StoryEditorOCM
ForumPLAN ZA KRAJ

Bidenu postavlja klopku, a zadnji čin mogao bi mu biti odlikovanje slavnog Hrvata: ‘Ne idi tamo!‘

Piše Jutarnji.hr, Hina
11. siječnja 2021. - 21:34

S još samo nekoliko dana do isteka mandata i suočen s ponovnim pozivima za njegovim opozivom, predsjednik Donald Trump predstojeći tjedan planira provesti tako što će u posljednji trenutak iskoristiti neke od svojih predsjedničkih ovlasti, piše Politico.

Tako planira obaviti jedno putovanje do granice, navodno sprema i kontroverznu odluku koja bi Bidenovoj administraciji mogla predstavljati zamku, u pripremi su i pomilovanja su, baš kao i dodjela odlikovanja jednom od svojih omiljenih nogometnih trenera i političkom savezniku.

Ovakav dnevni red čini se neobičnim za predsjednika pred kojim je, čini se, još jedan zahtjev za opozivom nakon svog onog nasilja i razaranja koje je potaknuo na Kapitolu prošle srijede, što je rezultiralo smrću pet osoba, uključujući i policajca koji je čuvao zgradu Kongresa. 

U ponedjeljak Trump planira zastupniku Jimu Jordanu (ultrakonzervativnom republikancu iz Ohija) dodijeliti najviše civilno odlikovanje. U utorak planira posjetiti Alamo u Teksasu kako bi se uvjerio kako napreduje izgradnja zida između SAD-a i Meksika. A u četvrtak je na rasporedu uručenje Predsjedničke medalje za slobodu treneru New England Patriotsa Billu Belichicku, tvrde izvori iz Bijele kuće.

Zamka za Bidena

Izvori najavljuju i da bi Trump mogao vratiti Kubu na listu država sponzora terorizma te da bi tu odluku već tijekom ponedjeljka mogao obznaniti državni tajnik Mike Pompeo. Očekuje se da će šef američke diplomacije tu odluku povezati s time što je Kuba dugo godina odredište za bjegunce od američkog pravosuđa te kolumbijske pobunjenike, tvrdi izvor koji je htio ostati anoniman. Pompeo bi kao razlog za stavljanje na listu mogao spomenuti i podršku Kube socijalističkom predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru. 

Ova bi odluka bila dodatno pogoršanje odnosa između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja, nakon što ih je bivši predsjednik Barack Obama pokušao normalizirati. Obamina odluka o službenom uklanjanju Kube s liste terorista iz 2015. bio je važan korak prema uspostavljanju diplomatskih odnosa kasnije te godine. Vraćanje na listu sponzora terorizma dogodio bi se nakon mjeseci pravnih provjera, a dio stručnjaka vlade dvoji je li ta odluka opravdana, rekao je izvor. 

Nadolazeći predsjednik Joe Biden neće moći povući ovu odluku bez dugotrajnog pravnog procesa. Trump je nakon stupanja na vlasti postrožio restrikcije nad Kubom te je uveo sankcije za uvoz nafte iz Venezuele u tu otočnu državu.  Biden je tijekom predsjedničke kampanje rekao kako će odmah poništiti Trumpovu politiku prema Kubi „koja je naštetila kubanskom narodu i nije učinila ništa za demokraciju i ljudska prava“, no novi Trumpov potez mogao bi mu otežati posao. Na listi država sponzora terorizma nalaze se i Sirija, Iran i Sjeverna Koreja.

Normalan raspored

Trump se, unatoč svemu, kako navodi Politico, opet trudi nastaviti s normalnim rasporedom uslijed meteža koji je sam potaknuo prošli tjedan, kada je, odmah nakon nereda, dodijelio predsjedničku medalju slobode profesionalnim golferima Anniki Sorenstam i Garyju Playeru. 

Ovotjedni događaji imat će sličnu tmurnu pozadinu. Demokrati bi o njegovom opozivu mogli glasati već u srijedu i to zbog poticanja na nasilje rulje koja je provalila u zgradu Kongresa, rekao je u nedjelju jedan od čelnih zastupnika demokrata, Jim Clyburn, tijekom gostovanja u Fox Newsu.

No ne bave se svi u Trumpovoj administraciji uobičajenim poslovima. Potpredsjednik Mike Pence također je planirao održati nekoliko skupova ovog tjedna ističući političke pobjede Trumpove administracije. Međutim, sada se očekuje da će se pritajiti tijekom posljednjih dana u Bijeloj kući, kažu njemu bliske osobe. Pence i Trump navodno nisu uopće razgovarali nakon što se rulja obrušila na Kongres dok je Pence ondje nadzirao ovjeru rezultata Izbornog koledža.

image
Bill Belichick i Donald Trump 2017. godine
Ron Sachs/sipa Press/profimedia

Kako mu je preostalo samo 9 dana, Trump pokušava iskoristiti snagu svojeg mandata sve do posljednjeg trenutka. Iskamčio je preventivna pomilovanja za članove svoje obitelji i za najbliže članove svojeg osoblja, spominje se i mogućnost da pomiluije samog sebe, a očekuje se da će se završnom vožnjom zrakoplovom Air Force One vratiti na Floridu dan uoči Bidenove inauguracije.

Vrhunac odnosa

Prošlog mjeseca Trump je ponovno imenovao Belichicka u predsjedničko vijeće za sport, fitnes i prehranu, a prije toga čestitao je Belichicku i Patriotsima u Bijeloj kući nakon pobjede u Super Bowlu protiv Atlanta Falconsa 2017. No, kad je tim 2019. ponovno osvojio Super Bowl, nisu došli na uobičajenu ceremoniju u Bijelu kuću, iako je ondje bio prisutan vlasnik kluba i Trumpov prijatelj Robert Kraft. 

Belichick je Trumpu uoči izbora 2016. godine napisao pismo podrške, a predsjednik ga je nazvao "vrlo dobrim prijateljem". Divljenje je toliko duboko da je Trump razmišljao o tome da sportskog trenera promakne u - vojnog savjetnika.

“On mi je jako dobar prijatelj. On je pobjednik”, rekao je Trump Hughu Hewittu tijekom radijskog intervjua u kolovozu. “Znate, ako bih ikad vodio vojnu bitku, nazvao bih Belichicka i pitao ga što misli."

Polaskani trener

Belichick, koji nema vojno iskustvo - ali čiji je otac bio skaut Pomorske akademije - rekao je da je to "vrlo lijep kompliment", ali da je zadovoljan svojim uobičajenim poslom.

"Laska mi to", rekao je Belichick za bostonsku radio postaju WEEI. "Ali, ja ću se držati treniranja nogometa."

Inače, nakon kaosa na Kapitolu, Belichicka su u javnosti mnogi počeli pozivati da odbije Trumpovo odličje ili da uopće ne ode na dodjelu. Tako je, primjerice, ugledni Boston Globe objavio komentar pod naslovom 'Poruka Billu Belichicku: Ne idi u Washington prihvatiti Predsjedničku medalju za slobodu'. Sa sličnim se apelom javio i demokratski kongresnik iz Massachusettsa Jim McGovern.

Sam Belichick nije odgovarao na medijske upite hoće li primiti Trumpovo odličje ili ne u svjetlu najnovijih zbivanja. Ni glasnogovornik Patriotsa nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Od 25 predsjedničkih medalja za slobodu koje je Trump dodijelio ili najavio, 15 je dodijeljeno ljudima koji su prvenstveno poznati po sportu, uključujući dvije postumne nagrade (Babe Ruth, Babe Didrikson Zaharias). Ostali dobitnici su Lou HoltzAlan Page Roger Staubach (nogomet); Jerry West Bob Cousy (košarka); Mariano Rivera (bejzbol); Jim Ryun (atletika); Dan Gable (hrvanje); Gary Player, Annika Sorenstam Tiger Woods (golf); i Roger Penske (auto utrke).

Belichick se svojih korijena ne srami, ali u Hrvatskoj nikad nije bio

Jedan od najboljih trenera američkog profesionalnog nogometa, Bill Belichick, pripadnik je druge generacije američkih Hrvata. Kako je Jutarnji već pisao, njegov djed Ivan Beličić krajem 19. stoljeća iz Karlovca se doselio u Ameriku gdje su njegovi potomci danas poznate osobe. Naime, osim njegova unuka, velika zvijezda je i njegov sin, Steve Belichick koji je bio legenda Mornaričke akademije gdje je 33 godine bio pomoćni trener njihove momčadi. Upravo je otac Steve prenio svoju ljubav prema ovom sportu na svoga sina Billa.

Belichick ne bježi od činjenice da ima hrvatske korijene. Kako kaže, njih se ne srami, svjestan je otkuda su njegovi došli. Ipak, priznaje u Hrvatskoj nije nikada bio.

- Moj djed Ivan 1897. godine zajedno s bakom Marijom Barković, koja je dolaskom u SAD dobila ime Mary, otišao je iz sela Draganića pokraj Karlovca u SAD. Doselili su se u Monsessen, mjesto pokraj Pittsburgha i tamo počeli zajednički život. Djed nikada nije završio školu, ali je govorio šest jezika. Radio je kao vrtlar i mesar te tako prehranjivao mog oca i još tri sina i jednu kćer. Uvijek je govorio o Hrvatskoj, no mene to kao dječaka nije previše zanimalo - prisjeća se jedan od najpopularnijih trenera NFL-a.

Belichick se trenerskim poslom bavi već desetljećima, a glavnim trenerom postao je 2000. U Bostonu je preuzeo momčad New England Patriotsa i u drugoj sezoni vođenja momčadi postao prvakom.

22. travanj 2024 20:20