StoryEditorOCM
ForumRATNO STANJE

Čak 180 Hrvata zapelo u Izraelu, avioni ne voze... Ministarstvo: ‘Ne napuštajte svoja utočišta, pokušavamo vas izvući!‘

Piše HINA
8. listopada 2023. - 17:22

U Izraelu se trenutno nalazi oko 180 hrvatskih državljana, priopćio je u nedjelju MVEP, dodajući da je veleposlanstvo RH u Izraelu s njima u stalnom kontaktu i radi na "pronalasku rješenja za njihovu repatrijaciju" koja je trenutno prioritet.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova intenzivno radi na pronalasku rješenja za repatrijaciju naših državljana u Hrvatsku. Situacija je vrlo izazovna i promjenjiva - putnički zračni promet u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prijelaza s Jordanom ograničeni", kaže se u priopćenju. 

Dodaje se da je "osiguranje repatrijacije naših državljana trenutno prioritet".
"MVEP i Veleposlanstvo RH u Izraelu zajedno s izraelskom stranom, koja planira daljnje međunarodne letove, koordinira mogućnost prijevremenog prijevoza za državljane u najskorijem mogućem roku", ističe se.

Ministarstvo vanjskih poslova preporuča hrvatskim državljanima da ne napuštaju svoje sigurno utočište dok se situacija ne stabilizira, te dok se ne pronađe mogućnost repatrijacije.
"Pozivamo naše državljane koji se trenutno nalaze u Izraelu da kontaktiraju Veleposlanstvo RH u Tel Avivu, ukoliko to već nisu učinili. Jednako tako, preporučamo im obvezno praćenje uputa Home Front Commanda (https://www.oref.org.il/en), kao i uputa izraelske vojske IDF-a i lokalnih medija", dodaje se u priopćenju. 

Hamas je ofenzivu počeo u subotu u zoru salvama raketa na Izrael, na što su su izraelske snage odgovorile bombardiranjem brojnih meta u Gazi. Broj mrtvih i ranjenih neprekidno raste, a po trenutnim izvješćima, poginulo je više od 600 ljudi u Izraelu, a pokret Hamas zatočio je više od 100 ljudi. Na palestinskoj strani po zadnjim podacima više je od 300 mrtvih.
"Veleposlanstvo RH u Tel Avivu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnom su kontaktu s EU i međunarodnim partnerima te nastavljaju pratiti stanje na terenu", dodaje MVEP.
 

28. travanj 2024 17:00