StoryEditorOCM
ForumVUK I SEDAM KOZLIĆA

Muškarac u Srbiji golim rukama zadavio vuka koji mu je zaklao sedam koza. ‘Uhvatio sam ga za vilicu dok mi se krv slijevala niz ruke‘

Piše PSD
14. studenog 2021. - 12:01

Svetomir Potić Cena, iz srpskog sela Koprivštica na Staroj planini, jučer je, uprkos negodovanju liječnika, na svoj zahtjev, napustio bolnicu u Pirotu, gde su mu protekla tri dana sanirane rane nastale u borbi s vukom.

Zvijer je prije četiri noći zatekao u svom stadu od stotinjak koza, a vuk je dotad ubio sedam grla. Vidjevši to, Cena ga je usmrtio golim rukama, ali je tijekom polusatne borbe u toru, i sam zadobio mnogbrojne rane po rukama. Kažiprst na lijevoj ruci mu je prepolovljen, a doktori su ga operirali te se nadaju kompletnom oporavku.

'Molio sam liječnike da me puste jer moram biti kraj svojih životinja. Savjetovali su mi da ostanem još koji dan, da sam pod njihovom kontrolom, ali su na kraju na moje stalne molbe ipak popustili i zahvalan sam im na brizi i pažnji koju su pokazali. Ne smijem raditi i hraniti koze, ali će mi pomoći prijatelji, a meni je važno da sam tu i da sve sam nadgledam. Vuk mi je zaklao sedam koza koje vrijede više od 1.000 eura. Neka mi zaštitnici životinja nadoknade štetu koju sam pretrpio, plus moje strahove, ali i traume koje je preživjelo cijelo stado, jer mi je ono jedini kapital', rekao je Svetomir Potić za Novosti.

Zabrinut je zbog traume koju je stado pretrpilo jer je vidio koliko su koze uznemirene posijle svega što su prošle pa želi biti kraj njega, dok se malo ne oslobode i počnu normalno ponašati. 'Imam pet pasa koji su se oglasili i zalajali oko pola četiri ujutro. Lavež je postajao sve jači i jači. Ustao sam da pogledam što se događa u nadstrešnici gdje su koze. Kada sam stigao i upalio svjetlo, vidio sam vuka kraj ograde koji je počeo razvlačiti jednu kozu. Ostale su trčale s jedne na drugu stranu tora i propinjale se da preskoče ogradu. Uspio sam mu je oteti i povući ga za zadnju nogu kako ne bi napao još neku. Do tog momenta već je zaklao sedam koza i nastavio bi svoj krvavi pir', tvrdi Cena.

Potom je, kako kaže, počelo hrvanje sa zvijeri, a kao kroz maglu pamti da je vuka u jednom momentu snažno uhvatio za podlakticu.

'Nekako sam uspio izvući ruku iz njegovih čeljusti. Kraj sebe nisam imao nikakav štap ili motku. Osjetio sam da mi se neka toplina slijeva niz obje ruke i bio sam sav krvav. Na kraju sam ga uhvatio za donju vilicu i uspio osloboditi ruku. Kad je prestao davati znakove života, krenuo sam ka selu i s rođakom pozvao pomoć', - prepričao je stočar.

Svetomir, kojemu je prije nekoliko godina, zbog rasprave sa susjedom, policija zaplijenila lovačku pušku je još dodao: 'Da sam imao oružje koje mi je preko potrebno, ni stado ni ja ne bismo proživjeli ovu dramu.'

25. travanj 2024 18:17