StoryEditorOCM
ForumZAVOD ZA MIROVINSKO

Državi stiže velik broj zahtjeva za nacionalnu mirovinu za starije, siromašne osobe. Na stotine molbi stiglo i iz Dalmacije. Evo točnih podataka

Piše Ljubica Vuko
5. veljače 2021. - 13:50

Prva isplata nacionalne naknade za starije osobe predviđena je u drugoj polovici veljače 2021., kazali su nam u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), poručujući da će na vrijeme obavijestiti korisnike. HZMO će isplaćivati tu naknadu preko poslovnih banaka.

Doznajemo i da je Zavod do 3. veljače 2021. zaprimio ukupno 6910 zahtjeva za nacionalnom naknadom za starije osobe, koja po osobi iznosi 800 kuna mjesečno. To znači da dosad pristigli zahtjevi ukupno iznose 5.528.000 kuna.

-Najviše zahtjeva zaprimljeno je u Područnoj službi u Zagrebu (1381), Osijeku (580), Splitu (527), Područnom uredu u Vukovaru (489), Područnoj službi u Varaždinu (413) i Područnom uredu u Slavonskom Brodu (403) – odgovorili su na naš upit u HZMO-u.

Što se tiče detaljnijih informacija o zahtjevima, pojašnjavaju kako će nakon isplate u veljači imati podatke iz koje županije dolaze korisnici koji su ostvarili pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe kao i ostale podatke poput dobnih kategorija i sl.

Podsjetimo, Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe (NN broj 62/20), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021., osiguravaju se novčana primanja za hrvatske državljane starije od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu.

HZMO je sredinom prosinca počeo zaprimati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe. Ako su ispunjeni propisani uvjeti za stjecanje tog prava, ono osobama starijim od 65 godina pripada od dana podnošenja zahtjeva, a najranije od 1. siječnja 2021. godine

Kako je zakonom propisano, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. To je osnovni uvjet, a uz njega, kako je navedeno i na stranicama HZMO-, moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

- da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju

- da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna

- da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi

- da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi

- da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Nacionalna naknada za starije osobe osobno je pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja.

Na stranicama HZMO-a su naveli i kako se nacionalna naknada za starije osobe usklađuje jedanput godišnje, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, a odluku o usklađivanju donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

19. rujan 2024 23:50