StoryEditorOCM
ForumVAL POSKUPLJENJA

Marić potvrdio uvođenje eura u Hrvatsku od 1. siječnja ove godine: "Najviše nas brine rast cijena hrane, ali pratimo situaciju..."

Piše PSD
13. travnja 2022. - 09:13

Vladu trenutno najviše brine rast cijena hrane, kazao je ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada koji je govorio i o stopi inflaciji, kao i o gospodarskom rastu koji će, prema njegovim riječima, biti nešto niži.

- Trendovi su vam, nažalost, sljedeći - rast će biti nešto niži nego što je originalno planiran, a stopa inflacije značajno viša nego što je originalno planirano, kazao je.

Osvrćući se na val poskupljenja, ministar je rekao da ne mogu neutralizirati sve inflatorne pritiske, ali ih barem mogu ublažiti. Dodao je da je na njima da prate razvoj situacije kako bi se Vladine mjere što je moguće više materijalizirale prema građanima.

- Mi smo bili egzaktni kod plina, gdje smo vrlo jasno rekli - da nema paketa mjera, prosječno povećanje cijene bi bilo gotovo 78 posto. S paketom mjera ono je nešto ispod 20. Naravno, ne za sve, prosječno. Naravno, one socijalno ugroženije skupine društva upravo će osjetiti taj najmanji porast, a neki drugi će nešto veći, ali u prosjeku to je nešto ispod 20 posto, rekao je Marić.

- Što se tiče hrane, to je ono što nas, naravno, najviše brine i trebamo na tome raditi.  Mi ćemo, naravno, pratiti razvoj događanja i sukladno razvoju situacije po potrebi pooštravati neke stvari, uvoditi eventualno nove mjere, to ćemo sve vidjeti kako se stvari budu razvijale, kazao je za HRT.

Govoreći o mogućnosti usporavanja ili odgode ulaska Hrvatske u eurozonu, Marić je rekao da se drže istog terminskog plana - 1. siječnja 2023. godine, pod uvjetom da svi uvjeti budu ispunjeni. Dosad nije bilo, kaže on, razloga za odgodu.

08. svibanj 2024 04:44