StoryEditorOCM
ForumPREVARANTI

Dramatična objava na Facebooku: Nestala je Zorica, djevojka iz Hrvatske, MUP je traži; Naša policija: To nije istina

Piše VIJESTI SD
14. srpnja 2023. - 11:41
Fotografija je ukradena i prevaranti tvrde da je ovo Zorica. Međutim, ‘ova‘ Zorica uopće ne postoji i nije nestalaF A K T O G R A F, Facebook

Društvenom mrežom Facebook širi se objava u kojoj se navodi kako je u Viškovu nestala djevojka Zorica, da ju "nema od jučer"i da "njena sestra moli za pomoć", navodi Faktograf.

"U trenutku nestanka djevojka je bila odjevena u sivu vestu, majicu maskirnog uzorka, donji dio trenirke sive boje, a na nogama imala obuvene bijele tenisice sa cvjetnim uzorcima. Kako je rečeno, policijske patrole su odmah nakon te prijave izašle na teren te poduzimaju sve potrebne mjere i radnje na pronalsku osobe čiji je nestanak prijavljen", navodi se u statusu koja izgleda kao da je objavljen na portalu Dnevnik.hr i koji je prikupio 67 reakcija i 23 komentara.

O sličnom slučaju na Faktografu su već pisali u rujnu prošle godine. Tada se, uz istu fotografiju djevojke, navodilo da je stanovita Zorica nestala u Virovitici. No, radi se o prevari, a djevojka s fotografije nije nestala osoba.

Kada se pokuša kliknuti na članak u objavi, antivirusni program korisnika upozorava da bi se moglo raditi o tzv. Phishing stranici, odnosno internetskoj stranici preko koje se pokušavaju prikupiti povjerljivi podaci kao što su korisnička imena, lozinke ili podaci s kreditnih kartica, a sve u svrhu ostvarivanja financijske koristi, odnosno krađe.

Poslali smo upit Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj s upitom je li u proteklih nekoliko dana nestala djevojka imena Zorica te imaju li u evidenciji nestalih osoba osobe imena Zorica. Iz PU Primorsko-goranske odgovorili su nam da ne raspolažu prijavom nestanka djevojke iz našeg upita te nas uputili na stranicu Nestali.hr.

I podaci s internetske stranice Nestali.hr, odnosno iz hrvatske Nacionalne evidencije nestalih osoba, potvrđuju da u ovom trenutku nema aktivne potrage za djevojkom Zoricom iz Viškova. U evidenciji se mogu pronaći dvije nestale osobe po imenu Zorica. No, jedna je nestala davne 1991. godine u Glini, a druga 2019. godine u Slavonskom Brodu. U proteklih sedam dana nestalo je deset osoba, ali u evidenciji stranice Nestali.hr nema navoda o djevojci imena Zorica.

Kao što smo također već pisali, niti fotografija djevojke u objavi nije autentična. Ista fotografija može se pronaći na platformi za dijeljenje fotografija Pinterest kao i na drugim internetskim adresama (1,2), a njezino pojavljivanje može se pratiti i nekoliko godina unatrag.

Zaključno, ni PU primorsko-goranska, ni Nacionalna evidencija nestalih osoba nemaju podatke o djevojci imena Zorica koja je nestala na području Viškova. Fotografija djevojke na objavi nije autentična nego se ista takva, ali starija, može pronaći na više mjesta na internetu. Sudeći prema obavijesti antivirusnog programa, lažna objava o nestanku djevojke najvjerojatnije služi kako bi korisnici kliknuli na članak preko kojeg im se mogu pokušati pokrasti podaci, a objava o nestaloj djevojci služi samo kako bi privukla što više korisnika.

03. svibanj 2024 20:33