StoryEditorOCM
ForumNOVA RUNDA

Milanović: ‘Ako su uhićena tri suca, onda je to već mreža. Sudstvo je HDZ-ovo... Knin? Plenkoviću pišu govor koji će pročitati kao hipnotizirani zec‘

Piše PSD
9. lipnja 2021. - 11:45

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi na otoku Krku. U Krku je održao radni sastanak s novoizabranim čelnicima gradova i općina svih kvarnerskih gradova. Potom je posjetio komunalno poduzeće "Ponikve" gdje je predviđen sastanak s predstavnicima poduzeća te prezentacija projekata. U Vrbniku će predsjednik Milanović posjetiti Poljoprivrednu zadrugu "Vrbnik" te se susresti s vinarima i maslinarima otoka Krka, a potom će prisustvovati uručenju nagrade obitelji Toljanić za Europsku veliku obitelj godine.

Milanović se obratio novinarima i komentirao političke aktualnosti.

- Da Vrhovni sud kojem je osnivanje Visokog kaznenog suda oduzeto pola glave, da na čelu Vrhovnog suda je osoba koja bi nekim postupcima, stavom, gardom, pokretanjem pitanja mogla činiti razliku. To do sada nije bio slučaj. Zlatu Đurđević će HDZ očajnički pokušati minirati pa ćemo vidjeti što će biti dalje. To Plenković štiti, njegova bratija i Šeks, rekao je Milanović, a prenosi Jutarnji.

Osvrnuo se i na današnja uhićenja osječkih sudaca koje je prozvao Zdravko Mamić.

- Ako su uhitili tri suca, to je već mreža. Vidjet ćemo, može i USKOK pogriješiti. Sudstvo je HDZ-ovo, naravno da to nije prepoznato ranije. Sve je funkcioniralo dok stvari nisu postale tako javne da se više nije moglo skrivati. Onda je reagirao dobri simpatični medo, USKOK.

Novinari su ga upitali o jučerašnjem glasovanju o Zlati Đurđević.

- To je očekivano kao i svaki ishod debate i deliberacije na Ustavnom sudu. To su stranački ljudi, izdanci i pipci. To je očekivano kao i plandovanje i krkanje predsjednika Ustavnog suda... Očekivani su i glasovi u saborskom odboru. Đurđević je previše samostalna i kompetentna osoba, njezina politička orijentacija ne postoji. Takvu osobu će eliminirati pošto - poto, to je pitanje opstanka HDZ-a. Sada idemo na plenum u Sabor. Ovo su bili stranački egzekutori. Baš me zanima hoće li se ljudi pojaviti u Saboru, zaraditi plaću ili će se sakriti, glasati po stranačkom ključu... To je vrlo ozbiljno pitanje. Zašto si protiv? Zašto je prekršila zakon? Nije, lažete. Nije nekompetentna. Zato što je  žena? Što je zastupala RH u nekoliko predmeta? Zašto ste protiv? Jer nije iz HDZ-a, kaže Milanović. 

Generalski zbor je jučer priopćio da se zalažu da središnja proslava Dana pobjede bude u Kninu, iako je Milanović predlagao da to bude na Banovini. Predlažu međuresorno tijelo. Novinari su Milanovića upitali je li za dijalog o tome. 

- Jesam, ja poštujem njihovo mišljenje. Ne govorim to reda radi. Moramo paziti da ne napravimo nepravdu lokacijama koje je oslobađala HV, gdje su naši dečki ginuli za domovinu. Što se tiče međuresornih skupina, to je osuđeno na agoniju, laganu i gromoglasnu smrt. To je bio moj prijedlog za razgovor i o tome će se sigurno razgovarati u RH. Svaka čast Kninu, ali trebalo je da ga se Račan sjeti. Ja ne napadam Račana ali bizarno je da se tamo počelo slaviti tek 2000. ili 2001. Mislim da je duh pravde prema lokacijama gdje se zaista dovršavao rat. Do 2011. u Kninu uopće uz sve te događaje i odlazak na tvrđavu nije bilo govorancija. To je bilo vrijeme Sanadera. Onda je došla ideja da se sagradi onaj spomenik koji prethodna Vlada nije financirala, to je morala moja vlada. Onda je počela ta niska govora. Čemu to služi? Čemu služe moji govori na kolodvoru u Kninu svake godine? O tome je jučer bilo riječi na Generalskom zboru ali to nisu stavili u priopćenje. Prvo nije bilo proslave u Kninu pa su počele. Onda se godinama low profile pristojno polagalo vijence, priča se decentno završila. Onda se 2010. to pretvorilo u govor na kolodvoru. Koji je smisao toga? Plenkoviću pišu govor koji će pročitati kao hipnotizirani zec. Što o tome misle ratni zapovjednici koji tamo ne govore? Kad ja kažem da to nema smisla, ispast će da podcjenjujem Knin. Ja samo postavljam pitanje je li to pravi način obilježavanja jedne pobjede.

Milanović je komentirao i presudu Ratku Mladiću.

- Glavno da je u zatvoru. Neka je on tamo, lijepo mu je tamo. To je jedan sociopat, jedan grozan tip i tu ću stati da Pupovac ne bi imao nešto protiv mene, ali to su činjenice. Puno stvari je tu jasno, zato je 20 godina postupka sramota i travestija. Istina je jasna. Ne treba biti nezadovoljan time što sud nije prihvatio sve što je tužiteljstvo navalilo na njega.Treba imati mjeru. Da, on je osuđen za genocid, Srebrenica je bila genocid, to se dogodilo, to je bio pakleni, grozan plan da se pobije sve što je muško i što može nositi pušku. Ali i kod kvalifikacije genocida moramo biti strogi da ne bi svatko mogao reći da je počinjen genocid. Trebali ste se zaštititi od toga da najgori sinovi vašeg naroda ubijaju nevine i nenaoružane, poručio je Milanović Srbiji.

Osvrnuo se i na odnos s premijerom Plenkovićem, koji mu u javnosti više ne odgovara, nego to čine Medved, Anušić, Kapulica i drugi.

- Opet pokušavamo zakuhati neki konflikt. Ja ću reći neke činjenice, nećeš me držati pod ucjenom da šutim jer sam čistiji od tebe: nisam prevrtljivac, nisam došao u zadnji tren, nisam mijenjao stavove... Ako želiš ulaziti u sukob sa mnom, onda je to cijena koju ćeš morati platiti i ja sam je spreman platiti sa svoje strane. Po čemu je uvreda ako kažem da je netko to, to i to? Ja sam čistiji od najprljavijih, a ima čistijih i od mene pa dalje ne idem. 

20. travanj 2024 01:37