StoryEditorOCM
ForumBALKANSKA OMERTA

Crnogorska mafija u Hrvatskoj: škaljarski i kavački klan imaju razgranate mreže, a Nemanjino uhićenje na Dalmatini je znakovito, ne želi ni zucnuti

Piše PSD
28. kolovoza 2021. - 19:36

Crnogorski državljanin Nemanja R. (28) iz Podgorice smješten je u zatvor u Splitu kako bi se izbjegla opasnost od bijega pošto je strani državljanin. Uhićen je na Dalmatini, na odmorištu Sitno, početkom tjedna, kada su ga zaustavili inspektori Službe kriminaliteta droga i Postaje granične policije Trilj PU splitsko-dalmatinske.

U posebni izrađenom pretincu u automobilu nađeno je 2,2 kilograma kokaina. Pri tom je zanimljivo što skrovište kokaina nije bilo puko pregrađeni dio kontrolne ploče vozila već se radilo o pomno izrađenoj ladici koja se otvara kliznom pregradom z pomoć daljinskih komandi.

Crnogorac je u automobilu imao daljinski upravljač, magnetom pričvršćen s donje strane kontrolne table kojim se jednostavno otvarao pretinac za drogu. Od krijumčarske opreme je imao i kriptirani mobitel. Sve opisano upućuje kako se Nemanja nije prvi put upustio u prijevoz zabranjene robe.

Za sada odredište dva paketa kokaina nije poznato, jasno je da je prošao Split, ali pitanje je li išao u Zadar ili dalje prema Zagrebu. U svakom slučaju, Nemanja R. nije kazao ni riječi. Branio se šutnjom nakon što je angažirao jednog od odvjetnika iz prve klase koji se bavi kaznenim pravom.

I taj podatak ukazuje da je Nemanja, ili njegov nalogodavac, dobro upućen u zbivanja na hrvatskoj kriminalnoj sceni pa tako i koga treba angažirati za branitelja. Iako otprije nama dosje i nudio je 50.000 eura za obranu sa slobode, mladom Crnogorcu je određen istražni zatvor jer je iz svega navedenog očito da nije obični turist kojem se “omakla” pošiljka “bijelog”.

Usporedbom količine nađene u njega te nekih puno većih zapljena pokazuje kako trgovci kokaina pokušavaju prodor na svim razinama i sa svim količinama. U ožujku je u Pločama zaplijenjeno 575 kilograma kokaina na tržištu vrijednog oko 65 milijuna eura, u protuvrijednosti 500 milijuna kuna.

Droga je bila skrivena u oplati kontejnera banana, a stigla je iz Južne Amerike. Pitanje je koliko je ilegalne robe uspjelo proći jer je dva mjeseca kasnije PU dubrovačko-neretvanska izvijestila kako je u jednom trgovačkom centru u Pločama pronađeno 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18,2 kilograma kokaina.

image
Rekordna količina kokaina u Luci Ploče
Bozo Radić/Cropix

U svibnju ove godine je na Kosovu zaplijenjeno 400 kilograma kokaina u suradnji tamošnje policije s kolegama iz Albanije i Italije. Vrijednost te pošiljke procijenjena je na 20 milijuna eura.

Upravo kokain je omiljena droga i core business crnogorske mafije koja opskrbljuje zemlje u okruženju. Količine s kojima oni barataju jasno pokazuje posljednja zapljena  Crnogorske policija koja je u petak Podgorici otkrila više od tonu i pol kokaina. Droga je pronađena u podgoričkom predgrađu Zeta gdje je stigla preko luke Bar.

Oba klana, škaljarski i kavački, ali i kriminalci koji blisko surađuju s njima su međunarodnim švercom zaradili milijune eura vrijednu imovinu. Povoljna okolnost za oba klana je činjenica da su potekli iz Kotora, a ime su dobili po zaseocima Škaljari i Kavač u predgrađu.

Grad je to koji osim dobrog zemljopisnog položaja ima i Višu školu za pomorce čije polaznike regrutiraju oba klana kao članove posada prekooceanskih brodova voljne da za dobar nova surađuju s njima.

Tako kriminalne skupine, osim luke preko koje  lako organiziraju transport kokaina iz Južne Amerike u Europu, imaju i široku mrežu jataka. Prema operativnim podacima. pripadnici ovih klanova, osim dobre zarade,  koriste i druge metode poput prijetnji i ucjena pomorcima i njihovim obiteljima kako bi osigurali suradnju. 

Među klanovima je kokainski rat buknuo 2014. godine kada je iz stana pokojnog Gorana Radomana u Valenciji nestala pošiljka od 200 kilograma kokaina koja je pripadala kavačkom klanu. Nakon toga krenula je serija atentata Crnoj Gori, a najbrutalniji obračuni su bili u Budvi i Kotoru.

image
Veljko Belivuk 
Peđa Milosavljević/AFP

Likvidacije su se ubrzo proširile i na područje Srbije, Bosne i Hercegovine te Ukrajine. U Novom Sadu je 26. lipnja 2016. ranjen jedan od navodnih vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan. U toj pucnjavi ozlijeđen je i njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković.

Početkom prošle godine u Ateni su pred svojim obiteljima i djecom ubijena dvojica članova škaljarskog klana: Stevan Stamatović i Igor Dedović, kod kojeg su tada pronađeni hrvatski dokumenti. Kao odgovor je u svibnju u Ukrajini pokušan atentat na osnivača i vođu kavačkog klana Radoja Zvicera, koji je ranjen iz vatrenog oružja dok je džogirao.

Kasnije je otkriveno kako je osoba koja je pucala na njega imala makedonsku putovnicu. Zvicer je svoj utjecaj proširio na srpsku mafiju kada je Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja, pomogao da preuzme vodstvo nakon ubojstva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, vođe navijača Partizana.

Jedna od njihovih najpoznatijih žrtva je Milan Ljepoje, član najpoznatije bande lopova Pink Pantera. Navodno je Zvicer platio Veljku Belivuku 150.000 za ubojstvo Ljepoje jer je dobio informaciju da je upravo on naručio njegovu neuspješnu likvidaciju u Ukrajini.

29. travanj 2024 13:35