StoryEditorOCM
ForumKORONA POROĐAJ

Mama Melita: Kad sam vidjela da je moj Teo lijep i velik, da pluća rade, pao mi je kamen sa srca

Piše Goranka Jureško/Jutarnji list
1. srpnja 2020. - 21:58

Samo dan nakon rođenja mali je Teo već upoznao svog tatu, ali i seku i bracu koji su ga nestrpljivo čekali kod kuće. S mamom Melitom otišao je iz KB-a Sveti duh i stigao u srijedu u svoj dom, baš na ručak. Kao da se nije događalo ništa neuobičajeno tijekom njegova dolaska na svijet, a zapravo je jedna od rijetkih beba na svijetu koje su rodile majke zaražene koronavirusom.

“Da, upravo sam saznala da sam i dalje pozitivna na Covid-19, ali Teo nema virus. No, budući da nemam nikakvih simptoma i sve je u redu, s bebom odlazimo kući. Nema razloga da i dalje budemo u bolnici. Nas ćemo petero organizirati zajednički život u samoizolaciji. Krajem ovog tjedna trebalo bi nas četvero ponovo na testiranje jer će u nedjelju biti 15 dana otkako smo otkrili da imamo Covid-19, no bez zdravstvenih problema”, rekla nam je sretna mama Melita, s kojom smo se čuli baš kad se u srijedu spremala za povratak kući.

Prvi pregled

Naime, Melita je desetak dana prije poroda saznala da je zaražena koronavirusom. Na kraju se pokazalo da cijela obitelj ima Covid-19, ali bez simptoma. Kako nam je rekla, jako se prestrašila za bebu, međutim, na kraju je sve sretno završilo. U utorak rano ujutro na svijet je donijela malog Tea, veliku i snažnu bebu, ali i potpuno zdravu jer nije bilo tzv. vertikalnog prijenosa koronavirusa, što je, i inače, za sada nedokazana pretpostavka za širenje bolesti. Od prvog trenutka Melita doji Tea jer za to nema nikakvih medicinskih prepreka.

“Kad sam ugledala Tea i vidjela kako je lijep i velik, da pluća rade, da je prvi pregled pokazao da je sve u redu, pao mi je kamen sa srca. Svi su strahovi odmah nestali. Sad idemo svojoj kućici da obitelj bude na okupu još neko vrijeme dok suprugov test ne bude negativan, jer će se tada morati vratiti u Kazahstan gdje radi”, kaže Melita.

Da su mama i beba dobro potvrdila nam je i voditeljica kriznog stožera za Covid-19 u KB-u Sveti duh Višnja Nesek Adam.

“Sve smo na vrijeme organizirali, gospođa se porodila u izoliranoj rađaonici zbog pozitivnog testa na koronu. I nama je to bio veliki izazov jer tek rijetki imaju priliku teoriju po tom pitanju pretvoriti u praksu. Mi smo dogovarajući se oko organizacije bolnice za rad u koronauvjetima predvidjeli i mogućnost da treba roditi i trudnica zaražena Covidom-19, ali vjerojatnost da će se to dogoditi bila je vrlo mala. Međutim, dogodilo se i sretni smo da je sve završilo sretno i za mamu i za malog Tea”, kaže prof. dr. Nesek Adam.

Dodaje da će malog Tea sada pratiti pedijatar. Bit će vjerojatno još jednom testiran, a imat će i pregled u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”, premda je teško vjerovati da bi se infekcija mogla razviti naknadno jer je izuzetno mali broj dojenčadi koja se zarazila od svojih bližnjih. No, preporuke su da majke i oni koji također njeguju dijete trebaju nositi maske i održavati maksimalnu higijenu ruku. Potrebni su u početku i nešto češći posjeti patronažnih službi, kažu stručnjaci.

Dojenje

Što se tiče dojenja na razini svijeta, znanstvenici su suglasni da se ono mora nastaviti unatoč pozitivnom testu majke ili djeteta. Naime, za sada nije pronađen niti jedan razlog za prekid dojenja jer u mlijeku nije pronađen koronavirus.

Inače, jedna od prvih studija na 666 novorođenčadi i 655 trudnica pokazala je da nije bilo ni vertikalnog prijenosa bolesti, odnosno s majke na dijete. Samo mali broj djece zaražen je tijekom poroda, i to nešto više u slučajevima kad su rođena carskim rezom.

Nije bilo prijenosa ni majčinim mlijekom, a niti razlike između djece koja su bila izolirana od majki u odnosu na onu koja su boravila u istom prostoru. Odvajanje je nužno samo ako majka ima izrazito jake simptome, odnosno lošu kliničku sliku.

Pobijaju sve teorije

Svjetska zdravstvena organizacija također je ovih dana nakon analize mogućeg neonatalnog prijenosa virusa kod 6945 žena preporučila da se dojenje treba nastaviti jer je rizik značajno manji od dobrobiti za dijete.

U svakom slučaju, u znanstvenom članku objavljenom početkom mjeseca u American Journal of Perinatology tvrdi se da zapravo nema stvarnih dokaza da je ijedno dijete zaraženo intrauterino tijekom trudnoće, premda postoje potencijalni mehanizmi i za takav prijenos bolesti.

Naglašavaju da je moguće da majka tijekom akutne infekcije može prenijeti virus preko posteljice. Mogao bi se dogoditi i prijenos tijekom poroda. Također je moguć prijenos ako majka ima aktivnu bolest zadnja dva tjedna prije poroda ili prva dva dana nakon poroda.

No, sve te teorije Melita je uspješno demantirala jer je Teo otišao kući kao zdrava beba. Čeka se samo da ostatak obitelji dobije negativne testove.

19. travanj 2024 16:48