StoryEditorOCM
ForumPRIMILI OBAVIJEST

DORH im ugasio i posljednju nadu: Povjerenstvo za sukob interesa ostalo bez ključne ovlasti!

Piše Slavica Lukić/JL
12. listopada 2021. - 16:53

DORH je ugasio i posljednju nadu Povjerenstva za sukob interesa da će se ulaganjem izvanrednog pravnog lijeka pred Vrhovnim sudom ipak izboriti protiv sužavanja svojih ovlasti i uspjeti vratiti pravo da odlučuje o povredi etičkih načela dužnosnika iz famoznog članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

U Povjerenstvu su u utorak primili obavijest iz Glavnog državnog odvjetništva u kojoj se navodi da DORH nije prihvatio zahtjev Povjerenstva za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude Visokog upravnog suda u slučaju načelnika istarske općine Barban, Dalibora Pausa.

Tom je presudom, podsjetimo, Povjerenstvu osporeno pravo da odlučuje o tome da je neki od dužnosnika povrijedio etička načela u obavljanju povjerene mu javne dužnosti. Tako Vrhovni sud uopće neće dobiti priliku ni odlučivati o zakonitosti te, kao i ostalih istovrsnih presuda Visokoga upravnog suda, ni o argumentima Povjerenstva za sukob interesa.

Povjerenstvo se, naime, ne može izravno obratiti Vrhovnom sudu i zatražiti da odluči o zakonitosti presuda Visokoga upravnog suda, nego se mora obratiti DORH-u koji odlučuje hoće li zahtjev Povjerenstva proslijediti na Vrhovni sud ili ne. A DORH je odlučio spriječiti nastojanje Povjerenstva već na prvom koraku pa Vrhovni sud i neće biti u prilici odlučivati o zakonitosti presuda Visokoga upravnog suda.

"Navedena obavijest DORH-a ne sadrži nikakvo obrazloženje ovakve odluke DORH-a, niti su navedeni razlozi zbog kojih DORH odbija naš zahtjev. Tom odlukom DORH-a iscrpljene su mogućnosti koje su Povjerenstvu stajale na raspolaganju za pobijanje odluka upravnih sudova i Visokoga upravnog suda, a kojima se Povjerenstvu osporava mogućnost vođenja postupaka i deklaratornog utvrđivanja povreda načela djelovanja dužnosnika", rekla je ​predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

18. travanj 2024 03:29