StoryEditorOCM
ForumVELIKA TUGA

Nakon tragedije u Osijeku, javili se roditelji preminule bebe: ‘Netko za ovo mora odgovarati‘; V.d. ravnateljice Centra: ‘Stojim iza naše procjene!‘

Piše Nikola Patković/JL
7. travnja 2021. - 20:44

Dvomjesečna beba, koja je na uskrsno jutro preminula u Centru za pružanje usluga u zajednici - Klasje Osijek, bit će pokopana u petak. Još je u tijeku sudsko-medicinsko vještačenje koje bi do tada trebalo otkriti točan uzrok smrti djevojčice koja je u Klasje smještena na prijedlog osječkog Centra za socijalnu skrb nakon otpuštanja iz KBC-a Osijek.

Neslužbeno doznajemo da prema preliminarnim rezultatima vještačenja, koji ukazuju da je malena preminula od posljedica obostrane upale pluća, u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku ne nalaze elemente za otvaranje istrage, no to ne znači da se situacija ne može promijeniti.

Hospitalizacija

Odgovorni u CZSS-u i Klasju ističu da u njihovu postupanju nije bilo elemenata protupravnog ili štetnog djelovanja prema djevojčici, dok obitelj malene upire prstom u jedne i druge tražeći krivca.

- Centar za socijalnu skrb je 3. ožujka iz KBC-a Osijek zaprimio obavijest o liječenju nedonoščeta, rođenog nakon komplicirane trudnoće majke dijabetičarke ovisne o inzulinu, koja je tijekom trudnoće više puta hospitalizirana zbog akutnog pogoršanja. Psihijatar i socijalni radnik konzultirani su zbog nesuradnje majke tijekom trudnoće.

Procijenjeno je da je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta. Dijete je otpušteno s kliničkom slikom teške fetopatije kao posljedice neregulirane bolesti majke u trudnoći. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije, prisutno je oštećenje mozga zbog krvarenja... Dijete je rođeno kao neurorizično, trebalo je intenzivnije praćenje i skrb te je procijenjeno da roditelji trenutačno ne mogu zadovoljiti sve njegove zdravstvene potrebe. Centar je stoga izrekao mjeru žurnog izdvajanja i smještaja djeteta u Klasje - rekla je Ivka Kaurinović, vršiteljica dužnosti ravnatelja CZSS-a Osijek.

image
Ivka Kaurinović, vd ravnateljica centra
 
Ivan Peric/Cropix

Dodala je i da je obitelj pod dugogodišnjim praćenjem Centra, koji trenutno zbog iskazanih problema postupa u odnosu na troje od ukupno šestero djece u toj obitelji. U vezi s tragičnim događajem ravnateljica Klasja Miranda Glavaš Kul izjavila je da je "medicinska sestra, uočivši da dijete ne reagira na podražaj, odmah poduzela sve nužne i propisane radnje, pozvala Hitnu pomoć te je s drugom medicinskom sestrom pristupila reanimaciji".

Reanimaciju su nastavili i djelatnici Hitne, ali bez uspjeha. Dodala je i da je djevojčica uredno napredovala, da su je liječnici redovito pregledavali, da nije imala temperaturu ni respiratorne probleme koji bi ukazivali na potencijalnu upalu pluća. - Ništa nije ukazivalo na ovakvu situaciju - rekla je Glavaš Kul.

Kaurinović je istaknula da stoji iza stručne procjene o smještaju djeteta u Klasje "jer je bilo bolesno i jer je to za dijete bilo sigurnije".

- Činjenica da majka nije surađivala u trudnoći i da nije uzimala terapiju ukazuje kakva je to skrb, prvo o svom zdravlju, a onda i o zdravlju djeteta - poručila je Kaurinović.

Tražili da je vrate

Otac malene s time se ne slaže. - I dalje smatram da su oni krivi, da su trebali deset puta ako treba neke stvari provjeriti. Potpuna je neistina da supruga nije uzimala inzulin. Ona to, prema preporuci liječnika, čini dvaput dnevno, a svi znamo da šećer može padati i rasti, pogotovo u trudnoći. Sada govore da je izlazila iz bolnice, da nije održavala bolest... To naprosto nije istina. Nije bilo razloga da se dijete smjesti u Klasje. Oni gledaju svoje jednostrano i nisu nam dali priliku da se dokažemo. I njima u Klasju u četvrtak i u subotu rekli smo da kći teško diše, da ima začepljen nosić, a odgovorili su nam da je to obična prehlada i da se ne živciramo - rekao nam je otac djevojčice.

Dodao je i da su nakon saznanja da je malena smještena u Klasje bili u Centru i tražili da im je vrate. - Protivili smo se odluci verbalno. Što sam trebao? Nekoga udariti, uhvatiti za vrat? Nisam nasilna osoba - rekao je i dodao da će o eventualnim pravnim koracima odlučiti nakon što prođe pogreb i nakon što se konzultira s odvjetnikom.

- Netko za ovo mora odgovarati - poručio je. Iz KBC-a Osijek navode da su radi zaštite zdravlja i sigurnosti djeteta, a s obzirom na kompleksnost slučaja, o svemu morali izvijestiti socijalnu službu.

16. travanj 2024 19:18