StoryEditorOCM
ForumUZ DOZVOLU RODITELJA

Dr. Karin: I djeca se trebaju cijepiti jer prenose virus. Oni će na red za cijepljenje doći pred početak nove školske godine

Piše Ivica Marković
13. lipnja 2021. - 08:19

Kao što je već poznato, i djeca starija od 12 godina mogu se, ako to žele, odnosno ako im roditelji smatraju da je to potrebno, cijepiti PfizerBiontechovim cjepivom protiv COVID-a 19, što je odobrila Europska medicinska agencija.

Kako cijepljenje djece protječe u našoj županiji, upitali smo prim. dr. Željku Karin, ravnateljicu regionalnog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, inače specijalisticu školske medicine.

- Za sada cijepimo samo onu djecu koja boluju od neke kronične bolesti kako im ta njihova bolest, u kombinaciji s koronavirusom, ne bi izazvala još nepovoljnije i neželjenije posljedice. Za sada smo cijepili samo nekoliko takve djece - ističe dr. Karin.

Kao što se pretpostavlja, ostali mladi ljudi stariji od 12 godina mogli bi svoju prvu dozu, naravno uz pristanak roditelja, dobiti krajem kolovoza ili početkom rujna, uoči početka nove školske godine.

- Sada dolazi ljeto, djeca će ga provoditi na otvorenom prostoru i na moru, pa će mogućnost zaraze biti manja. Mislim da bi termin za cijepljenje djece mogao biti početkom nove nastavne godine, kada se djeca vraćaju u školske klupe - tvrdi čelnica Higijenskog.

Budući da su upravo najmlađi članovi društva oni koji često nemaju nikakve simptome COVID-a, već ga "nose" u sebi a da to i ne znaju, čime nenamjerno dovode u opasnost svoje starije ukućane, upitali smo našu sugovornicu je li potrebno da se djeca cijepe.

- Djeca imaju puno bolje ishode nakon prebolijevanja koronavirusa, ali ona šire virus, ona ga prenose. Stoga smatram da bi se i taj dio populacije trebao cijepiti. To nije ništa opasnije od drugih cjepiva, ne postoje nikakvi znanstveni radovi koji bi ukazali na postojanje opasnosti za djecu nakon cijepljenja, odnosno nisu zabilježene nikakve teže nuspojave - kaže prim. dr. Karin.

Vrlo je jednostavan razlog zbog čega su djeca "ostavljena za kraj", odnosno zašto se ona zadnja podvrgavaju cijepljenju.

- Pojavom COVID-a 19 utvrdili smo i postali svjesni da od koronavirusa najviše umire starija populacija. Stoga je bilo logično da su prvu i drugu dozu najprije primili najstariji članovi našeg društva, a onda oni nešto mlađi i tako sve do najmlađih.

Budući da su djeca i mladi najlakše podnosili COVID, tako su oni ostali i zadnji za cijepljenje. Da se kojim slučajem virus najviše "okomio" na najmlađe i da su oni u velikom broju slučajeva teško stradavali, onda bismo najprije njih cijepili. Budući da to na svu sreću nije bio slučaj, djeca su predviđena za kraj kampanje - kaže prva žena županijskog zavoda.

Na koji način i gdje roditelji mogu cijepiti svoju djecu?

- To mogu, ako žele, obaviti preko školskog liječnika koji će ih naručiti u ambulantu ili na neki od punktova, ako bude veće zainteresiranosti - zaključuje prim. dr. Karin.

19. travanj 2024 07:05