StoryEditorOCM
ForumOZBILJAN INCIDENT

FOTOREPORT: Stručnjaci su iznenađeni silinom udara: dron od šest tona još nisu uspjeli iskopati, zabio se duboko u zemlju, akcija se nastavlja sutra

Piše I. T., JL, PSD
12. ožujka 2022. - 16:51

Hrvatska vojska i razne službe i dalje kopaju oko kratera u koji se zabio golemi dron od šest tona. Ne želeći prepustiti ništa slučaju evakuiran je i paviljon Studentskog doma Stjepan Radić najbliži krateru u kojem stanuju studenti. Na vrata svih katova kucala je policajka te rekla studentima da preventivno napuste dom na nekoliko sati.

image
Damir Krajac/Cropix

Po nalogu vojske policija je dodatno ogradila prostor sve do glavne prometnice, dakle 300 metara u krug oko kratera.

Građevinski radnici i stručnjaci HV-a su navodno jako iznenađeni silnom udara i penetracijom duboko ispod kratera. 

S obzirom na evakuaciju studenata iz prvog paviljona Doma Stjepan Radić, upravitelj Doma Boženko Ćosić smiruje situaciju.

image
Damir Krajac/Cropix

- Neće biti potrebe za traženjem alternativnog smještaja, studenti se vraćaju u prvi paviljon jer će se akcija prekinuti čim padne mrak. Nadam se da će to biti do 18 sati danas, a sutra možda opet bude bilo potrebe za napuštanjem prvog paviljona sve dok se akcija izvlačenja ne okonča. Tim studentima je ponuđen obrok i čaj u Pizzeriji, odnosno brzoj menzi tu na Savi, a mogu boraviti i u dvorani Pauk - pojašnjava za Jutarnji list Ćosić dodajući da je informaciju o evakuaciji domska Uprava dobila iznenadno, baš kao što je bila iznenadna i cijela novonastala situacija.

image
Damir Krajac/Cropix

Ćosić još dodaje da je u pitanju samo dekomodacija u obliku evakuacije i da ne može ni zamisliti što bi bilo da je dron pao par metara dalje, na prvi paviljon ili u klub Roko gdje je tada bilo puno studenata povodom Međimurske večeri.

Inače, o svemu studente obavještava Studentski odbor Sava, koji je u kontaktu s Upravom, preko Facebook grupe doma. Tamo studenti iz drugih paviljona nude kolegama da dođu kod njih da ne moraju biti u dvorani ili menzi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović redovito se obavještava o tijeku istrage o letjelici koja je pala na zagrebačkom Jarunu. U Uredu predsjednika doznajemo kako je predsjednik brifiran od strane vojnog vrha i svih relevantnih sigurnosnih službi.

image
Damir Krajac/Cropix

Također je u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u vezi s letjelicom koja je najvjerojatnije lansirana s područja Ukrajine, ali se ne zna tko ju je i s kojom namjerom lansirao predsjednik i premijer jučer su razgovarali.

Na Pantovčaku ističu kako je predsjendik svoj stav o tome događaju kazao na konferenciji za tisak u petak kada je naveo da je riječ o ozbiljnom incidentu i zapitao kako je moguće da je letjelica veličine aviona prošla dvije članice NATO saveza, bila 40 minuta iznad Mađarske i nitko nije reagirao.

image
Damir Krajac/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved dodatno je komentirao bespilotnu letjelicu koja je u četvrtak, malo iza 23 sata, pala na zagrebačko naselje Jarun. 

image
Damir Krajac/Cropix

''Krim ekipa i ekipa pirotehničara rade svoj posao, treba biti strpljiv jer se radi o vojnom objektu. Vidi se pomak od početne točke, ali posao neće biti dovršen danas. Preko noći se neće raditi, samo dok ima svjetla dana. Studenti koji su evakuirani spavat će u svojim domovima, ali kad se sutra posao nastavi morat će se opet evakuirati. Situacija je ozbiljna i toga moramo biti svjesni'', kazao je Medved.

30. lipanj 2024 00:12