StoryEditorOCM
ForumVELIKA TRAGEDIJA

Mlada obitelj zbog gubitka djeteta traži pravdu na sudu: "Sve ono čemu ste se radovali i što je za vas trebalo biti sretno nije tako završilo"

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2020. - 09:44

Mlada obitelj uputila je ozbiljne optužbe prema Kliničkom bolničkom centru Rijeka nakon gubitka djeteta, zbog čega su krenuli u pravnu bitku, a o svemu je obaviješteno i Ministarstvo zdravstva, piše Dnevnik.hr.

Marko Krmpotić i Ivana Sabljak po prvi su put trebali postati roditelji. Iako je trudnoća od prvog dana zbog Ivanine autoimune bolesti bila visokorizična, do 35. tjedna nije bilo problema. Do prvog znaka komplikacija došlo je 13. ožujka, kada je ginekologinja primjetila zastoj u rastu djeteta i uputila ih u bolnicu.

"Došla sam dolje, zaprimili su me, odradili su ponovo iste pretrage koje je odradila i moja ginekologinja i zaključili da to nije, kako je ona rekla tako, strašno, a dijete je po težini zaostajalo puna tri tjedna", ispričala je Ivana.

Nakon toga se dva puta vraćala u bolnicu, što zbog zakazanih pretraga, što zbog lošeg stanja. Treći put stigla je s krvarenjem u vozilu hitne pomoći i rodila je mrtvo novorođenče.

"Sve ono čemu ste se radovali i što je za vas trebalo biti sretno nije tako završilo. Ja sam toliko puta dolazila s lošim općim stanjem i nisam osjećala dijete. Pokreta nije bilo dok sam bila prikopčana na CTG. To je nekome trebao biti alarm da reagira, a ne da me pošalje doma", rekla je Ivana.

Nekoliko sati nakon porođaja iz rodilišta je, kaže, otpuštena bez ikakve pomoći i objašnjenja.

"Sutradan ujutro nije došao nitko objasniti cjelokupnu situaciju. Nitko od onih koji su bili prisutni, koji su to prošli, nije se meni obratio niti mi bilo što objasnio", rekla je Ivana.

U dva su navrata zatražili objašnjenja i sastanke s nadležnim liječnicima, no njihov trud nije urodio plodom.

"Razgovarali smo sa svim strukama koje veze nemaju s tim jer nikako doći do ginekologa. Još uvijek do četvero ljudi koji su bili upućeni u slučaj nema odgovora", rekao je Marko.

Iz KBC-a Rijeka na naš upit o ovom slučaju poručuju da je proveden unutarnji stručni nadzor.

"Temeljem medicinske dokumentacije, pisanih očitovanja liječnika koji su sudjelovali u liječenju te mišljenja Stručnog kolegija, Povjerenstvo je zaključilo kako u liječenju pacijentice nije učinjena stručna pogreška te da je postupano sukladno pravilima medicinske struke", stoji u odgovoru KBC-a Rijeka.

Obitelj i njihova odvjetnica smatraju da je Povjerenstvo osnovano tek na njihovo inzistiranje i ne dijele mišljenje da je sve u redu.

"Nalaz Povjerenstva nam nije objavljen ispred cijelog Povjerenstva, nego je to učinila samo jedna osoba iz Povjerenstva koja nije iz te struke. Primili smo na znanje da je sve bilo u redu i po pravilima struke, na što smo rekli da ćemo morati ići drugim putem", rekla je odvjetnica Ingrid Barić.

O cijelom slučaju obaviješteno je i Ministarstvo zdravstva, koje je pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica. Obitelj je po istinu krenula pravnim putem. Podignuli su kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe, a pokrenut će, najavljuju, i građansku parnicu.

20. travanj 2024 05:21