StoryEditorOCM
ForumPRVI PREDSJEDNIK RH

Munjevito se širi lažna snimka Tuđmanova govora, ne zna se tko ju je podvalio. Ovo Franjo nikad nije rekao!

Piše VIJESTI SD
27. lipnja 2023. - 16:55
Snimka (poslušajte je dolje) je montaža, netko je spretan uz pomoć kompjutorskog programa krivotvorio Tuđmanove riječi Matko Biljak

Društvenim mrežama širi se snimka navodnog govora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u kojem se može čuti: "Smeta vam prvo polje bijelo, smeta vam pozdrav "Za dom spremni", smetaju vam spomen ploče poginulih HOS-ovaca, smeta vam proslava Oluje, smeta vam prijenos svete mise na katoličke blagdane… To je lako rješivo: Van iz Hrvatske."

Lažnu snimku poslušajte OVDJE.

Osim snimke navodnog Tuđmanovog govora, korisnici Facebooka dijele i meme s istim, navodno Tuđmanovim citatom. Vijest sa snimkama navodnog govora objavljena je i na dva portala, koji su je također plasirali na društvene mreže. Autori vijesti navode da je riječ o Tuđmanovom govoru izrečenom prilikom posjete Sarajevu, navodi Faktograf.

Međutim, prvi hrvatski predsjednik Tuđman nikad u službenom govoru nije izrekao ove riječi, odnosno objavljeni govor nije govor Franje Tuđmana.

image

Ovo Tuđman nikad nije rekao: govor mu je lažno pripisan, a snimka je računalno krivotvorena

Naprotiv, njegov odnos prema HOS-u i ustaškim simbolima bio je negativan, a Tuđman ga javno iznosio još 1992. godine, prilikom gostovanja na televiziji OTV, u emisiji koju je uređivao i vodio Romano Bolković. (arhivirano ovdje). Tom prilikom Tuđman je odgovorio na pitanje gledatelja koje je glasilo: "Zašto gospodin Tuđman zanemaruje borce HOS-a i njihov doprinos u ovom ratu?".

Odgovorio je ovako: "Ne zanemarujem! Ja znam da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da je nastavila s crnokošuljaškim i smeđokošuljaškim tradicijama i hakenkreuzovskim oznakama? Prema tome, to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti. Današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije…"

Govoreći o Tuđmanovom odnosu prema hrvatskom grbu, odnosno prvom polju u hrvatskom grbu, valja naglasiti da je do usvajanja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske došlo na 10. skupnoj sjednici svih vijeća Sabora Republike Hrvatske, koja je održana 21. i 22. prosinca 1990. godine (arhivirano ovdje), u vrijeme dok je upravo Franjo Tuđman, odnosno Hrvatska demokratska zajednica kojoj je bio na čelu, bio presudan faktor u političkom životu Hrvatske, odnosno da je grb s prvim crvenim poljem izglasan upravo na inicijativu Franje Tuđmana i HDZ-a, piše Faktograf

28. travanj 2024 08:53