u Nizozemskoj donedavno bili gotovo sasvim dopušteni.

Upozorenje State Departmenta


Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i State Department upozorili su stanovnike SAD-a kako nije poželjno putovati u Španjolsku, Portugal, na Cipar i u Kirgistan zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom u tim zemljama. CDC je za te zemlje povisio rizik za putovanje na "razinu četiri: vrlo visok" te preporučuje Amerikancima da izbjegavaju putovanje, dok je preporuka State Departmenta da se u te zemlje ne putuje. Španjolska je ponovno otvorila granice za američke turiste u lipnju i otad je popularna destinacija za turiste iz SAD-a.
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti zabrinut je i zbog sve većega broja zaraženih u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi, a State Department preporučuje eventualnim putnicima da "ponovno razmisle" o putovanju u Izrael. CDC je prošloga tjedna putnicima savjetovao da ne putuju u Veliku Britaniju.

16. travanj 2024 10:41