StoryEditorOCM
ForumVRUJA

Dežulović na Festivalu bespravne gradnje: ‘Zahtijevamo hitan opoziv Zorana Milanovića jer izravno podržava okupaciju teritorija RH!‘

Piše Ana Franić
4. srpnja 2021. - 18:28

18:40 Na Vruji je, među okupljenim sudionicima Festivala, i Marijana Puljak:

- Nalazimo se izgleda na području na kojem ne vrijede hrvatski zakoni već punih 20 godina. Punih 20 godina traje borba i građana, ali i institucija s bespravnim graditeljima na ovom području. I sama sam postavila niz zastupničkih pitanja ministarstvima što se događa s ovim, zašto ne štite ovaj biser Jadrana, ovu uvalu do koje se prije moglo doći samo brodom... Sada vidite, ima i takozvani protupožarni put koji se nedavno počeo asfaltirati.

Ovdje se okupila prilična količina parazita, kako ih naziva predsjednik RH. Parazita koji žele da svi građani Hrvatske imaju jednak tretman od strane pravosuđa. Dakle, da pravosuđe i institucije države vrijede jednako za sve. Ako netko treba poštovati zakon, onda bome treba i bespravni graditelj na ovom području.

18:15: Upravo je završila tiskovna konferencija organizatora Festivala bespravne gradnje i devastacije na Vruji. Novinar i pučki pjesnik iz Piska, Boris Dežulović, kazao je, među ostalim:

"Zahtijevamo hitan opoziv Zorana Milanovića jer izravno podržava okupaciju teritorija RH!"

Okupljenima se obratilo i troje preostalih organizatora Festivala; Rosa Fistanić, Danijel Lončar i Andrea Topić.

- Prije 20 godina snage Stipe Latkovića uz pomoć domaćih izdajnika teškom su građevinskom mehanizacijom i pješaštvom okupirali uvalu Vruja. Bezbroj prijava i bezbroj inspekcijskih izvida i pravomoćnih rješenja o rušenju i vraćanju devastirane uvale u prvotno stanje, Stipe Latković svih 20 godina sustavno ignorira, nastavljajući do danas svoju agresiju. U području uvale Vruja, koje je ne samo nominalni dio RH, već i njeno pravno formalno katastarsko vlasništvo, institucije RH ne funkcioniraju - kazao je Danijel Lončar.

- Na području Stipine autonomne ovlasti SAO Vruje, RH nema nikakvih ovlasti. Već 20 godina uvala Vruja je tako odsječena od Hrvatske i nalazi se izvan njenog ustavno pravnog poretka. Isključena iz njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Mi smatramo da se Hrvatska ne može i ne smije smatrati slobodnom sve dok institucije države ne mogu provoditi njene zakone na cijelom njenom teritoriju. Zahtijevamo stoga od policije i Oružanih snaga RH hitnu oružanu intervenciju i oslobađanje okupiranih područja - govori Andrea Topić.

NOVO:

Na Festival bespravne gradnje u Vruji od političara su stigli Marijana Puljak iz stranke Centar, koja je u javnosti istupala protiv devastacije ove uvale, sinjski gradonačelnik, "mostovac" Miro Bulj, SDP-ovac dr. Joško Markić... Oko 18 sati očekuje se konferencija za medije.

Festival je ispunjen bogatim programom. 

Počinje u 17 sati s radionicom Osnove joge na bespravnim građevinama, nastavlja se Radionicom vikend ziđanja, slijedi likovna radionica Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom, performans Vice Tomasovića i nevidljivog Siniše Labrovića, u 19 sati je okrugli stol s arhitekticama nazvan 'Kako zaustaviti iseljavanje bespravnih graditelja', nakon toga ide nastup pučkog pjesnika iz Piska, Borisa Dežulovića i za kraj - glazbeni program. 

Festival završava u 21 sat.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Glazbeik Jurica Pađen i Miro Bulj
 
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

RANIJE:

Automobilima, pješke i brodom polako stižu građani na Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) u razorenoj uvali Vruja između Piska i Brela. Oko stotinjak građana iskoristilo je jedinstvenu priliku okupati se ispred Latkovićevog objekta, pod budnim okom policijskih snaga s kopna i mora.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Festival u Vruji
PSD
image
Festival bespravne gradnje i devastacije na Vruji
PSD
image
Na Festval bespravne gradnje u Vruju se stiže i pješke
PSD

Silvana Dragojević u Vruju je stigla iz Splita s prijateljicama, planinarkama iz Planinarskog kluba Gojzerice.

- Pokušale smo doći kao planinarke, tražile sad naš stari put kojim smo planinarile, ali naravno da ga nismo našli.

Ovo je vrlo tužna priča. Živimo u jednoj državi gdje nam nije sve dostupno.

Da mi živimo u državi u kojoj jedan običan čovjek ne može doći na javnu plažu. Prestrašno! Što mladi mogu zaključiti iz cijele ove priče, jedino sila na silu  - ogorčena je Silvana Dragojević iz Splita.

18. travanj 2024 08:14