StoryEditorOCM
ForumPRATITE UŽIVO

Na presici Plenkovića nema novog ministra financija Primorca jer je dobio koronu: ‘Marić je zamolio da napusti Vladu, sutra će objasniti zbog čega‘

Piše PSD
6. srpnja 2022. - 15:12

14:40 - Sinoć je osvanula vijest da je Marić zamolio da napusti vladu. O tome smo razgovarali zadnjih nekoliko tjedana i ja sam rekao dobro, s obzirom na to što je sve dao ovoj vladi. Rekao sam da razumijem, on će sutra objasniti zbog čega to radi. Ja mu zahvaljujem, mislim da smo odlično surađivali. Dao je ogroman doprinos gospodarskom razvoju, stabilizirali smo javne financije, stvorili rezervu za ovo vrijeme krize. Napravili smo plan za dublju reintegraciju u europodručje i da postanemo članica šengenskog prostora. Izašli smo iz proračunskog deficita u suficit i došli u situaciju da nemamo makroekonomskih neravnoteža, nabrojio je premijer.

Dodao je i da je Hrvatska ekonomski i financijski snažnija i stabilnija.

- Biti po tri kreditne agencije na najvišoj investicijskoj razini je veliko postignuće. Bilo je tu i drugih reformi - znatno smanjena nezaposlenost, veće prosječne plaće, intervencije kad god je trebalo, da očuvamo radna mjesta, spašavamo kompanije..., rekao je Plenković.

- Želim Mariću uspjeh u daljnjoj karijeri. Veselim se suradnji s budućim ministrom, Markom Primorcem. Mlade ministre zamjenjujemo s još mlađima, on je 1984. godište. Sudjelovao je u nizu radnih skupina i u vrijeme ministra Marića, bio je gospodarski savjetnik bivše predsjednice i vjerujem da će brzo pohvatati konce. Marko ima trenutno covid, pričekat ćemo da se oporavi pa ga predstaviti u Saboru. Već od idućeg petka popodne bit će novi ministar financija, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se potom na izgubljeni arbitražni postupak s MOL-om o Ini.

- Ovo je bi dug arbitražni postupak, trajao je osam godina. Privatizacija je krenula 2003. u Račanovoj vladi, u vladi Ive Sanadera i Zorana Milanovića je nastavljena. U našoj vladi držali smo jedinu moguću liniju - započete postupke smo nastavili i nastojali argumentirati hrvatska stajališta. Bit odluke je da je od ukupnog zahtjeva MOL-a od 1,1 milijardu dolara odštete, arbitražni sud dodijelio 184 milijuna dolara. To je otprilike 18 posto, prihvatio je tek manji dio. Sud je odlučio u velikom dijelu u hrvatsku korist. Sud nije dosudio na način na koji je to zahtijevao MOL. Hrvatska mora nadoknaditi milijun eura troškova MOL-u što je tek dva posto od traženog, kao i zatezne kamate. Zbog osjetljivosti ovog postupka dogovoreno je 2015. da je pravorijek povjerljiv i da se ne objavljuje. Konzultirat ćemo se sa savjetnicima i odlučiti o daljnjim koracima, poručio je Plenković.

 

Ministar Zdravko Marić podnio je ostavku, na njegovo mjesto dolazi Marko Primorac, a o svemu će na press konferenciji nakon sastanka užeg kabineta Vlade izvijestiti premijer Plenković, a sve možete pratiti na našem portalu.

14:40 - Počela je presica premijera Andreja Plenkovića.

- Sinoć je osvanula vijest da je Marić zamolio da napusti vladu. O tome smo razgovarali zadnjih nekoliko tjedana i ja sam rekao dobro, s obzirom na to što je sve dao ovoj vladi. Rekao sam da razumijem, on će sutra objasniti zbog čega to radi. Ja mu zahvaljujem, mislim da smo odlično surađivali. Dao je ogroman doprinos gospodarskom razvoju, stabilizirali smo javne financije, stvorili rezervu za ovo vrijeme krize. Napravili smo plan za dublju reintegraciju u europodručje i da postanemo članica šengenskog prostora. Izašli smo iz proračunskog deficita u suficit i došli u situaciju da nemamo makroekonomskih neravnoteža.

14:06 - U idućih pola sata pred novinare bi u Banskim dvorima trebao izaći premijer Andrej Plenković. Premijer će komentirati odlazak ministra financija Zdravka Marića i predstaviti kandidata za njegovog nasljednika Marka Primorca.

Na presici u Vladi Primorca neće biti jer je bio pozitivan na koronavirus i u izolaciji je do kraja tjedna.

13:50 - Oporbeni zastupnici u srijedu nisu krili iznenađenje neočekivanom ostavkom ministra financija Zdravka Marića, traže podrobnije objašnjenje za taj potez zbog ozbiljnih ekonomskih izazova pred kojima je Hrvatska, dok njegov nasljednik Marko Primorac od njih nije dobio "palac gore".

SDP-ov šef Peđa Grbin izjavio je kako su se poklopile dvije situacije koje pokazuju koliko je Vlada u ovom trenutku nefunkcionalna.

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković opisao je Marića kao "jahtaša, prijatelja moćnih hotelijera i Agrokorovog čovjeka", ocijenivši da "diže ručnu" u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas čeka.

Ostavka ministar financija Zdravka Marića iznenadila je i saborske zastupnike Borisa Lalovca (SDP) i Zvonimira Troskota (Most), dok je za Stephena Nikolu Bartulicu (Domovinski pokret) to loš znak koji ne ulijeva povjerenje.

Saborski zastupnik Krešo Beljak koentirao je pak kako će Zdravko Marić ‘uskoro biti basnoslovno bogat, a sve manje i manje poznat i sve više i više anoniman‘.

13:47 - Kada je riječ o njegovoj daljnjoj karijeri, Zdravko Marić je poprilično ograničen odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa, osim ako ne misli nastaviti raditi negdje u inozemstvu.

12:33 - Završio je sastanak užeg kabineta Vlade. Sastanak vladajuće većine počeo je u 12 sati, a premijerova press konferencija očekuje se oko 14 sati.

12:28 - Iako se u trenutku pisanja ove analize još nisu znali točni razlozi odlaska potpredsjednika vlade i ministra financija Zdravka Marića, može se reći da se radi o kadrovskoj promjeni od ekstremne važnosti iz više razloga. Premijer Plenković je pojasnio kako se radi o ‘osobnoj odluci i odgovornosti‘ Zdravka Marića, a informiranje javnosti o tome zašto i gdje odlazi prepustio je svojem bivšem potpredsjedniku.

Odmah po objavi informacije o tome da odlazi potpredsjednik Marić, premijer je potvrdio kako će ga na mjestu ministra financija zamijeniti Marko Primorac, ekonomist s adekvatnim akademskim referencama te iskustvom u suradnji s nizom hrvatskih državnih institucija. No, ključnim pitanjem oko odlaska Zdravka Marića trenutačno se čini to što je svojim radom na javnim financijama u zadnjih šest godina stekao povjerenje značajnog dijela građana i poslovne zajednice te je nejasno može li se takva reputacija jednostavno naslijediti.

08. svibanj 2024 04:53