StoryEditorOCM
ForumKOLIKO ZARAĐUJU HRVATSKI GLUMCI U FILMOVIMA I SERIJAMA, ALI I KOJA JE NAŠA ZVIJEZDA NAJSKUPLJA

'Nikada ne spušta cijenu, ispod 200.000 bruto za glavnu ulogu u filmu ne želi ni čuti..."

Piše JL
8. rujna 2018. - 00:10
GRGA.JPG

Veliki se iznosi obrću u filmskoj i televizijskoj industriji, a nakon bolne suše tijekom devedesetih koja je brojne glumce dovela doslovno na prosjački štap, od glume se danas, ako ste iole talentirani, ali i snalažljivi, sasvim pristojno može živjeti. Oni koji su najprobitačniji, a takvih je desetak u Hrvatskoj, ostvaruju prihode daleko iznad svih prosjeka. A ešalon najbolje plaćenih i najzaposlenijih glumaca može se promijeniti u samo jednoj sezoni.

Primjerice, Nataša Janjić do prije godinu, dvije bila je jedno od najtraženijih glumačkih lica, a za ovu sezonu nema baš pregršt najavljenih projekata kao prije. S liste najbolje plaćenih doslovno je “izletio” i Ivan Herceg. Toga ga je stajao nesporazum koji je imao s produkcijom sapunice Nove TV “Čista ljubav”, koja mu je krajem prošle godine dala izvanredni otkaz zbog, kako je navela, neprofesionalnosti, i brzinski ga zamijenila Jankom Popovićem Volarićem.

Njegova nasljednika Nova TV još je prije angažirala za projekt "Supertalent" kao člana žirija, pa se njihova suradnja dodatno nastavila. I nije neobično što je Popović Volarić pristao, jer mjesečni paušal za glumce koji imaju glavne uloge u nekoj od sapunica iznose od 40 do 50 tisuća kuna bruto na mjesec, a oni spretniji u pregovorima, koliko doznajemo, znaju lako izvući i malo više.

Priča o sapunici

- Tko najviše zarađuje u sapunicama? Samo pogledajte tko ima glavne uloge u njima, i to već nekoliko godina - odgovara nam jedan producent. Dakle, tu su, nesumnjivo, izvanredna Ksenija PajićŽarko RadićMilan ŠtrljićMomčilo OtaševićBojana Gregorić VejzovićFilip Juričić... Primjerice, po danu snimanja posljednje spomenuti Filip Juričić, kako smo doznali, traži 14 tisuća kuna.

Naravno, ako imaju neku sporednu ulogu, ona će koštati manje, pa će neko dobro poznato ime, ali i popularno, bez problema naplatiti 7000 kuna po danu snimanja. No, onaj koji je glavni u seriji po projektu čije snimanje traje šest do sedam mjeseci zarađuje 300 tisuća kuna bruto, što nakon oporezivanja iznosi oko 210 tisuća kuna.

- Zvuči puno, ali oni se stvarno narade. Oni u jednom danu odrade nečiji jedan i pol radni dan, i kada podijelite koliko im košta sat vremena rada, vrlo brzo shvatite da to i nije neki novac - objašnjavaju nam ljudi iz televizijske industrije.

No, na pitanje tko je najskuplji, bez obzira je li riječ o filmovima ili serijama, uglas ćemo dobiti isti odgovor - Ivo Gregurević. Naime, dok većina njegovih kolega za film prosječnog budžeta za glavnu ulogu inkasira u prosjeku 100 tisuća kuna bruto, Gregurević za to neće ni čuti.

- Gregurević nikada ne spušta cijenu, možda tek redateljima s kojima je već radio puno puta i s kojima je dobar. No, ispod 200 tisuća kuna bruto za glavnu ulogu ne želi ni čuti. I tako već godinama. A redatelji ga vole, jer s Gregurevićem je lako raditi, scenu ne trebate ponavljati puno puta, većinu odradi praktički iz prve, što je velika ušteda na setu - govori naš izvor. Tu uštedu treba svako imati u vidu jer, primjerice, dan snimanja jedne visokobudžetne serije košta i po 20 tisuća eura, dakle oko 150 tisuća kuna, pa kada vam se neki epizodni glumac razboli, njegova zamjena platit će se i “suhim zlatom”, sve samo da ne bude odgode.

Dobar status

Uz Gregurevića kao najskuplji, skuplji čak i od A liste glumaca za sapunice, profilirao se, navodno, Goran Navojec. Cijenom je dosegnuo i iznos koji traži (ili je tražio) Rene Bitorajac, a to je od dvije do tri tisuće eura, dakle između 15 i 21 tisuću kuna. Bitorajca baš više nema puno po igranim projektima, no Navojca ima doslovno svuda.

Vole televiziju

- To postižu ovi koji su angažirani vani - objašnjavaju nam, aludirajući na voditeljske televizijske gaže naših glumaca. One se pak kreću od dvije tisuće pa sve do 15 tisuća kuna po snimljenoj epizodi. No, bez obzira na novac, takav rad donosi im nove poslove jer televizija je najgledaniji medij, pa vam onda počnu stizati ponude za reklame ili, što je još znatno bolje, cijele reklamne kampanje. A to je, uistinu, odlična zarada jer tu se svote kreću od 70 tisuća kuna pa sve do 370 tisuća kuna, ovisno kakav ste ugovor potpisali i na koliko dugo. Naši “bauštelci” Goran Višnjić i Zrinka Cvitešić kategorija su za sebe. Rade vani, zastupaju ih strani agenti, pa su im i cifre “američke”. No, hrvatskim producentima nije najveći problem još platiti sva ta posredništva koliko ispoštovati njihove termine snimanja jer to je najviše moment koji ih košta - cijeli projekt prilagoditi jednoj osobi.

Goran Bogdan trenutno je jedan od najtraženijih glumaca i redatelji, ali i producenti naprosto ga obožavaju, što zbog talenta, što zbog ugodnog karaktera. I on ima visoku cijenu, objašnjavaju nam, ali puno će filmova odraditi za nula kuna, posebno ako su studentski ili niskobudžetni projekti.

Što se tiče visokobudžetnih dramskih serija, vrhunska glumačka imena po sezoni jedne serije zarade od 150 do 200 tisuća kuna bruto za glavnu ulogu. Prosjek je ipak nešto niži i kreće se oko 120 tisuća kuna bruto, što je 12 do 20 tisuća kuna po epizodi. Za sporednu ulogu zaradit će od 30 do 70 tisuća kuna bruto, ovisno o broju dana provedenih na snimanju. Preciznije, po danu snimanja, to je od 2500 do 5100 kuna za ona poznata imena. Gostovanja obično stoje od dvije do tri tisuće kuna po danu snimanja.

Među one koji drže cijenu svakako treba istaknuti Kseniju Marinković, pravu muzu filmskih redatelja, Leona Lučeva i Radu Šerbedžiju, koji će poput Bogdana odvagnuti svoju svotu ako mu se projekt sviđa.

- U nekim kategorijama, glumci kod nas stvarno mogu nabiti cijenu na filmu. Primjerice, ako su stariji od 60 i ako im je između 35 i 50 godina. U toj, po godinama drugoj kategoriji imate samo nekoliko glumaca, poput Gorana Navojca, Renea Bitorajca, Gorana Bogdana, Krešimira Mikića... Oni jednostavno mogu funkcionirati i na filmu dok se dobar dio njihovih kolega ponaša, ali i zvuči kao da su na kazališnim daskama - ističe naš sugovornik.

Smiješak za event

Novi mediji, prije svega društvene mreže koje su doživjele ekspanziju posljednjih godina, samo su podebljali budžete, ne samo glumcima nego i pjevačima, pa i televizijskim voditeljima. Ako nekoga čudi što izlažu svoj privatni život na, primjerice, Instagramu, treba imati u vidu da jedna objava s nekim proizvodom košta sazanjemo, i po tisuću eura. Tu su obično uspješnije atraktivne žene, uspješne na bilo kojem polju. Kad je riječ o društvenim događajima, i oni koštaju. Za vođenje je to navodno otprilike po 5000 kuna, a da vam se zvijezda pojavi, osmjehne se i uslika, morat ćete izdvojiti 2000 kuna.

19. travanj 2024 21:06