StoryEditorOCM
ForumDIGITALNA PROPUSNICA

Europska covid-putovnica stiže iz Splita? Dalmatinski IT stručnjaci nude rješenje za dokument bez kojeg neće biti moguće putovati. Evo o čemu je riječ

Piše Ljubica Vuko
24. ožujka 2021. - 16:08
Zaposlenici tvrtke Techresources, koja je razradila ideju o covid putovnici, snimljeni u svojim radnim prostorijamaJosko Supic/Cropix

Europa se priprema za uvođenje digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid-putovnica, a iz Splita stiže inicijativa koja bi mogla olakšati izradu tog dokumenta i zaštititi privatnost građana.

Hrvatska, kako je u utorak kazala državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić na neformalnoj videokonferenciji ministara i ministrica europskih poslova, pozdravlja prijedlog Komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda koji ima za cilj olakšati slobodno i sigurno kretanje na razini EU.

Na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova u informaciji o tom sastanku navedeno je kako se očekuje usvajanje zakonodavnog prijedloga i dovršetak tehničkih priprema sukladno planu, do lipnja, kako bi se potvrde mogle čim prije primjenjivati. Digitalna zelena potvrda trebala bi biti dokaz da je osoba cijepljena protiv Covida-19, da ga je preboljela ili da ima negativan rezultat testa.

image
Josip Majić
Josko Supic/Cropix

I dok kreću pripreme za izradu covid-putovnica, u splitskoj IT tvrtki Tech Resources, koju je 2016. godine osnovao Josip Majić, povratnik iz Amerike, već imaju gotovo idejno rješenje provedivo u praksi, a zasniva se na primjeni blockchain tehnologije i pametnim ugovorima. Kad čujete riječ blockchain možda ćete prvo pomisliti na kriptovalute, ali mogućnosti primjene tih tehnologija su mnogo šire.

Ova splitska tvrtka trenutno ima 20 zaposlenih koji rade uglavnom za strane naručitelje, dakle za izvoz. Od važnijih projekata koji govore o stručnosti tima koji je okupio Josip Majić, izdvajaju fiskalizaciju računa za Crnu Goru koja se provodi od početka 2021. i sustav naplate cestarina u Velikoj Britaniji gdje je njihov tim programera angažiran kao stručni nadzor uvođenja nove tehnologije. Inače, fokus ove tvrtke je na inovacijama i primjeni novih digitalnih tehnologija u stvarnim tekućim problemima kako privatnog tako i javnog sektora.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Covid nam je, što direktno što indirektno, utjecao na posao pa smo uzeli problem covid putovnica kao projektni zadatak kako bismo provjerili je li moguće izraditi takav dokument uz potpunu sigurnost podataka, bez ugroze ičijeg suvereniteta i bez mogućnosti zloupotrebe, a opet uz zadržavanje potpune funkcionalnosti i ispunjavanja svrhe takvog dokumenta. Dva mjeseca smo radili na tome i uspjeli napraviti idejno rješenje provedivo u praksi – kazuje Leo Žanetić, projekt menadžer.

Napominje kako to rješenje nije provedivo unutar ove firme kao komercijalni proizvod, ali jest provedivo u Hrvatskoj okupljanjem svih relevantnih stručnjaka iz specifičnih područja. Time će Hrvatska uštedjeti znatne svote novca, a istovremeno će zaštititi osobne podatke svojih građana jer rješenje koje su osmislili potpuno štiti privatnost.

- Moramo zaštititi svoje interese, građana i države, koliko god nam situacija dopušta, mi u firmi smo spremni besplatno okupiti konzorcij stručnjaka, komunicirati rješenje i potpuno transparentno upravljati projektom – ističe Žanetić.

Evo kako bi rješenje splitskih IT stručnjaka funkcioniralo u praksi, a u skladu sa smjernicama koje je objavila Europska komisija.

image
Leo Žanetić
Josko Supic/Cropix

- Svaki građanin EU bi dobio posebno kreirani digitalni dokument (izgledom jednako kao i online sustav naručivanja termina cijepljenja) u kojemu bi bili njegovi osobni podaci te podaci o vrsti, vremenu i lokaciji cijepljenja. Kad se građanin cijepi, država mu izdaje smart putovnicu u obliku kartice koja na sebi ima tiskan kod. Prilikom skeniranja koda dobijaju se informacije iz digitalnog dokumenta – pojašnjava Žanetić i navodi nekoliko primjera.

Putujete, primjerice iz Hrvatske u Italiju u posjet rodbini koju niste dugo vidjeli zbog lockdowna. Na graničnom prijelazu policajac će skenirati kod sa vaše smart putovnice te dobiti potvrdu da ste Vi - Mate Matić pod brojem osobne iskaznice 123456789 cijepljeni prije 2 dana i 18 sati.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon ulaza u Italiju, skoknut ćete kupiti darove u trgovački centar. Na ulazu u trgovački centar, zaštitar će skenirati kod sa vaše smart putovnice te dobiti potvrdu da je nositelj te kartice cijepljen. On ne mora znati ni vaše ime ni broj osobne iskaznice ni kada ni gdje ste cijepljeni.

Nakon nekoliko dana boravka u Italiji, dogodila vam se mala nezgoda i sa natečenom nogom će vas primiti u lokalnu bolnicu. Doktor koji vas primi će skenirati kod sa vaše smart putovnice i dobiti potvrdu da ste Vi – Mate Matić, zdravstveno osigurani u RH pod brojem 65432 cijepljeni cjepivom Pfizer Mo. C113 prije 2 dana i 18 sati u Splitu, uz napomenu da ste alergični na penicilin.

image
Duje Klaric/Cropix

Sve to, kako ističu splitski IT stručnjaci, moguće je napraviti uz pomoć blockchain tehnologije, gradeći distribuiranu aplikaciju koja koristi pametni ugovor kao backend funkcionalnost. Rječju, napravili bi vlastiti blockchain sa vlastitim pametnim ugovorom u kojem su definirani svi scenariji koje je npr. Mate Matić imao prilikom posjeta rodbini u Italiju.

- To znači da bi državni informatički centri tj. podatkovni centri na kojima rade sustavi e-građanina, e-uputnica, e-katastra itd. postali tzv. „rudari“ tog blockchaina. Oni bi postizanjem matematičkog konsenzusa jedni drugima verificirali vjerodostojnost nastavno na stavke iz pametnog ugovora. Nitko na toj mreži ne bi mogao pročitati neki podatak bez da prethodno cijela mreža to ne odobri i verificira. Svi podaci su u blokovima koji se slažu u lanac i spajaju postizanjem navedenog konsenzusa, od tuda dolazi naziv block – chain. Time se postiže potpuna decentralizacija baze podataka kao i upravljanje istima. Nitko ne može samostalno odlučiti ništa bez odobrenja ostalih rudara – pojašnjava Žanetić.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Naglašava kako to znači da građanin može ugroziti samo svoje podatke i ničije druge. Također, eliminira se mogućnost direktnih kibernetičkih napada na slabe točke jer ih nema.

- Ne može se dogoditi ni greška na serveru pa da sustav „padne“ jer sustav nije smješten ni na jednom serveru već je istovremeno online i ažuriran na sustavima svih rudara. Ako jedan rudar padne, jedino što se može dogoditi je blago i kratkotrajno usporavanje sustava dok se ne aktivira novi rudar i preuzme posao ovog što je pao – kazuje Leo Žanetić.

Sad su na potezu hrvatska Vlada i nadležne institucije. Za početak premijer Andrej Plenković i njegovi suradnici mogli bi razmotriti ovu inicijativu. Domaće znanje i domaći resursi su (im) na raspolaganju.

Blockchain tehnologije


Leo Žanetić ističe kako su blockchain tehnologije prihvatili i svi tehnološki giganti počevši od IBM-a, Intel-a, Microsoft-a, AMD-a do Facebooka, Googla ili Amazona. Kaže i kako i IBM i Microsoft, čak i Linux imaju svoje načine upotrebe blockchaina ili potpuno gotove komercijalizirane proizvode kao Azure Blockchain od Microsofta.
On sam, kao i njegovih dvoje kolega uključenu su u domaću blockchain scenu od 2015. godine, a zadnjih godinu dana provode intenzive aktivnosti istraživanja primjene tih tehnologija u realnom, svakodnevnom poslovnom svijetu.

image
Grabična policija je otkrila krivotvorene PCR-testove
Jure Miskovic/Cropix
16. travanj 2024 05:24