StoryEditorOCM
ForumBIOKOVSKI MISTERIJ

Ni traga od Poljaka nakon deset dana potrage: spasioci usput sreli još tri poljska ‘avanturista‘ bez adekvatne opreme za odlazak u planinu

Piše PSD/JL
9. kolovoza 2020. - 15:42

Ma gdje li je mogao upasti da ga mi ne možemo naći? Uf, da se bar sklonio u neku pećinu pa da ga nađemo živog. Danas nam slijedi pregledavanje fotografija koje je jučer snimio dron i to svake četiri sekunde ‘tuče’ sliku. Čim stignemo na teren, iz ruksaka izvadimo dron kojem po GPS-u zadaš rutu i on leti po toj ruti i snima. Rade tri do četiri drona, slika ima puno i svaki pilot koji je upravljao dronom ili njegov pomoćnik, dužan je pregledati slike jer nam ništa ne smije promaknuti, što je zahtjevan posao kao i pilotiranje u stijeni. Pametan dron, i mi smo pametni, ali Poljaka nema - kaže nam makarski HGSS-ovac Stipe Bušelić kojeg smo s pročelnikom Antom Kukavicom zatekli u kombiju HGSS-a stanica Makarska kako analizira oko 700 od 6000 komada fotografija Biokova snimljenih dronom dan prije.

Naime, riječ je o fotografijama sa zadnje potražne akcije od njih devet dosad, i to za 40-godišnjim Poljakom Lukaszom Dariuszom kojem se na Biokovu gubi trag od 31. srpnja u 12 sati, a njegova zadnja poznata lokacija bio je predio između Bukovca i Sv. Ilije, piše Jutarnji list.

Poljak je na ljetovanje stigao u Brela sa suprugom i djetetom koji su i dalje u apartmanu u Brelima, no vlasnik unajmljene kuće rekao nam je da obitelj Dariusz nema snage razgovarati s medijima. Kako doznajemo, u Brela je za vikend stigla i sestra Lukaszove supruge, a šestogodišnji sin nestalog Poljaka stalno ponavlja da ne ide kući bez tate.

Inače, Lukasz Dariusz je planinski trkač koji je namjeravao otrčati turu od 20 kilometara, ali je sa sobom ponio samo litru i pol vode. Iz Brela se uputio preko Bukovca na Sv. Iliju, a s Bukovca je istog dana supruzi poslao fotografiju i otad se više nije javio.

Potraga je pokrenuta navečer istog dana, kad ga je tražilo 60 HGSS-ovaca iz Makarske, Dubrovnika i Splita, uz helikopter HRZ-a, do danas ga traže HGSS-ovci koji su u Makarsku došli iz cijele Hrvatske, a akcija se odvija bespilotnim letjelicama i s potražnim psom.

Kako nam kaže pročelnik HGSS-a Makarska Ante Kukavica, s obzirom da je teren između Bukovca i Sv. Ilije iznimno nepristupačan i zahtjevan te je na 1000 metara nadmorske visine, spasiocima bi trebalo najmanje četiri sata hoda do surovog Biokova, zbog čega ih na potražno mjesto prevozi helikopter. Zadnji kontakt Poljak je na dan nestanka imao na predjelu prije Sv. Ilije, gdje je susreo grupu poljskih planinara kojima je već tada rekao da je ostao bez vode, a oni su ga uputili da se samo spusti prema Bastu. Otad mu se gubi svaki trag.

- Čovjek je bio sportaš, imao je svoju planiranu rutu od 20 kilometara na relaciji Brela - Bukovac - Šćirovac - Sveti Ilija - Motika - Žlib u Velikom Brdu. I sve je on to imao isplanirano na svom satu, ali, nažalost, nije uključio praćenje jer mu Internet troši puno baterije sata. Što se njemu dogodilo kad je zbog nestanka vode na Vratcima zapadno od Sv. Ilije okrenuo desno na stazu koja ide od Sv. Ilije u bivši kamenolom u Bastu i koja je najteža i koja je statistički, uzela najviše života, e to Bog dragi zna. Baš na toj stazi se dogodilo najviše nesreća s nesretnim ishodom. Sve te točke na kojima su se događale nesreće smo pretražili, ali nažalost, ništa. Ma to je takav teren da od čovjeka možete proći tri metra, a ne zamijetiti ga. To su škrape, gudure, oštra stijena, ma očaj - kaže Kukavica.

- Čim ga odmah u subotu nismo našli, svim sam kolegama rekao da će potraga sigurno trajati danima i tako je na kraju i ispalo. Vjerujem u svoje ljude da su pretražili sve staze i bar 50 metara oko njih i inače, čim se taj prvi dan Poljaka nije našlo, potraga će potrajati jer se dosad uložilo toliko truda i prolilo se toliko znoja i sada smo na ivici i ne želimo odustati od potrage. Želimo ga pronaći kakav god bio ishod jer će tada biti mirnija i njegova obitelj i mi - zaključio je Kukavica.

HGSS-ovci su već obavili razgovor sa suprugom Poljaka kojoj su objasnili kakav može biti ishod potrage. Usred pretrage terena i unatoč svim upozorenjima da se u planinu ne smije ići sam, HGSS-ovci su na Biokovu po najvećem nevremenu sreli troje Poljaka neadekvatno odjevenih za tu turu, svakog zasebno na različitim mjestima, piše Jutarnji list.

20. travanj 2024 09:24