StoryEditorOCM
ForumPLATI PA SE RUGAJ

Djelatnik Hitne nije lagao ozlijeđenoj ženi s plaže. Ona zbog svog državljanstva nema besplatnu medicinsku uslugu, evo zašto

Piše Ivica Marković
23. srpnja 2023. - 19:15

Zaista grubo i nespretno zvuče riječi djelatnika Hitne pomoći iz Baške Vode, koji je, prema riječima BiH državljanke, koja je ozlijeđena u padu stabla u Baškoj Vodi, njoj rekao kako joj se "mogu očistiti rane i odvesti je na snimanje samo ako uslugu plati jer nije RH državljanka".

Prestravljena žena, prvenstveno zbog pada stabla, a potom i zbog riječi djelatnika Hitne pomoći zbog toga se javila "Slobodnoj Dalmaciji" i ispričala svoju verziju priče.

No, na njenu žalost djelatnik Hitne pomoći je nije ništa lagao, već je samo obavijestio o daljnjem postupku.

Naime, besplatnu medicinsku uslugu u RH imaju, naravno državljani RH, koji imaju zdravstveno osiguranje i državljani svih članica EU, koji u RH imaju ista prava kao i hrvatski državljani, uz pretpostavku da imaju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Ta kartica u državama članicama EU omogućuje državljanima EU korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog stajališta nužne. Kako BiH još uvijek nije članica EU, tako ni njeni državljani nemaju pravo na besplatnu medicinsku uslugu u RH. Naravno, da je kojim slučajem, a na svu sreću nije, ova BiH državljanka u padu stabla zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život, nitko joj zasigurno ne bi spominjao činjenicu kako će svoje liječenje morati platiti, već bi joj se spašavao život.

Ovako, djelatnik Hitne pomoći joj je tu mogućnost na vrijeme rekao, a tko zna što bi se dogodilo da to nije uradio, pa da je žena nakon pružene medicinske pomoći saznala da mora pružene medicinske usluge platiti nekoliko stotina ili tisuća eura.

Kakav bi tek onda šok nastao?

 

27. travanj 2024 08:29